Thursday, December 30, 2010

first time..

So far as I remembered, after delivered Adam and started working back after 4months maternity leave..
There was only once I need to overnight during the new executive teambuilding..
Itupun, habis 1 family angkut bawak pergi PD..
I booked 1 extra room for my hubby, my mom n bro, so that I can bring Adam along..
Same goes to my hubby, kalau outstation pun abis jauh kat Tg Malim tu hah..
* teringin jgak nak follow kalau dapat pergi Japan ke Korea ke plak..huhuhu ;)

And for the first time in 2yrs, suddenly my hubby need to do a vendor visit at Singapore, 2 ari je pun...
Due to the last minute plan, tak dapat lah I ngan Adam nak ikut skali..
I was tight with a lot of works to be settle in this few weeks..waaaa!!!
Bestnye kalau dapat ikut, bolehlah ber"new year" kat Singapore..huhuhuhu ;'(

It was so difficult to convince my hubby that we will doing OK!
Maybe sb I tgh preggy, so Mr Hubby sangat lah berat hati nak tinggal kami 2 beranak..
I said, it should be ok..we will doing fine..Adam kan goodboy..
* walaupun dia sgt lah active skrang!!
And I tried to gv example of other mommies yg sgt independent..2 days would be small matter for us..;)
* dalam hati..risau jgak..Adam karang membuli mommy dia habis!!
Sb nak sedapkan hati Mr Hubby..I followed all of his plan to ensure the 2 days will be a smooth sailing..
Mr Hubby dah ready 2 set of completed nursery thingy for Adam to be prepared in car, and siap bg flow what to do after pick up and during morning to send him to nursery..
Layan aje lah En Bie ni..

So yesterday, was the day..
At 5.30 pm on the dot, I was ready to pick up Adam..
Adam takde la terkejut tgk mommy dtg dah biasa pun pick up dia sorang2 before..
So all the way back, Adam was doing good..
Sb dah bagi bekal toy dia main dalam keta..
Cuma bila time nak naik rumah, suka dia buli mommy ajak jalan depan nursery kat my apartment tu..
Pusing jauh sket lah..

That night...we're both watching final AFF Suzuki Cup together..
Adam pun lil bit excited sb nmpk bola..
Mulalah dia menjerit goal2..walaupun game baru nak start..
Agaknye dia teringat time watched final on last Sun with his papa n his uncle..
By the time Malaysia scored the 1st goal..mommy yg tiba2 dpt extra energy terus melompat..
* tolong jangan imagine rupa mak buyung yg tgh melompat..dah mcm gaya ape rupanye yer!!
Adam at first was a lil bit shocked, sb that time dia tgh syok main ngan toy dia..
and then kami berdua menari-nari depan tv sb happy sgt M'sia menang!!!

Almaklumlah..this is the 1st time to bring the prestigue cup to M'sia..
Neway..Congrats to Malaysia Team..u guys mmg rock!!
I really adore the goalie yg mmg tangkas menepis serangan drp team Indo..
And semua goals mmg cantik..takde lah stakat goal nasib kan..
So Indo..please stop all the speculations..
They deserved to win after all the hard works!!

Go Go Tiger!!

As usual, night would be a lil bit troublesome for us..
Lately ni, Adam asyik terjaga tengah malam, mulalah dia mintak berbagai2..
And last night was a funny one..
Bila dia berjaga tgh stop him from keep crying merengek2, I offered him to bf..
Dalam mata tertutup, bola dia tepis tangan I sambil kata "No, No..cicak yuck!!"
Hahahaha..Adam mmg tak geli sgt bila tengok cicak..
Actually before went to sleep, I ada cakap kt dia, at my nipp ada cicak..langsung dia tidur tanpa bf..hehehehe ;)
* bie..mommy berjaya!!
This morning pergi keje pun, Adam gv a good cooperation..

"Bie..dont worry..
We're doing well sepanjang papa takde..cepat2 balik..Adam miss u so much"..

p/s : yeay esok cuti..
Happy Holidays everyone and Happy New Year 2011..
pssstttt, azam tahun baru dah ready???

