Wednesday, March 16, 2011

Confinement Checklist Part II : Confinement Lady


Tak sangka ramai yang interested and ramai jgak kawan2 yg sudi sumbang contact no drp entry lepas..
So, atas permintaan ramai..sebab nak buat rujukan for future delivery ehemm ehemm..;)
Nadia senaraikan calon2 confinement lady drp rujukan saya..
Memang banyak nama yg dibagi..
Ada few names yg saya contact, and ada yang saya tak contact jgak..
* maaf lah list tak berapa nak bnyk, tak sempat nak contact one by one ..malas!

Lepas dah decide  type of service and cost estimated, Nadia just contact few names aje..

1. Kak Ain  (Alam Megah, Shah Alam)
    Contact No : 0173969031
    Service provide:
  • Hanya urut lepas bersalin sahaja - even mintak nak bertungku pun dia reject sb ramai pelanggan
  • Lepas urut dia tolong pakai bengkung skali, tp bengkung self provide
  • Service skali dgn transportation
  • Bayaran : mengikut keikhlasan kita -- ini yang payah ni!
  • Komen drp kawan2 : Contact ni dpt drp Fairoze..so far dia cakap kakak ni urut best lah...boleh tahan..

2. IREE Touch (Bandar Puteri Puchong)
    Contact no : Kak Ida  0122816016
    Website:  http://www.ireetouch.com/

    Service provide :
  •       Confinement Nanny
  •       Traditional Home Nursing
  •       Clinical Home Nursing
  •       Traditional Home Post natal Massage             
   Lepas go thru quotation dr Pn Ida, I prefer for this service :
   Traditional Home Nursing (2-2.5 hrs daily)

           1. Prepare Herbal Bath for Mum
           2. Baby Bath (including jaundice treatment remedy; if necessary) – FREE Service
           3. Baby Massage – FREE Service
           4. Post Natal Massage
           5. Tungku (Heat Therapy)
           6. Bengkung (binder) + Slimming Cream / Herbal Paste (tapel)
           7. Herbal Drinks


 
    Package quotation
  • 3 days package for RM 350 + transportation -- nice!
  • During treatment, semua alatan disediakan, termasuk binder,herbal bath, oil massage..so tak payah nak susah beli post natal set diorang --  so apa yg ada pakai after finish 3 days session
  • Product use : tanamerah : http://www.tanamera.com.my/post_natal_set.html
  • Komen : I got this contact from Nuurill's fren. Even this morning Airin told me her friend yg tgh pantang skarang ni pun amik this pakej. From the entry, she seems to satisfy with the service and I have sent her msg to get more detail on her experience.

After go thru the above package, I suddenly interested on the package which consist of post natal massage, heat theraphy, binder and herbal bath. So I googled for few more packages and specially the NR package, and found this!


3. IMAGE WOMEN & WELLNESS SDN BHD
    Contact No : Pn Khadijah 0162615711
  • Perkhidmatan (Wanita sahaja)
  • Pakej berurut selepas bersalin
  • Urut tradisional seluruh badan
  • Perkhidmatan penjagaan ibu bersalin
  • Bertungku, Mandi Herba, Lulur selepas bersalin

Lokasi perniagaan :  Subang Jaya, Shah Alam, Puchong, PJ, Damansara, KJ
* Yang ni, dah try call tapi akak ni tak plak pick up lagik..
   Nanti once dia bagi quotation, Nadia update lagik!
     Pakej dia pun quite interesting tapi a lil bit expensive plus tempat dia jauh kat KL;)
  

Few more names from my list :

5.  Opah (Sg Buloh ) : 0135222947

6.  Kak Yati (Meru) : 0163261897 - provide urut sahaja


So, ikutkan from all the namelist above, IREE Touch tu mmg interesting..
Maybe lepas dah dapat contact Pn Khadijah to get quotation for IWW tu, then bolehlah nak decide which CL nak hired! (huih..mcm nak hired ape plak ;)

InsyaAllah, after service nanti..during confinement I tried to update and comment macamana service diorang...Baru confident ek..;)
Ok lah..macam buat report ape plak ni..
Keje dah melambak..tak sabar nak cuti maternity..
Ikut my last check up on monday..prof ct nak try stimulate so that I can deliver by wk37/38..
InsyaAllah..doakan saya selamat and mudah bersalin yer!!
ok..daaa!!!

ps : btw, tgh duk google, jumpa page ni..tak sangka ada malay version ;)
http://www.babycenter.com.my/malay/pregnancy/amalan-berpantang/

7 comments:

mommaholicSURI said...

waaaa.. sangat-sangat sangat bagus entry kali ni. I'm sure a lot of pregnant friends out there rasa lega sebab Nadia share this kind of information. Dari list yg Nadia bagi tu, mmg IREE tu mcm yg tercomplete. And harganya not bad kan? :)
kalau puas hati, the last3 days of berpantang, boleh amik lagi khidmat IREE tu. :)

RuZaNNa said...

I yg tak preggie ni pun dah ada angan2 nak hire IREE service sbb nampak cam best apa yg diorg buat.. and they serve more services yg org lain tak buat.. esp cam urutan baby.. herbal bath.. wahhh heaven you.. 3 hari kena pamper.. huu huu..

eT said...

thanx info nih...
me pon pantang kat shah alam...
nk copy...ngeee

MOMMY NADIA said...

Nuurill,
hikhik..takpe,nanti boleh buat reference..
tp takde lah bnyk sgt yg Nadia survey..
Itulah..turutkan hati,bestnye kalau dapat 5,7 hr ek..
tgk dulu service mcm ..;)
thanks dear for the contact no ;)

***
Anne,
Hopefully service dia best!
I terkejut jgak,bnyk dia provide..
and product use pun mcm best je,tak sabar plak nak dpt service diorang..
u too..tahnks for the info!
owh yea..ape lagik..bila Imran nak jadik abang ni?

***
eT,
hehe..u pun lebih kurang jgak ek..beza about 1 week je..
u ade contact no lain ker??
I tak kisah..silakan copy..mmg buat entry ni pun utk reference kawan2 ;)

Irk said...

i'm in my 34wks now..so nervous like you too....good luck to both of us...may we be able to have a smooth & successful natural delivery~

MOMMY NADIA said...

Irk,
hi..myself yg 2nd child pun nervous..funny!
how bout u?expecting the 1st or next?
pray for your natural delivery too!;)

Sue Aya said...

bagus info ni...berpantang lagi seksa drp beranak..hehe..maklum la nk guna lama katakan..
alhamdulillah sy pun dah 3 org cahaya mata...
nk buat blog xpandai so jd follower blogrr jerrr.
just sharing kalau nk beli set before n after pantang harga not bad dan boleh kawtim beserta free konsultansi.
http://bahagia2u.com/product-category/produk-wanita/

the best milkbooster
www.flp.my

Post a Comment

It might take me a while to reply, but I do read all comments received! Tq =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...