Thursday, August 12, 2010

Preggy , BF and Ramadhan

Salam Ramadhan everyone..
Hows the 1st day of puasa?
Hopefully everything went smoothly..
With the small kids around, for parents like us..mmg banyak nak kena sacrifice kan..?
This year was my 2nd time fasting with Adam around, last year still baby..this year dah toddler bnyk kerenah dia..
After went back yesterday, mommy dah siap2 nak ke dapur (masak ns + veggie je pun)..
Adam boleh tarik I ajak masuk bilik, ajak tido and bf!
Terpaksa lah layan dia kejap..then my hubby ajak main kat luar..tu pun still crying!
Dugaan kan..??
Time buka puasa plak..
As usual..we have to be lil bit mean parents..I pasang Barney suruh dia tgk..;)
boleh ker??mmg syok lah dia laya barney dia tu..tp I dah suap dia makan awal2 lah..

Back to the above title..
owh No No No..I'm not yet conceive for 2nd one ahaks!
Just terimbas kenangan puasa sebelum ni..

In 2008, that year mmg the best puasa every had..
I was 8mnths preggy..yet very energetic and healthy!
For me, to get chance fasting during pregnant time, was a great moment..
First things, maybe sb tak payah tinggal puasa kan..
Alhamdulillah..mampu ku tahan sebulan berpuasa..
Then ..best part, I managed to perform 30days terawikh without miss..
* ada jgak 3-4 days yg buat kat rumah..sb tak larat sgt!
and teringat jgak kenangan b'moreh..ikut my sister lah ni..;)
Teringat time tu..doa tak putus supaya dipermudahkn segala urusan BF..sgt committed nak fully bf time tu!
Alhamdulillah..I'm striving to 2yrs gate..

Back to terawikh..sekarang ni dah susah nak berterawikh jemaah kat surau..
Actually I kurang gemar tgk small children berkeliaran sewaktu tengan bersolat..
Yang dah 5-6 yrs shud b ok, kalau below 2yrs kan..mcm tak sesuai kan..
Safety concern plus all the kidnapping issue ..really make me worry!
So my hubby je lah yg berjemaah..mommy plak berjemaah ngan Tok Imam Adam kat umah ;)

While 2009, was the most challenging part..
During that time, I was about 10 mnths bfeeding..
Memang a lil bit tired..
Still need to pump up to 3 times per day..for about 20 oz milk..
Sahur is a must!I ate nasi instead of noodles or fruits or watsoever yg kurang kenyang..
Drink a lot of water, milk and the main thing is KURMA! Itu wajib..
Boleh tambah susu instead..

And this year..is still the same..
I still have to pump, even only 1 time per day after perform Asar prayer..
Buka puasa..mmg consumed a lot of water..
* Sirap and cincau..yummy!
Mahu tak kan..pagi2 tadi sblm Subuh's prayer..Adam dah bf..
balik keje nanti siap, mesti nak hanging lagik..
Takpe lah Adam..2 more mnths dear!

Neway..hows ur Ramadhan experience..??
U all semua trn padang memasak ke..or turun padang ke bazaar??..hehehe
Talking about bazzar, I love Bazaar Ramadhan..
* cant wait Bazaar Ramadhan bersama Shamsul tu...best!
All the foods are there..apa nak, sebbut aje kan..
Kelantan, Trg, Johor, mane2 lah..
tp dah beranak kecik ni..mmg susah sket..nak tolak stroller lagik..
Plus orang berduyun2..mmg tak sesuai..

Cant wait for tomorrow..
My parents come to send Mimi..
* siap dah order berbagai..bawak dr Trg..even skrang still pike apa lagi nak suruh to' ma bawak..

Boleh tgk baby Nuh and buka puasa sama2..
Tahun ni tk peluang nak balik buka puasa Trg..
tkde cuti panjang..balik terus raya..ape nak buat kan..

k lah..dah melalut...
Malas nak google letak gmbr..
Hopefully u all tak boring bc pictureless entry ni..

Happy Fasting..

18 comments:

K-Addicts said...

me dulu peknen kat my adam masa bulan posa gak. tp time tu xtahu pun peknen. penat jugak la even masa tu baru sebulan dua conceived. lps raya baru tahu.tapi puasa penuh la sebulan. yay!!

eT said...

since kawen me pose penuh..hehe...
1st year pasai peggy...2nd yr pasai bf...this yr...urmm...mayb me peggy lg???huhu

zahira said...

bestnya leh bukak puasa ngan family reramai kan?

Mrs. Ishamizu said...

i totally understood dear..coz we r in the same boat..even more kot sbb ank dh 2..hehe..i'm having the same prob too..

Izu thn 2006 sebulan tk puasa sbb Zahin lahir seminggu b4 puasa..:D jenuh nk ganti..huhu..patu alhamdulillah thn 2008 dpt pose penuh sbb pregnantkn Iris plak. hihi..

thn 2009 pn hmpr2 pose penuh gak may be sbb bf kn..kalini hrp dpt pose penuh jgk la..masih bf Iris..mmg ank2 bf ni make us so tired kn..fizikal n mental..;p tp bler fikirkn byk khasiat susuibu utk derg n pahala kte menyusukn derg br rs lega sket..