Monday, December 20, 2010

lil' bit updates!

Salam everyone..

So sorry for being away for almost 1 week.. kemana2 cuma kesibukan menghalang saya untuk update..
Too many things too update, sampai tak tahu nak mula dr mana..

Genap 1wk after the incident..
Last week on Monday..after all the taisho thingy early in the morning..
During monring meeting kat luar office, tiba2 rase pening..
Kaki pun dah start shivered, and few minutes after!!
yeap..I was collapsed during the meeting... few minutes after that..sedar2 dah diangkut ke dalam meeting room..
I was sent to internal clinic for pressure check and so on..
Bila kat klinik tu, rs mcm basah kat blakang sluar..rase nye takde lah terduduk atas lopak air ke ape..
And I started to feel more water coming..water broke ke??owh sudah panic ketika itu!!
Then mu hubby immediately sent me to DEMC..
After scanned everything, the dr decided to admit, but yet I requested to divert me to UMSC for further check with my gynae..
So that evening, we straight away went to UMSC to meet Prof Ct Zawiah..
Alhamdulillah..takde lagik air yg kluar..
But the gynae still doing detail check yg sepatutnye..
I've given a few days mc to rest..
And this Wed, the results will come out and hopefully everything ok..
Owh tak sabar nak buat detail scan jgak!! ;)

Yeap..lately mmg rase penat sgt..too many things to do at office..
In fact on Fri masuk office last, 3 meeting kena attend..stiff je rase!!
And this morning pun pagi2 dah kena meeting lagik..over next 3 weeks I will be very  very busy..
Doakan kesihatan saya..hopefully my body boleh bertahan..
Biasalah dah penghujung2 tahun ni..bnyk benda nak kena settle to achieve the KPI..
Yang pening bila boss asyik follow up aje and all the things jatuh atas kepala patik!
Nak tak nak ..terkejar2 jgak lah mak buyung ni..
Takpe..settle keja awal2 nak beranak nanti senang..
Kalau boleh kita smbg terus 90days walaupun belum approve lagik utk private sector..boleh ker??

Sorry kalau lambt jengah blog u all..
Kalau sempat baca pun maybe, lmbt sorry dear..

Lil bit updates about the baby inside..
At 23wks..
Owh sgt active skrang membuat martial art inside my bump!
Specially time Adam bf and watching barney..
That time baby kat dalam pun nak join skali..kiri kanan boleh rs duk kicking...
huih..Itulah org kata 2nd baby cepat blajar dr abang/kakak dia..
Since dlm perut dah dgr macam2..
Jangan lah kuar yg sorang ni hantu Barney jgak ;)
owh tak sabar tgu my mum dtg bercuti
...nak g shopp' barang baby..yeay!!
Beli yg mana penting aje..
Bila list balik last week..(dah nama duk umah takde keje kan ;)..
Nothing much to buy since I decided to use what ever belong to Adam last time..
Tambah sikit aje..tak kisah lah gal or boy taram aje color white &  blue..hehehe...

Ok lah..thats all..sorry for the boring entry..
I have few pending entries try to be update soon..InsyaAllah..
till then...

Wednesday, December 8, 2010

KLIMS 2010

Being a gf (before kawen dulu lah kan..) and wifey now to a petrol head bf and hubby, Mr Charles..
He really keeps me updated with all info about cars..
* mana tak kalau pagi2 nak g kerja pun boleh cite pasal engine keta..boleh imagine tak??
Not only that, since my couple days, I've been accompanied him for many motor events..
From motor shows to all events at Sepang Circuits..
Everyone knows tahap gila kereta my hubby is!

The petrol head hubby with his ex-gf, kakak Civic...
no more Honda yer bie...

During the Japan GT in 2006

 KLIMS 2006

A1 in 2007

Still remembered my last visit at Sepang during A1 in Nov 2007, that was my last time followed him before Adam was born..
Most of the Sepang Circuit events (last skali during the F1), hubby pergi sorang2..sian!
InsyaAllah, one day..once Adam dah besar sket..we will bring him to Sepang too..

