Wednesday, July 28, 2010

kids playing room ^-^

One of the pending things from my what to do list is to deco Adam's playing room..
I was so happy and excited when finally I got the right time to do all the deco things..
* kalau dulu thesis tak settle, my hubby akan jeling smcm kalau I kata nak g kemas bilik Adam tu..
But now I can hv my exclusive time at that room..yeay!!
I just about 50% done, sb main things I have to keep all those stuff yang mmg dah tak pakai..
I keep all those baby stuffs, from clothes, toys, all the cot bumper, baby carrier everything, packed and put at the right placed..
Since I just only have a small apartment, all those area like bawah katil, on top my wardrobe..senang cite
semua tmpt boleh masuk, I sumbat..keep it well so that adik Adam boleh pakai nanti.
So balance to do is to put some ideas for decorations and make the environment safe for the kid.
Yang penting, the playing room is good place for him to express his idea..
* wah wah.;)

Since the 2nd room tu pun takde lah luas sgt..with mommy single bed time bujang2 dulu...
So its really important about the susun atur..so that tak de lah sempit sangat tempat dia nak main..
For time being, Adam's cot still inside our room, mmg tak plan nak beli bed for him..
So thats why I just maintained katil kat ctu...
Hopefully bila Adam dah beradik nanti, kami mampu duduk landed house...
Keje nak deco pun lagik best kan ;)

Mmmm...so since I'm not so good in deco ni, I tried to get more ideas from internet..
Some picture saved from the googles..




Basicly, bnyk ideas from IKEA..
I really heart this blue children set..




Its really imprortant to have suitable rack for the toys and books..




I really really love this room..




Lampu ni pun cantik kan??




Storage rack tu kan one of the things I plan to buy..
Banyak kali survey, tp unfortunately bilik tu sempit..terpaksa diketepikan...
seddey ;(
Pakai aje rack sedia ada...



Playing mat..



Sweet and nice..



I love this one too..
I love the bed so much..




Cita2 lama dulu..
konon nak deco baby room..




Che mimi sila amik idea ni deco bilik Nuh..



Ikea was on sale till this Sunday, 1st August..
Right time to buy apa yg patut..
But yet, still have to ensure not to maximize the room..
crowded pun tak best jagk kan...

I'm still looking for more ideas..
Guys sharelah tmpt u all selalu shopp' for ur kids bedroom..
Hopefully I managed to settle the room immediately...
Buat sikit2 dulu  * tang deco tu, nanti sikit2 lama jadik bukit..
hahhaha..bukit sb dah tak nampak Adam kat dalam tu...jadik crowded...
No no no..

ok lah..gtg...hubby's waiting...
Till then..

15 comments:

Mrs. Ishamizu said...

Wahh bestya..cantik2 gmbr kids room tu..i love the ikea design too! tp apakan daya duduk jauh, tade budget lg nk sewa lori ikea anto brg2 ke cni..hehe..jeles tgk org beli brg2 nk deco umah, nursery ni tau..ktrg mostly still pki brg2 since 5 yrs ago..beli sket2 je..tp byk sgt plak brg kt umah ni..i tatau mcm mn nk get rid lg dh..hehe..

RuZaNNa said...

Nadia.. gamabr2 ni amik from ikea eh? kenapalah masa i godek2 site die tak jumpa punnn?? heheh.. nampak sgt tak biasa guna site ikea tuh..
Anyway, i love the 3 last picture as well.. colorful and very bright.. frankly, i suka white furniture sbb it will give illuminance to the room.. tp white and kids, mcm tak kamcheng aje.. sure cpt white furniture tuh jadi warna warni.. hhehe
Kitaorg pun pernah plan nak buat playroom for imran.. tp mcm tak jalan idea tuh sbb yea lah.. kids furniture yg cute2 kat mesia ni bukan murah pun.. plus kena korbankan 1 bilik just for the playroom.. for now, since anak tak ramai lagi.. boleh la korbankan.. tp bila dah beranak pinak nnt.. family hall jadi play area kot.. hehhe
Good luck with the plan nadia.. dun forget to buat playroom-warming so imran can come and play in there :)

peah @ peps said...

love..love..love it!
...hi nadia...i'm peah..its a lovely post by the way...

MOMMY NADIA said...

Izu,
Tapi yg lah kan..kalau nak beli kena ensure 1 trip tu penuh..br berbaloi kan..
plus tgh sale ni, tak silap delivery dia ada disc ..apelagi dear, get the catalog open..

tp bteul lah..rumah nadia yg sempit ni pun dah terasa sempit sgt sb mcm dah full je brg..tak comfy..

MOMMY NADIA said...

Anne,
DOnt worry Anne,gmbr tu bukan dr page IKEA..I got from googles..type "IKEA kids playing room"..kalau dlm katalog ade..

true, nadia pun minat sgt tgk furniture putih..tp I never bought any white furni (wdrobe dlm bilik pun sb abis color dah!!)..I love dark brown n oak more..
mase nak beli cot Adam dulu pun mcm tu..pike sooner or later mesti jadik warna warni..

kalau whole set kan huih tak mampu..mcm nadia ni just susun2 aje..tak consider deco pun..instead I used the 2nd room which shud be the guest room..
tp sb takde org sgt dtg umah sy kec my family..so I just buat playing room for Adam..

boley2..nanti bawak Imran main2..nak buat playing room warming mcm tak sesuai..sb bilik sempit sgt..


