Tuesday, August 3, 2010

kids playing room : P.A.R.T II

Seperti dijanjikan...
Ni lah hasil kerja keras mommy meng"5S"kan bilik Adam..
Huih kerja keras lah orang kata..
Maklumlah dulu bilik ni, half bilik Adam and half guest room..
At the end jadik bilik longgokan barang2 Adam yg dah tak pakai..
Obviously it just about 85% done..tinggal balance nak touch up2 sket..
Malu jugak nk tunjuk sebenarnye sb bukan hebat sgt..but yet to fulfill request kawan2 from prev entry..
* plus che mimi and to'ma ;)
Sila lah tengok!
At the end sila comment yer!boleh buat improvement!!




welcome to Adam's playing room..
* simple aje..please dont expect too much...;)




tadaa..



Ini lah dia ;)
Very small room..
so I try to minimize all the things inside this room...
Theme??No theme..or its shud be colorful I guessed!

Still got things to do here..
the L shape rack tu patut ada satu lagi bawah dia for book rack
Ikea out of stock..in fact I'm looking for blue..
Sudahnye green aje ade..

and papa said maybe some of frames on top of bed..
nice idea dear!



tadi cerah sgt..





tempat study Adam..
* yelah sgt Adam rajin bc buku..
kalau dpt stool blue color cantik kan..




Multipurpose rack..
ntah tiba2 bila kumpul banyak plak teddy bear on top of rack tu..
rs yg mommynye lagik bnyk..
and some of the art and craft stuff placed here..



and this rack plak..
Susun mainan dia..
Kalau dibiar longgok dalam storage box tu..
sayang plakkan kalau rosak..
Its easier for him to take and keep anyway..
on top of rack tu..I kept all Adam stuff time baby..
this area is quite messy..
With all the Adam's laundry basket besides and his wardrobe...
*sorry not in the picture...malu u!



And the wall at ur left is the corner for his art crafting activity..
I planned to deco more here..
maybe the wallpaper will do..or somthings like the art board!
As of now..tepek aje dulu...


At least dah proper arrange ..Alhamdulillah ..sy dah bersyukur..
At least keje nak top up tu sket2 boleh buat..
And plus Adam dah start suka main dlm bilik ni..
Cuma picture kat atas tu..tipu lah sy katakan sentiasa keadaan begitu..
Bila Adam balik scool aje, he will start to ensure semua stuff on the rack tu bawak turun..
huih penah nye mommy nak susun balik!
Takpelah..dah kata room for him to express his creativity...
Sudahnye..kemas aje bila dia dah tido..

So guys, any ideas to add??!
mmg simple pun kalau nak compare picture2 yg I tunjuk sebelum ni kan..
Itu far far far away to go..

Time to sleep! ;)

19 comments:

peah @ peps said...

sangat inviting!..by the way..curtain tu beli kat mane eh..from ikea juga ke...

zahira said...

wah...wah...menarik! if dinding tu color ngan bright color mesti nmpk lagi menarik kot ;-).

amirah said...

nice and inspiring..!!.. : P

lydzar said...

nice lah mommynadia..untung adam! :)

MOMMAHOLICSURI said...

Nadia, two thumbs up!! menarik ok!! Adam mesti suka dah ade bilik yang best macam ni kan kan...

You, stool green to pada i dah ok dah.. you matched it with green drawing apron dia tu. Yang kusi kecik tu nama dia mamut kan kat Ikea? hahaha... kalau u beli lagi satu red or orange to make it colorful at that table pun ok.. pada i la.. x pun.. (eh banyak pulak i ni.. haha).. atas meja study Adam tu, you find something like animal toy (such fish, girrafe) from wood/playwood yang ade all color red, orange, pink, blue and green just letak atas meja tu.. wah lah...

Ape-ape pun, i really love your idea to make it white wall and the prop all colorful!! :).. the room looks luas and brighter. Pandai u :)

Harapnya Adam xla conteng2 kat waal tu. Kalau Adam conteng punx pe kot.. jadi la mural kan. hehehe. :)

Thara said...

wah adam dah ada bilik sendirik! best nya! i think it's a really good first touch! job well done, babe! ;)

ada katil dlm bilik adam! have u started to train adam to sleep separately in a different room? i know many westerners train their babies since they're still very small :)

MOMMY NADIA said...

peah,
tq ;)
yeap it came from IKEA..