Since last 2 weeks, my hubby started to remind me about KLIMS 2010 (KL International Motor Show)..
And everyday, he asked me to clear schedule on that weekend so that we can have a visit again for this time  KLIMS ..
More special, this going to be the 1st time to bring the lil Adam to the car show..
* see whether Adam dpt inherit minat keta mcm papa dia tak?? ;)

So last Saturday, after breakfast at Bukit Jelutong, kami bertiga bergerak ke PWTC for KLIMS 2010..
As we reached there around 12o'clock, huih..ramai nye manusia...
Maklumlah tengah scool holidays kan..
After q for the tickets, we straight away heading to the 1st exhibition hall...
Jauh jgak nak menapak tau!
* For those yg br plan nak pergi, suggest not to bring the stroller since bnyk anak2 tangga yg nak kena naik..and standby sapu counterpain bnyk2 kat kaki yer!!
Ada 5 halls located at 5 different areas..
So, the 1st booth visited is...PROTON..
* Dah nama pekerja berdedikasi dan bersemangat 1Proton kan ;)

Welcome to booth Proton..
Many range of cars exhibited here..
From prototype to hybrid car..
sincerely said, the design pun quite impresive..


R3 Neo and Neo S2000

Green car

Lotus City Car

Proton Emas

Last but not least..
the lovely Lotus Esprit..
cun gile ;)

Moved to Mutiara motor booth..
* hubby Juliana Banos punye..

Skyline GTR ni mmg best giler..

The Bumblebee and Camaro..

My dream car..
Golf GTi..

Preggy mommy with the new Fairlady..
*huih gemoknye model ni..;)

at Naza booth..
the Ferari..

Dah pusing2 4 hall..came to the final hall..
After came out from the ladies..Tgk budak kecik ni duk syok makan roti..
Lapar la tu..sian Adam!


"Penatnye...rehat seketika"

and final hall ada Toyota and Honda..

Toyota's prototype car..

at Honda booth..

The new Honda Insight..
only 98k for a hybrid car..resonable price rite??

CR-Z which not yet enter Malaysia market..
and the red color one is the hensem Type-R..walla!!

Overall, its a gud car show..
Since I've been working in automotive industry, its a good time for me to visit this show and gained some knowledge about cars..
Plus silau tgk keta cantek kan..;)
If u can see that day, there were many photographers at KLIMS..kami yg camera kecik ni mmg tak peluang nak dpt angle cantek..Geram betul!
Diorang semangat duk amik gmbr model n car sb ada shot contest..
Stand to win RM cepat2!!
We leave PWTC after solat Zuhur..
and seriously..penat gile..2 hari br hilang lenguh kaki...huhuuhu...

The tired lil man..

So guys,u all dah pergi KLIMS??

Monday, December 6, 2010


Salam Ma'al Hijrah untuk semua umat Islam diseluruh negara...
Semoga kita sentiasa diberkati dan dilindungi oleh Allah SWT....


Doa Akhir Tahun dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah.

Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata “Kesusahan bagiku dan sia-sia lah pekerjaanku menggoda anak Adam pada setahun ini dan Allah binasakan aku satu saat jua. Dengan sebab membaca doa ini, Allah ampunkan dosanya setahun”

Hikmah membaca doa akhir tahun Hijrah adalah kita memperingati amalan-amalan pada tahun lalu, sama ada yang amalan yang membawa kebaikan mahupun amalan yang membawa kepada dosa dan lalu meminta ampun atas kesalahan-kesalahan serta meminta perlindungan Allah swt. daripada kejahatan syaitan dan manusia.


Doa Awal Tahun dibaca 3 kali selepas maghrib pada malam satu Muharram. Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata “Telah amanlah anak Adam ini daripada godaan pada tahun ini kerana Allah telah mewakilkan dua Malaikat memeliharanya daripada fitnah Syaitan”.

Manakala hikmah membaca doa awal tahun Hijrah pula adalah kita memperbaharui azam untuk melakukan kebaikan dan meminta kekuatan dan hidayah untuk melaksanakannya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...