***
peah,
Hi dear..welcome ;)
tq..
yeap, all the pictures too mmg tempting right!!

amirah said...

hi nadia..am returning ur visit..jalan2 di ur blog..wow..how i wish i can decorate one for my son later..tp kan...kena tggu ada rumah sendiri dulu, baru la best nk decorate apa yg kita nak kan..bila la nak beli umah ni...ermmm

amirah said...

hi nadia..am returning ur visit..jalan2 di ur blog..wow..how i wish i can decorate one for my son later..tp kan...kena tggu ada rumah sendiri dulu, baru la best nk decorate apa yg kita nak kan..bila la nak beli umah ni...ermmm

Thara said...

i love the green froggy room concept! sangat comel bilik itu! but yes i can see that it requires space, hence so far, i belom ada rezeki and budget to revamp my house into this :) in 3 years time, insyaallah! :D

babe, u mentioned about landed house? skarang ni u bukan stay in a landed property ke u? ive always thought ure staying on a landed property. because ur place nampak spacious, mcm landed property! ;)

MOMMAHOLICSURI said...

:)
Sebelum ada Oman, tiap kali jalan kat Ikea dengan Armi, mesti kitorang spent time dekat kid's showroom area tu, sebab berangan-rangan nak design bilik anak cemana. haha. Ikea's concepts selalu menawan baik for boys or gilrs.

Now dah ada own son, plan tu x terlaksana lagi. Our resting hall is Oman's play area. Tunggu Oman besar sikit kot. Bila Oman dah independence and can handle himself by his own. Sekarang xleh lepa langsung, kene ade 24 hours supervision which i lebih suka dia main depan mata i.. i nak masak kat dapur pun senang hati. Ngeh Ngeh.

Btw, cepat2la hias playroom Adam!! boleh jadi inspiration to us nanti. Yey!! :)

MOMMY NADIA said...

Amirah,
hi dear,thx for the visit..
tgk picture tu mmg best kan..tapi nak jadik mcm tu bnyk duit nak pkai ..kan??hishshishis ;)

****

Thara,
yepa dear..to change into that beautiful children bedroom, I hv to wait for another 5yrs to come...waa....

nope dear..we just stayed at very sempit apartment kat tepi fed hway tu..
maybe dlm picture nmpk spacious as u said...hahahahaha..

yeap, the green color froggy tu pun sweet..;)

MOMMY NADIA said...

Amirah,
hi dear,thx for the visit..
tgk picture tu mmg best kan..tapi nak jadik mcm tu bnyk duit nak pkai ..kan??hishshishis ;)

****

Thara,
yepa dear..to change into that beautiful children bedroom, I hv to wait for another 5yrs to come...waa....

nope dear..we just stayed at very sempit apartment kat tepi fed hway tu..
maybe dlm picture nmpk spacious as u said...hahahahaha..

yeap, the green color froggy tu pun sweet..;)

MOMMY NADIA said...

owh owh I was so sleepy after bealsah sepinggan nasi..
comment pun tershoot 2x....hahhhaha

MOMMY NADIA said...

Nuurill,
not only time preggy ..till now pun kalau kat kids area tu mmg buat I tempting all the time..

Last time, semua toys Adam pun kat our living room, dah hall tu sempit kan..pening I tgk..so since u knowlah apartment kan dekat2 aje bilik dia..so letak semua toys dia dalam bilik tu..so bila nak main masuk aje dalam bilik tu..

but yet still hv to monitor 100%..kalau tak mahu dia sepah2 kan within 10min..semua dah ditarik ke lantai!!!

owh dear..pls jgn ingt I nak deco bilik Adam mcm dlm picture tu..u tak mampu babe!
just nak copy apa yg patut aje,lagipun gmbr2 jadik inspiration atau kata lain..menguatkan lagi angan2 tak sudah ku ini ;)

Nadine said...

I guess sume mak2 mesti ade angan2 nak ade kids room yg cute n cool mcm all ur photos kan, sbb I pun suka sgt! (esp gamba no.3 sbb I peminat tegar warna biru. hihi).

bestla you, wpun you kata that room is small, you dh ade own place and have a room to deco. I ni stakat tgk2 gamba n save dlm folder, hoping someday we can pindah to our own place. :)

nnti dh siap deco2 adam's room do share with us tau! sikit2 pun takpe, nak tgk jugak!! :)

MOMMY NADIA said...

Nadine,
ala ..pretty sure u and fadzil dah ada plan beli ur dream house kan..surely nanti more marvellous idea from mommy Nadine..

mine,simple dimple aje..
sure, nanti Nadia buat entry..tp picture before lupa nak snap!!
*kalau snap pun buat malu, sb sepah2!!

u love the blue color jgak!!same lah..bestnye kalau dpt set bedroom mcm tu kan...;)

Post a Comment

It might take me a while to reply, but I do read all comments received! Tq =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...