Wednesday, March 9, 2011

Gee Pee Ess

Its a GPS! ;)
Wonder why suddenly mak buyung yg buta IT ni, wrote entry about technology aka gadget??
Dont worry, I'm not going to explain detail here, as u can get all the info from this link!
But today,I'm going to share few stories related with GPS from our experiences!

Kalau tgk skrang ni kan, semua orang mmg surely can say ada GPS..
Paling kurang dalam smart phones korang kan?
Same like us, we have 1 made in China GPS at home..
HOME???
Ape plak simpan GPS kat home plak ek?
Ye lah sb GPS made in China kitorang ni, yg boleh simpan bnyk movie dah jadik pengulit tidur malam Mr Adam Mikael..tgk Barney lah kejenye..

Ok ok pendek cite..
Can we trust our GPS??
Jom..I nak share few stories..

Kisah Benar No 1:

Dah lama sebenarnye cite ni, I think about end of last year..
We went to KLCC and my hubby konon nak guna jalan short cut by using the direction from GPS aka Lola (nama kami bg kat our GPS!)
On our way back from KLCC, instead of using Jalan Sultan Ismail tu, ntah mane2 si Lola tunjuk jalan..
Kami ikut je lah..
Since it was Sunday, keta pun tak bnk..kami ok aje..
Sampai kat satu jalan with bnyk simpang, we get confused already bila Lola suruh turn..
Skali amik ..one way punye jalan..

So kami patah balik..buat u turn haram kat dalam tu sb keta tak banyak..
Tengah duk melilau2, ikut Lola bg new direction, terdengar suara sayup2..n suddenly makin jelas!
Kami kena ikut dgn polis traffic..
Siap pakai siren lagik..
huihh!!Tension..

Polis tu ingat kami orang jahat, sb dah bnyk kali suruh berenti, we all buat dunno..
Kes nye sb duk focus nak cari jalan kuar..
Skali ape lagik, kena tazkirah free ngan pakcik polis..
" Jangan ikut GPS tu aje..GPS hanya petunjuk, isyarat jalan raya kena patuh.."
"Ya En.."..ni my hubby jawab ler agak2nye ;)
Mujur alamat my hubby kat Banting, konon kami tak pernah sampai KLCC lah ...huwahaaaa!!
SESAT gtu..;)
Alhamdulillah tak kena saman..
Yang pelik, macamana polis boleh tgu kat situ..agak2 jalan tu baru tukar signage kut..

Moral of the story : Keep your GPS updated!

p/s : Tapi kami tak sehebat Cik Mimi kena kejar polis..Siap polis kuar bawak senapang panjang gtu..
Siapa suruh bukak radio kuat2..pastu drive keta my hubby yg tak tukar nama lagik..
Polis ingat gangster mane..hehehe ;)


Kisah Benar No 2:

Last 2 weekends, we were invited for Majlis Akikah Baby Ameer, lil bundle of joy Mr Bob Husaini n Mrs Nadz at Kelana Jaya..
It was Sat afternoon, and mmg schdule free..
So we decided to attend the majlis..
After pagi2 dah penat layan Adam having his breakfast, watching his fave series..
Around 12 lebih kami gerak from our house..
Since KJ hosuing area mmg kami sgt tak familiar, Mr Hubby decided to bring Lola along..
Awal2 lagi Mr Hubby dah masukkan add Bob into his Lola..
Masuk je Federal Highway, jalan dah jam..NKVE plak very slow traffic..
Ikut mommy Adam yg terer jalan sket daripada papa Adam tu..
Sepatutnye kuar kat area Subang n link to KJ..
Tp ntah pape si Lola bawak kami jalan2 sampai ler exit Damansara kat NKVE..
Ikut je lah si Lola ni, agak2 rumah Bob dekat2 PJ ke mane kan..dalam hati berdetik!

Adam plak, dah selamat tidur selepas duk berebut Lola ngan papa dia..
Yelah..nama lagik Lola aka Barney!
Masuk punye masuk, jalan punye berliku dan berbelit..
Lepas satu simpang ke simpang seterusnye.dengan traffic yg sgt slow..
Akhirnye kami sampai ke satu perumahan..
And Lola pun bersuara.."100m to reach ur destination"..;)
* mak buyong pike nak makan je dah time ni..lapar benor!
Ha'ah..Mr Hubby stop exactly in front of .....Loji Air...
wuhhahahahaa!!!

Time ni, I mmg dah sah2 salah kan si Lola tu..
"Mesti Lola ni dah pening sb Adam selalu baling2 je kan??"..said to hubby!
My hubby dah diam dah,dah ler panas kat luar tu..
Bila di check balik..rupanya add yg my hubby set tadi, dah di adjust oleh Adam Mikael..
Instead of SS5D..dah jadik SS25..and tempat tu opposite the area yg kitorang pergi...
Tension!!!

