Tuesday, June 29, 2010

art and craft activity : the beginning



Its been a while since I upload all the pictures for this entry...
Banyak penangguhan sehinggalah hari ini bertekad nak habiskan jgak entry ini...
Since its about 2,3 months pending entry..it must be a long long entry...
But I will try to cut it short..as usual..but with more pictures included..

Back to the title..sakan kan bunyinye..
Dah lama I plan utk exposed Adam to art and crafting activity..
Cuma yelah masa and age dia maybe tak sesuai on that time..
After many survey and blog reading ..
Sgt excited and nekad dihati nak jugak introduce to Adam..

From the reading I made..
Many experts said we can start to introduce our children to art activity since age of 17months..
*duhh terlepas lagik!!
Whats good about art and craft..its actually helps our child to improve their motor skill as well as the hand-eye coordination..
So most probably bila I tgk Adam dah starts to hold crayon/pen well..
Its a time for us to give him to play with all arts activities...
But for crafting..lebih pada pakai glue, paper and scissors tu..
Soon after Adam 3yrs old baru boleh introduce..
Plus..with art and crafting ..toddler can express their emotions and creativity through this activity..
Bolehlah kita tgk mcm diorang berimaginasi..

Tell you what..mommy Adam ni mmg tangan keras k!
Sports mmg boleh..bila bab art2 ni..mmg fail..
So dari kecik la nk kena trained Adam ni..
*betol tak papa ;)




Adam starts to have intrest in conteng2 ni using his papa's laptop..
kat paint tu dia conteng..mujur tak patah pen papa tu ;)
to replace this..



Then Adam starts to play with non-toxic crayon che mimi kasik ;)




Adam mmg sgt happy bila jumpa crayon and paper...
conteng2 lah keje nye..




Last month we decided to buy him the scribbler..
excited jgak at the beginning..
lama2 Adam more intrested on the mechanical part..
asyik duk tolak nak erase tulisan tu..
maybe sb takde color kan..


After a while..
Scribbler tu kadang2 aje Adam sentuh..
Until the day I told u all yg mothercare got sale..
and finally I got something that I had eyed on for quite a long time...
jeng jeng jeng....





Ini lah dia...
the art centre ;)
ada whiteboard , blackboard and tmpt nak clip paper for painting..
with the disc almost 60%..mmg puas hati babe!





and the bits and basics stuff..
Clockwise : the art starter kits, easy painters and chubby markers..
Starter kits with sponge stamper, roller, paints, brush and splash mats- complete sets!
and now..Its time for art activity...





owh..ini dia hero mommy..
an artsit in the making..
*apron Ikea aje..save duit!





"kawan2..kita check dulu peralatan cukup tak!"..





Mixing the paints and lets play!
Teach him about the colors too..
Jangan lupa mesti mahu alas..
Splash mat or suratkhabar lama pun boleh..




Conteng2 time...
Gaya Adam ala artist tak usah cakap!
Marvellous..;)




Adam's hand print



Adam seems to enjoy this activity so much..
*owh dia sngt tak suka papa conteng tangan dia..keep saying...eeee...eeeee...."
Even as the beginning we just let him to play with paint and brush..
conteng2 aje..
Soon bila dah lama2 maybe we can start to draw and paint together...
It s a good activity on weekend too..
*kalau ayahchik dah dtg ShahAlam..mommy akan hire architect semi tauliah utk jadik art teacher Adam...hooray!!
A lil bit messy thats why its is encourage to play it outside our house..;)
InsyaAllah..plannye mommy nak keep updating Adam's progress in art and crafting...
Thru good ideas from u all...maybe boleh tambah activity to play during art and craft session ni..:)

p/s: I have one extra toy that I bought during the sale at mothercare..the elc toy..
which I plan to share with one of my lucky mommies and readers ...should I call it as a giveaway??
we'll see ;) hehehehehe

Till then..daaa ;)

more info about painting and drawing :
http://www.babycentre.co.uk/toddler/penelopeleach/playpaintingdrawing/

11 comments:

K-Addicts said...

fuyo adam!!!sakan baju mengecatnya... bagus, bagus...

RuZaNNa said...

Nadia.. i LOVE the white board tuh!!!.. on 60% discount? ni yg nadai angkut kat bangsar ek?? aisehhh.. rasa cam nak angkut gak la.. tah ade lagi ke tidak.. tp alangkah bagus kalau board tuh rendah skit.. nampak cam tinggi gile aje.. adam sampai ke? btw, berapa harga actually?heheheh

anne pun beli art stuffs.. tp color pencils and crayon ler.. tp kan i wonder whether it is non-toxic tak sbb kat luar kotak tuh tak ckp paper..

Berapalah agaknya mommy nadia habiskan beli art stuffs ni ek? hehehhe

MOMMY NADIA said...

Teh,
hahaha..sakan ek?
ada lagi yg sakan..mahal regenye..tak yah ..pakai yg tu dah!!;)

****
Anne,
Actually its 50% disc and 10% on total bill..so +/- 60% lah kan..;)
after less dlm RM150..(boleh pakai lama kan..)
yg ni Nadia angkut kt Sbg Parade aje..cuma yg starter kit tu aje kt BSC,sb kt mcare lain takde dah habis ;(
nmpk mcm tinggi..tp ok ok aje ngan Adam..angkat tangan..lepas lah half of whiteboard tu..boleh pakai smp 7-8yrs..
actually kan nadia suka yg kayu nye..tp tkde kt sbg parade..kt BSC pun colorpink aje..

betul2..Nadia pun duk belek2..cr toxic ke non toxic..so yg starter kit crayon tu Nadia tak bg lagik kt Adam..cuma marker n painter aje..yg tak direct touch..
cb crayon dia naked nye kan..tkde pembalut ;)

Anne, seriously worth it..kan semua nye 30%,50%..so mmg ok sgt2!!

