Monday, March 14, 2011

Confinement Checklist!

Yeap!Another checklist to go thru!
I'm currently in Wk 35/36, so nak tak nak semua checklist nak kena settle by end of this month..
Kalau tak mahu kelam kabut!

I've been texting few of my friends to get contact no of confinement lady..
* thanks dear..!
Just to prepare for 1st week of my confinement...
Owh I'm not plan to get confinement lady for that expensive package tu..
I just looking for makcik2 yg boleh urut for the 1st 3 days plus after 1 week delivery..
Seriously amik confinement lady ni mmg bagus, since she will help us to handle baby, cook for us n etc etc..
tp I takut..takut nanti dia control everything, smp I tak pantang dgn tenang,plus nk build up stock susu pun tak tenang ;)
Ada pro n cons..check this out!
http://www.babycenter.com.my/pregnancy/asian-postnatal-practices/pui-yuet/

Teringat ketika deliver Adam, tak sangka plak after 1 wk baru boleh balik Trg..
Since Adam need to admit for 1 night due to jaundice..
Bila balik Trg baru sempat nak berurut..mak aiii sakit seluruh badan..
Itupun masa kat Shah Alam my mum dah urut apa yang patut..

So this time, at least the 1st few days nanti dah ada makcik yg datang..
takde lah lenguh sangat..
Plus, confinement kali ni, most probably at Shah Alam..so nak tak nak pasal makcik urut ni mesti nak kena settle jgak..
I've contact few of confinement ladies around Shah Alam/Puchong and Klang..
So tengah finalize which makcik to choose ;)
Things to consider..price and transportation!
owh yea...I've got this from mysuperkids too : http://mysuperkids.net/persediaan-berpantang-sendiri/
Anyone ada suggestion, boleh share! ;)
Nanti once dah finalize, I will share the name n contact no..for future reference siapa2 nak deliver nanti ek!

Selain drp confinement lady,post natal set pun nak kena ready awal2..
Jangan jadik ke dulu,beli ngan makcik urut tu..mak aii..semua yg set2 besar2 dia bagi..rugik!!
So I have prepared the things earlier..
Still interested with Nona Roguy set..sangat best!
Cuma kali ni tablet or watever yg kena consume tu tak perlu amik..
Tak sesuai sgt for 1st 40 days..effect kat baby..
So amik yg related nak buat massage n barut aje..
Plus bengkung!
I love bengkung so much..mmg bestnye bila dah berurut then pakai bengkung...rs selesa sgt!!
* teringat kenangan waktu pantang ..pakai bengkung sorang2..huih jenuh nak ikat! ;)









Few links related with confinement!




ps : Ma..jgn lupa bawak tungku besi tu ek!!
atau nak pakai bantal tungku moden???..;)

pss: Congrats to Padhil (my x-PC fren plus jiran satu apartment...hehehehe) n his wifey, Fiza for their 1st newborn baby boy!
Me still kagum Fiza deliver normal at 3.6++ 3.86 kg...huihh!!!
Prof Siti mmg terrer buat orang deliver normal..me takut!!!grrrrr!!!!

psss: checklist buat sakan...tapi mentally not yet ready for labor..takut!!!
Camane nk push ek..dah lupa!!! waaa...!!!!

10 comments:

eT said...

me pon decided nk amik NR...
tp tang tablet tu x ok eh??

anyway...me penah wat checklist...panjang berjela...hehe

http://maziati.blogspot.com/2011/02/checklist-barang-persediaan-bersalin.html

jom try tungku moden: PROMOSI TUNGKU MODEN

RuZaNNa said...

Wahhh makin banyak checklist mommynadia buat ni.. sure dah makin tak sabar nak jumpa little one kan.. hehhe..
Ur list of the tukang urut mmg akan membantu anne in future.. i baca kat mybengkung on the tips and amalan masa berpantang.. mak aiii.. banyaknya... and most of them i tak buat pun last time tau.. and i bet i pun tak reti nak buat.. mcm bertungku tuh.. what i sis last time ialah pijak atas batu sungai tuh aje.. and skali skala ada gak la letak kat perut.. but where exactly kena tuam tuh i main bantai aje.. hehehe..
Good luck nadia!