***
k.long,
tq..
actually nadia prefer white sb kalau color takut lagii sempit..
but yet light color pun shud b ok..cuma tak plan lagi..ni pun susun atur aje ubah..

MOMMY NADIA said...

amirah,
inspired?hehehe...tq..;)

***
lydzar,
hahah..untung boleh sepah kan..kan??
tq anyway!

MOMMY NADIA said...

Nuurill,
thanks dear..malu lah..ni pun hasil kerja mommy n papa..lagipun u,ape yg ada tu almost dah lama beli pun..

cuma as us said, mmg I plan nak tambh mammut stool tu,cuma kat ikea skrang ada white and yellow..I plan nak tgu bila ada kuar bright color like red..

yeap soft toy is good idea..cuma u know.kalau I letak measti surely Adam removed tau!tp I plan nak beli soft toy letak dlm frame box tu..sepatutnye ada L shape rack utk book..

yeap,bilik tu kan dah sempit..so kalau color lain mesti lg sempit..plus white will go with all colors kan!

hahaha..itu nak kena train..kalau nak conteng kt white board tu,,so far Alhamdulillah..kalau jumpe pen or marker..dia akan cr paper or conteng kat whiteboard tu hah..

neway thanks dear for gud ideas!

MOMMY NADIA said...

tq dear..
no lah..tu katil I mase bujang..
rumah tak bnyk bilik..so have to maintain katil kat ctu..even I malas pun nak change to kid bedsheet, kalau ada guest mcm kelakar plak tidur atas corak budak2..hehehe ;)

currently cot Adam kat my room..soon after 4 yrs maybe boleh start train tido separate room kan!

neway many thanks dear!

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

cantik..i like..:-) tapi mmg penat la kan
kita kemas dia sepahkan..wekkeke..

Nadine said...

Well done dear! cantek ok bilik Adam. Pandai u deco :)

I tak pandai nak suggest2 sgt but I love the idea to put frames on the featured wall at the bed. Gamba2 Adam yg cute2 dr baby would be really nice :)

since the room is colorful concept, kalau u nak paint the wooden rack to bright colors pun ok jugak.

Oh Adam, ur so lucky!! :)

MOMMY NADIA said...

Rose,
tq..
oo mmg..kadang bila dia puas main, masuk tido..br Nadia kemas..;)

***
Nadine,
hehehe..tq Nad,tu idea dr org tk creative mcm I n my hubby!;)

I was thinking the same thing too la Nad,for the wooden rack tu..
actually rack tu dah lama..at 1st I plan nak beli new stoarge rack as my prev entry tu..bnyk kali dah I pergi IKEA dgn niat nak angkut balik,tp mu hubby mcm tak setuju..n finally..he's true..we dont have enuff space for that rack..
Instead I use the old wooden rack tu to place Adam's toy..
Ada masa InsyaAllah I akan suruh my hubby cat..colour yg bright and colorful kan..;)tq

ala u..nanti u ada rumah sendiri mesti lagik best bilik Faaz kan!

Farah said...

alaaaa kiutnyee bilik adam ni!

airin diana said...

wah nadia! congrates! cantek bilik adam ;) pasni more arts la adam bleh wat.. oh btw, ni 2nd ke 3rd room nadia?

MOMMY NADIA said...

tq Airin..
baisa2 aje.
2nd room lah..3rd room kecik kn..
jom ajak Lissa main ek!

MOMMY NADIA said...

Farah,
thanks ;)

Mrs. Ishamizu said...

Wowww cantik bilik Adam!! ok la Nadia...better than my doter's room! hik, my doter's room ada, tp tk fully deco mcm u lg..sket2 je..;)

Thumbs-up mommy!!

anna said...

dear!!!cantik sgt!!esp the curtain!!!lawa ok!!!!jatuh cinta i tgkkkkkk!!!nak jugak!!!hehehe

Post a Comment

It might take me a while to reply, but I do read all comments received! Tq =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...