Monday, August 9, 2010

snipping time!!


Picture taken on Sunday morning
Still practising for peace sign!


Snipping Adam's hair would be one of the toughest job for us..
Rasenya lagik susah drp time nak kena jab..
So normally my hubby just trimmed the front hair supaya tak masuk mata..
The last major snipping I guessed around last year, 2009.
My hubby tried to be the amatur hairstylish, but yet sb Adam tak reti duduk diam habis senget sebelah jadiknye..
Then, we sent him to Kwik Cut at Giant Shah Alam for final trimmed.

Time goes by, Adam hair grew longer again...
My mom and dad pun dah berbulu mata..
Kalau bg greenlite dah lama okki kerjakan rambut Adam tu..
But yet my hubby plak nak simpan panjang..
Funny part, dah berapa org tersilap ingat Adam ni baby gal..
Adoiii..dah bersuar jeans pun still ingat gal ker???

After discussed with my hubby, finally he agreed to trim Adam's hair..
So since Adam pun dah almost 2yrs, finding a good place for hair snipping, I think its really important..
* boleh alihkan perhatian dia
I really adore the place introduce by Nuurill - Cheekymonkeycuts
But yet, due to the time contsraint, we just dropped by the A Cut Above at Sunway Pyramid
* tu pun coincidently sb Adam menangis nak naik kids ride inside the saloon!
So ape lagi..I guessed that would be the right time ;)



Ini lah tempat kejadian...



" Agak2 kakak ni pandai ke potong rambut Adam ni???"
moo to lah buat Adam nak masuk saloon ni..



Adam was entertained by a friendly hairstylish, Marisa..
She's a sweet gal..



So happy riding the moo..




"hye!!"..



After about 10min..
Adam dah start boring..
I guessed dia dah tak selesa dengan rambut yg jatuh tu..




Trimming part was the hardest..
Mommy plak nak kn dukung sb dah meronta2..




And finally the senior hairstylish came for rescue..
This time to snip the front hair..
Sian Adam time ni dia takut kat aunty tu..
Terus diam..tapi air mata mengalir..


And finally its over..
Wahhh...so tough sampai lenguh badan I duk lawan Adam yg meronta2..
Congrats to the jr hairstylish tu..sb with Adam yg tak duduk diam tu, she still able to give a good results
* even I think the front hair tu mcm over cut sket!

Overall session not too bad..he's doing well actually..sb some todllers, masuk kedai belum cut lagi dah menangis..
Mmg ada bdak yg masuk after Adam tu..lagik teruk..
The parents said, that was 3rd time before they managed to cut the boy's hair..;(
Maybe dah besar, when he can calm down, snipping hair would be easier and fun!!
hahahah ^-^

Hasilnye???
This is for To' ma..yg dah tak sabar nak tengok..
* malam tadi tak sempat skype!



malulah....



tadaa...Adam's new hair cut!



from side



to the other side..



bg upah air solivite..




"So To' ma.. ok ke tak rambut baru Adam???"
Hensem kan??
* my hubby said nampak nerd..huhuhu ;)


How I wish rambut Adam lambat tumbuh..
So that I dont have to face this moment again...
hehehehe ;)

19 comments:

Hanis MY said...

Waahhh adam..comelnya rambut baru dia..nice..

RuZaNNa said...

Oh wow.. hebatnya saloon tuh.. siap invest on kids ride lagi.. hehhe.. well adam nampak cam boleh cope with the her cut.. kalau imran, i rasa i blk terus and dtg balik the next day.. hahaha...
To be honest, adam lagi cute with the long hair.. tp i so understand about the grandparents jadi berbulu tgk rambut panjang2 ni.. hehehe..
Don't worry i think by the time for adam's next hair cut, he's much older and he'll be more calm... amin!

MOMMAHOLICSURI said...

Rambut Adam lurus bangat!! Rambut Oman berombak-Ombak. haha.

A cut above ada jugak dekat One Utama. Tapi x pernah nampak pulak ade kid's ride kat sana. Hihi. Baguih sungguh depa ni.. tertarikla budak-budak kan. :)

Sebagai ibu yg suka anak laki rambut panjang ( :p), Adam comei jek kalau rambut dia pendek or panjang. Cuma kalau panjang tu macam tambah 5 markah lagi la. Hahahahahaha.

Ok Adam, lepas ni jangan takot takot lagi k. Nadia, maybe Nadia kene bawak Adam pegi Cheekymonkeycuts kot baru dia duk diam. Sebab ramai Aweks kecil tgh buat menicure pedicure you. Hahahahah :)

najmi said...

hihihihi sebenarnya nak gelak hahaha tapi kejam ngt, bkpe gitu o? tokki ptg lawa g,
tp adam nmpk mature ah mcm 4 thn dah, tak sbr jumpa adam jumaat ni, maybe tgk live adam handsome hehehe

MOMMY NADIA said...

Hanis,
tq dear

***
Anne,
tk silap mcm semua a cut above salon ade kids ride tu..
cuma kids ride tak gerak..cepat boring lah Adam..
hehe..malas u..biar settle terus,senang!lagipun time trim depan tu tak lama sgt..
hehehe, agreed panjang nmpk notty2 sket..u pun mesti faced the same things kan..hehehe..lagipun dah nak raya ok lah kan..
rambut ni simpan for another 1 year time!

MOMMY NADIA said...

Nuurill,
I know u suka kids with long hair kan??..mcm I, ape pun boleh asal nmpk cute..actually I love to see Adam with this hair cut, nmpk clever boy..kuikuikui perasan sungguh mommy dia..
actually nmpk lagi chubby pun yer..

owh mmg I terigin nak g sane tau..mmg dah plan since last week,,sekali dh rezeki Adam kat sane..haha ada meni/pedicure..best tu..!jom g skali ramai2..

owh a cut above OU takde??kt MV mcm ade kan..even kat kwik cut The Curve ade play ride jgak!