RuZaNNa said...

Arrghhhh tidakkkkk!!
Nadia telah memberi diea untuk sy bergegas ke BSC!.. nampak gaya nye kena gi office la besok sbb BSC tuh 5 minit aje dr office..
Arrghhh tidakkkkk!!
Kalau ikhwan marah anne salahkan nadia yeaaaa :)

MOMMY NADIA said...

Anne buat Nadia gelak besar tau!
hahhaa..cepat just go n grab!
better call dulu n reserve..rasenye kat Sbg parade ada lagi!

owh En Ikhwan..tolong jgn marah kat Anne..ini adalah investment utk Imran..boleh pakai lama..adik2 Imran pun boleh pakai jgak nanti ..(ok tak Anne!)

owh just to let u know..white board tu tak boleh guna painting mcm Adam pakai..kena letak paper kt clip provided..hehehe..susah nak tanggal..lain2 OK!
satisfied ;)

Nadine said...

Wowie, bestnya set art Adam! teruja aunty tgk tau. Nasibla we dont have our own place, tak patla nak beli.. xde tempat nak simpan (nasib ade alasan :P)

however, tgk bits and basic set tu..temptinglah. bahaya tul entry you kali ni, Nad! :))

MOMMY NADIA said...

Nadine,
boleh..tompang store ur MIL..weekend bawak kluar main ngan Faaz..hehehe ;)

hehehe..tu yg buat I termenung lama kt bits and basics corner..mane nak amik..mane nak tangguh dulu..belum masuk duk calculate harga after disc..bersila jugak lah I kat mcare too...hehehehe...
u, I dah lama tempting mende alah ni..kalau tak beli sale ni..mahu karang drooling plak hahahaha;)

Faaz kan suka painting jgak..easy painters tu best tau!cuba u try tgk ;)

Mrs. Ishamizu said...

Oooh bestnyerr...i haritu eying yg kt ikea tu je tp prob tk muat keta nk bwk blk ke Mlk..sbb kt boot keta je pebuh ngan tong NGV..hihi..tp rse yg kt ikea punye harga sma rm150 jgk.tp fix price la..wah best la Adam..! mudah2an jd Artist yg bjaya ye, byk invstment Momma tu..Izu pn sama la Nadia, tgn keras jgk okk! ahaha..

MOMMAHOLICSURI said...

(i suka betul buat numbering kan? :p)

1. i pon macam Anne!! teruja sekali!!! tambahan bila tengok gaya marvelous si Adam tu dalam Apron Ikea tuh!!! hihihih. Tapi i tunggu next SALES lah kot. hihi.

2. Harga sangat ok sebab boleh pakai lama. besok nak pegi check ah kat SP. (eh, bukan tadi ckp nak tunggu tahun depan ke? :P)

3. Nadia, Nuurill x pernah sampai Mothercare Bangsar sebenonyer. Tengok gambar yang Nadia post sebelum ni.. waaaa... besar giler ek!!!! padahal dekat je ngan opis Nuurill. Dah tau dah lunch time nak melencong kemane..:P

4. Pasal Netball.. hihi.. Insya Allah Khamis malam jadi. Tapi update terkini Nuurill bagi tau time to time k. hihi

5. Sekali lagi, gambo Adam pakai apron tu comei giler ah!!!!!!!!!!!!!!! :)

MOMMY NADIA said...

Izu,
a'a..dulu mmg duk berkenan IKEA punye jgak..masa tu Adam baby lagik..tp setiap kali pergi mesti habis board tu..so prefer amik yg ni lah..;)
huhuhu..artist??Ni hanya latihan supaya kat scool nanti Adam tak malu sgt sb tak reti melukis..mcm mommy dia ni hah..;)

Izu, next visit ke IKEA..plan awal2..tinggal tangki NGV kat umah...hahaha..boley ke??

****
Nuurill,
hehe..nmpk sgt u mmg jenis organize nye..mesti ber"no" bila comment ;)

kihkih..tk yah tgu next sale (which is hujung tahun ni..lmbt lagik tu!!)..ape kata berbalik pd point no 2..terus usha kat SP!btul..mmg lama boley pakai..smp adik2 oman lagi hah..;)

huih!!ingatkan Nuurill selalu bertapa ke sana..Nadia yg jauh ni pun dah berusaha keras ke sane..
best giler!utk menambahkan keinginan Nuurill ke sana silalah tgk entry Pn shilashower ni..mesti teruja..
http://shilashower.blogspot.com/2010/03/mothercare-sale.html

Nuurill diam aje..ingat tak jadik misi kita beriadah smbil mencapai objective malangsingkan badan..(target Jeniffer Garner..huih!)..
ok ok..kita tgu awak roger k!

huhu//apron tu labuih smp kaki no..;)

Thara said...

wow nadia! that looks superrr fun! rasa mcm nak beli jugak, tapi i rasa aydein mcm takkan appreciate je bende ni lagi. tunggu aydein besa sikit, nanti bole main painting and craft art dgn abg adam! :D

Post a Comment

It might take me a while to reply, but I do read all comments received! Tq =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...