K-Addicts said...

cik pah tak tunggu sana ke first week after deliver tu? wah...tak lama dah tu...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

ha nnti nad leh la update mane mak cik yg ok..n @ reasonable price.

sy dulu adela mak cik kat klang tu..sy kan c-zer so dia urut biasa2 je la kan..tapi agak mahal..sejam dah siap. tu pon urut mcm tamo urut..wuwuw rugi

mommaholicSURI said...

Dulu masa pantang i pakai Bengkung Mia jugak :) memang best.jalan macam sopan jer. Kalau pakai Kimono. haha.

Mesti Nadia rasa semangat sungguh nak bf next baby kan? Yerla dah berjaya dengan Adam. Moga dipermudahkan.

SIL Nuurill belum ada susu lagi. Ade x sapa2 tau kes macam ni. I mean after few days bersalin pun susu xada lagi. Kesian kat dia. Kesian kat baby.

ishamizu said...

hehe i pun mcm tk igt mcm mn dh nk push..hihi..nk g antenatal class tade sape nk jg the eins ni. huhu..tawakkal je la kn..;)

Huwaa..i lg sedih , tatau nk amik ke tak confinement lady kt cni..i ni cerewet..i tkt byr mhl2 patu urut nya hampeh..:( how i wish my gramma is here n could be my CL..

psst, izu pun pki NR, tp tk amik satu set..tk smpi dr Msia lg..huwaa..bengkung izu pki premium beautiful je since Zahin lg, sng comppared bengkung yg pjg2 tali tu. :D

Tk care dear..good luck! :)

MOMMY NADIA said...

eT,
tablet tu ms I consumed 1st wk delivery,panas..baby naik ruam n berak2..
so after 40days baru makan..
so kalau nak consuma after abis pantang shud b ok..

a'a panjang tol list eT..;)

****
Anne,
a'a..kdg mcm nak suruh kuar cepat2..tp kdg2 nak suruh hold dulu..sb tkt nak faced labor time!!

Nadia pun tkpantang fully sgt..cuma tungku,benkung mmg nadia buat..main hentam je tungku sendiri..

InsyaAllah,nanti with info bnyk kt internet ni,boleh amik yg mana patut n bagus to be practic kan??

thank dear!

MOMMY NADIA said...

Teh,
1st week tu ma Nadia mmg mari tunggu..cuma takleh lame2 lah sb dia keje..
alangkah bestnye kalau bby kuar hujung tahun...tokma dah pencen..heaven!!

****
Rose,
boleh2 nanti nadia share..
Rose dulu tak pntg Trg ke??
makcik yg urut Rose tu nama ape?
takut ter"call" jgak kan nanti..;)

MOMMY NADIA said...

Nuurill,
ooo..mmg best kan pakai bengkung..luv it!jalan sopan..nak main terkam suka2 hati pun tak boleh..
tp nak memakainye mak aiii..poning kepala den ikat sorang2!!

Challenge Nadia utk bf kali ni sb nak kena build up stock Nuurill..
tp kan,org kata tak semstikalau anak 1st bf success,2nd will be smooth..b'gtg pd anak tu jgak..
doakan Nadia berjaya jgak kali ni..

ooo..ur SIL Irma ek..
Takpe..1stly jgn pressure..
kalau ada macik urut dtg,suruh dia massage sket..
kalau tak tuam ngan towel panas kat breast n massage2 sket..
ensure baby latch every 2hrs sb nak stimulate breast...
InsyaAllah nanti kuar lah tu..
Irma pun kena bnyk minum air n take milk!
Wish her luck dear!!Jgn tension2!!
Lagi tension lagi tak kuar nanti ;)

MOMMY NADIA said...

Izu,
hahaha..nak kena cr info balik kt internet,nak labor camane..hehehe;)
mmg lupa betul..takut pun ada..

kt sane kalau Izu nak amik CL,org M'sia jgak ke??
sian ..lagi limited kan nk cr CL kat sane..
takpe lah dear..ala kadar urut pun asal tak lenguh sgt badan nanti..
the rest nanti mintak ur hubby tungku sket n pakai bengkung..;)

bila nak smp NR set ni..hehhee ;)

Post a Comment

It might take me a while to reply, but I do read all comments received! Tq =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...