MOMMY NADIA said...

Che Mimi,
cit!jahat nye aunty Adam gelakkan rambut Adam yg hensem ni!
jangan main2 tau..Adam hensem mcm chad murray tau ;)
nanti che mimi tgk mesti nangis!..

hehehe,mmg matured..aku suka rmbt baru ni..sb nmpk dia commey..
tp kalau depan tu panjang sket..ok sket..
mula2 ok dah kat depan..skali zappp..dia g potong..terkedu aku..
ala kejap je panjang la..

tu aku potong awal..ade 1 mnth to recover b4 raya..;)

Nadine said...

Hahaha, susah jugak kan nak potong rambut kids nie. tabik spring kat hairstylist yg sabar memotong rambut budak2 nie kan. Kalau I la, sure tak sampai 5 minutes dh give up. Hihi...

Faaz every month pegi trim rambut sejak umur setahun nie. Tp tak pernah skali pun I dpt tgk. Its always the grandparents yg bawak pegi saloon fav diaorg. Kat mana pun I tak tau :)) According to Mama dia ok, sbb dia ska tgk diri dia dpn mirror. Hahaha, mat cermin cam daddy dia :P

Faaz pun I prefer rambut pendek sbb rambut dia bila panjang starting to curl and it tends to be untidy. Adam rambut lurus cantik n sesuai panjang atau pendek :) untung you! Cuma bila rambut panjang je mesti org mistaken as girl kdg2 kn..

peah @ peps said...

:)..dapat imagine cemana u persuade adam masuk kedai tu...'Moo' itu sangat berhasil...

Mrs. Ishamizu said...

Ololo so cute Adam..makin chubby nmpk..aahla rmbt Adam straight..lbh straight dpd my Iris..hehe mn tk ada org igt dia gugarl ekk..:D

Nway, ktrg pn br je trim sket rmbt dpn Iris..sian dia asek masuk mata je..umi nye syg nk ptg..atuk dia pn dh bising suro ktrg ptg cpt2...hihihi..ptg dpn je okla..ptg blkg tk muh, still..;p

MOMMY NADIA said...

Nadine,
thats why I tabik spring kat bdak tu..cool je dia layan kerenah Adam ni..
I rs bersalah sb amik masa dia lama...hehehe...

owh Faaz really a good boy!tak tahan u ckp Faaz n Fadzil mat cermin..no wonder Faaz boleh stay lama ek depan cermin..
Adam mahunye..sekejap aje..

neway, I love this style sb nmpk Adam boyish!

MOMMY NADIA said...

peah,
I dont hv to persuade him actually, moo mmg kuat tarikannye..
dr dulu lagik kalau lalu depan tu selalu nangis nak naik moo tu ;)
amik kali ni..mesti dah serik..

****
Izu,
yelah Izu ada reason boleh simpan rmbt Iris pnjg..kn?best!
kalau Adam krg ramai plak silap ingt gurl!pening!

ye ke..rmbt Adam straight..tp kat telinga ada jgak curl sket bila dah pnjg sgt..

betul, dia nmpk chubbier..skrang ni selalu geram nk gigit pipi dia..sb tembam!

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

hehehe so cute..
u know what..bila sy cakap rambut rafiq dah mula panjang pdahal tak panjang mana pon..my hubby sure akan cakap, botakkan aje...uwaaa...tamo tamo!

Thara said...

uish mcm mencabar je sessi potong rambut with toddlers ni kan! i cant imagine when the time has come to cut aydein's hair nanti! tp even now, mmg dah nampak rambut aydein tu panjang, but since its wavy and slightly curled, so die tak berapa nak meleret. so save mama from the dramas in the salon dulu! hehe

but whatever it is, i suka what the hair stylist has did to adam's hair! nice, clean cut! ;)

alynzz said...

ala..encem adam..ni kena bwk jumpe kak mia ni..hehe

MOMMY NADIA said...

Rose,
botak tamoo..time kecik dulu dah botak..tak boley imagine Adam botak time beso..NO NO No!!

****
Thara,
thanks dear...mmg mencabar..
dont worry.. u will go thru this drama soon..;)

MOMMY NADIA said...

Lyn,
Encem??hehehe..karang kakak mia tak kenal lop..
bila nk ajak Adam bukke ni..
weekend ni mimi balik cni..
buleh mr tgk Nuh yg dah gemmuk ;)

irradhil said...

eh2...adam ni dh jadik makin chinese look lak ngn rmbut baru ni.cumillll jer.mkin terserlah pp nyer yg chubby tu.

irra dl pnh gk bwk esya g saloon.meraungnyer xigt.sudahnyer senget sebelah. skrg ni irra potong sndri jer time die tido.senget pn senget la...jnji kemas skit.heehhee.

suker tgk rmbut straight ni...kemasss jer.kalu esya la...curlynyer Ya Allah....messy jdk.huhu.tp adik die dina straight lak.so fair n square la kan.sorg ikut abi...sorg ikut umi.hehehehe

MOMMY NADIA said...

Hi Irra,
hehe..mcm chinese look ek?ikut nenek cina dia la tu kut ;)

Adam pun ni menitis jgak airmata..nadia paksa smp siap jgak..
kalau tak karang susah nak alter..

terrer irra pandai potong sendiri ek,me n my hubby mmg tak jalan..
senget sebelah krang!

tp kan,rmbt bdak cepat tmbh kan..senget mcm pun cepat aje pnjg balik!

Post a Comment

It might take me a while to reply, but I do read all comments received! Tq =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...