After few minutes, we finally reached Bob house..dgn selamatnye..
Rupa2nye blakang kedai mamak Syed kat KJ tu aje..cit!!
Tahu, siang2 lagi aku tanya bob..;(
Dah la sampai orang dah siap simpan khemah..malu betul..
Tapi ok jgak, guest dah balik..kami borak panjang ngan Bob n wifey..



Us..
Thanks Bob for the picture ;)
Tgk tu notty boy mommy..macam nak geget rsnye taww!!


Moral of the story: Ntah lah ape moralnye ek..
Jangan bagi Adam main2 lagik ngan GPS tu kot..tp macam jangan harap lah...

As conclusion for this entry, of course we can rely on our GPS, but yet we still have to alert with the surrounding..
Specially when u have the cheecky boy around..

;)


10 comments:

Nadine said...

Hehehe, tersengih2 I baca ur post nie. Tp betulla, sometimes GPS menyusahkan dr menyenangkan. I remember dulu2 masa HTC 3G touch kluar, it came with Garmin, Fadzil asik nak guna je wpun I ckp kat dia yg I tau the way. Pastu GPS bawak jln jauh masuk sana sini...annoyed je rasa :P

Tp sometimes, mmg sgt berguna utk cari tempat2 baru, esp exploring new makan place :)

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

Lola? cam cite mat salleh yg takde awek & GPS dia ade kuor muka kat screen nama lola.ehehe..

kwn2 sy cakap..if GPS ni..Garmin is the best. buh je no. jalan & alamat umah. sure duk seketul betul2 depan umah org tu..ahahaha

Reyha said...

hiii... terjumpe blog awk mase search pasal sebamed. hehe. GPS ni kadang byk yg menyusahkan dr membantu. selalu bg jalan yg byk tol. pastu suke2 sgt suh kite pusing kat taman perumahan. sy lg suke ikut signboard.pkai GPS kejap je, bile da nmpak signboard yg agak2 kite kenal, terus ignore jek GPS tu

MOMMY NADIA said...

Nadine,
betul lah..same like HArith..
tak nak dgr kita ckp,duk ikut si Lola tu..
alih2 mane perginye..

but yet time I pergi penang aritu, really helpful since we really have 0 idea places kat sane kan..Lola mmg sgt berguna time tu ;)

***
Rose,
yes yes..betul..nama ini dimbil sempena cite tu ..my hubby said la!

dalam GPS China Nadia ni, siap ada 5 software and termasuk Garmin skali..
tapi stakat tempat yg dah biasa, kalau gatal nak pakai GPS jgak..buat naye ade ler ;)

MOMMY NADIA said...

Reyha,
I've vist ur blog..rupanya u pun facing prob with GPS yer...hehehe ;)
actually kita boleh choose smada nak direction with tol ke tak..
its up to us..

tapi as u said..kalau dah familiar tmpt tu, better tak payah ikut..lagipun bising aje dia duk membebel kan?

RuZaNNa said...

Nadia.. u should have asked me rumah bob mana.. rumah die dekat dgn my house tau.. ok aje nadia sampai rumah kitaorg masa imran nya birthday dulu.. hehehe
Kitaorg pun baru dpt gps ari tuh.. yg tension bila letak address mesti die kata unknown.. geram betul jugak lah..in the end, malas nak guna.. heheh.. google the map before pergi.. lagi senang.. hehhe

MOMMY NADIA said...

Itulah Anne,konon ingat ada gps tak yah nak sebbok tanya..
time g umah Anne,tkde gps,tp rely on ur add..kali ni sb rely kat gps buta2..
itu yg dpt loji air jwbnye!!

truela..moral of the story,tny tuan rumah kan..or google as u said!

mamasuri said...

wah best nama gps tu..
lola ...
dah mcm ahli kuarga lak bunyi..
seriusly..aku takde gps ni pun..
hampir2 nak beli..then tersekat...
selalu just chek google map je..
hehehe...

IbuAdam said...

Hahahhaha..so cute Adam. Sure mommy dia geram jek..budak2 zaman skrg mmg terrer bab gadget neh!

I dah back to office!gigih pumping as u advised!!=)

MOMMY NADIA said...

mamasuri,
itulah my hub n sis yg bagi..leakt plak!
sebelum ni takde gps,tgk google je..
tp dah ada gps,kalau nyusahkan baik tak pyh..
kalau travelling new place,br boleh rely on gps..;)

****
Raudhah,
ooo dah start keje..wish ya gud luck..
so stock ok??

betul..my Adam dah tahu nak pakai laptop..pening lah!!

Post a Comment

It might take me a while to reply, but I do read all comments received! Tq =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...