Chayok Nadia..happy fasting!

anna said...

dear..talking about bazaar ramadhan kan, i pun sgt suka!!!!rasanya bleh abih duit klu p bazaar ramadhan!!!

tp since dah ada baby,xtau cm mana nak p...ingat nak guna baby pouch ja...tp kesian plak kan kat baby nak redah bazaar tuu..dengan panas lagik..org berhimpit2!satgi abih bau satay n murtabak baby kita...ahahahhaa

Nadine said...

Dear, bestnya masa you preggy u dpt terawikh sebulan! sgt untung tau. I masa preggy kan Faaz puasa dpt sebulan, alhamdulillah. Tp tak dpt terawikh sebulan. Separuh bulan je sbb perut I besar sgt, dr mengandung 6 bulan I susah nak ruku'. By 7 months mmg I solat duduk je you, itu pun pinggang dh sakit2 dh. I guess badan I kecik so bila perut besar sgt mcm tak seimbang kot eh. Hihi..

peah @ peps said...

hi babe..i think preggy time puasa..mmg syok..puasa penuh!..:)

i do agree with you bringing the kidz to jemaah terawih..for me still tak sheshuai...some people bole buat tau..but i don't think i can...

kena terawih kat umah je la..

Selamat Berpuasa...

MOMMY NADIA said...

Teh,
nadia ms 1st trimester dulu, mmg terok..5kg turun berat..tk lalu makan..mahu kalau conceived time tu ..tak puasa sebulan!
terrer lah teh b'jy menharungi 1mnth puasa time tu..
tk pelik ke time tu tak pe'od?

****
et,
wow bestnye..
nadia walau fully bf, time 4mnths dah naik red flag ;(

***
k.long,
bestbest..semua ada..
tak sbr nk pergi tgk baby Nuh..

MOMMY NADIA said...

Izu,
bestnye Izu..still boleh fully pose...nadia dah lama naik bendera jepun even fully bf..I guessed after nadia separate, hntr Adam ke nrsry..terus period!

betul..sgt2 kena prepare mentally n specially physically kan!
tired betul!
tu br sorang,tabik Izu dah 2 still maintain kan!

MOMMY NADIA said...

Anna,
betul..nanti bau ikan bakar berbagai kan..
kalau betul2 nak pergi..kena tinggal baby kat umah..
kalau nadia nk tinggal kat sape..??
masalh2!!

***
Nadine,
Agaknye time I preggy Adm I naik tksmp 9kg..perut kecik aje..
time dah 8 mnths tu penat jgak sebenarnye.,.
kdg time witir I skipped buat kat rumah..huhuhu..
ok lah tu, at least still perform full puasa kan.!
bila lagi nak tgu saat itu tiba..;)

****
peah,
utk muslimah, kt rumah umah pun lagi afdal kan..
InsyaAllah bila anak2 dah besar dan pandai solat..kita semua berterawikh di masjid yer..
InsyaAllah..
u too..happy fasting!

Anonymous said...

Selamat berpuasa :)

Thara said...

takpe babe, lagi 2 bulan je lagi. bertahan! :D alhamdulillah, ramadhan for me this time is going smoothly as hoped. cant wait for raya! (puasa pon belom seminggu, dah sebok pikir raya. hahaha)

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

nad,
ni 1st time sy puasa during ramadhan..before dis mmg ganti puasa la kan..tapi bila dtg ramadhan ni..rasa sonok plak sbb semua org tak makan..ahahaha cam adil la..ari tu ganti 18 ari puasa marathon..mmg penat bebs! sib baik rafiq takdela nyusu smapai 20oz sehari masa ngan pengasuh..if tak mau gak tergolek2 nak mengepam,..wekekke..

hepi fasting ya..:-)

MOMMAHOLICSURI said...

Ramadhan 2008, Oman was about 5 months in my belly. Puasa masa pregnant lagi kuat i rasa. Seronok je :) Tapi i cingelat 3 hari sebab dehydrated.
U selalu pegi Bazaar Ramadhan kat stadium tu ke u? i dah duduk situ 3 tahun lebih, tapi i rasa i baru pegi 3 kali je kot sepanjang 3 tahun ni.
Ramai sangat orang. huhu. I lagi prefer pegi beli kat kedai yg i dah tau sedap masakannya. So far, dah 3 hari puasa alhamdulillah, semua home made juadah. Puas! :)

MOMMY NADIA said...

Anony,
Selamat Berpuasa to u too..;)

****
Thara,
hahaha...dak tak sabaq nak raya ni??hishhishshis ;)..
mmg syokkan beraya bila ada anak..
selain enjoy shopp' raya utk diorang..sronok boleh collect duit raya..sb zaman kita collect duit raya dah lama berlalu..huhuhu

****
Rose,
18 hari marathon ..hebat tu rose!
tp nadia last year mmg nak tergolek2 jgak lah rase..penat..
tp this year pun penat..sb Adam still suka hanging..duhduhduh!
rose skrang pump bp kali sehari?

****
Nuurill,
I pun kdg2 dah tak larat u..mcm nak berbuka jgak..tp tahan aje..
dh lah time fasting month kat flex dulu, time kul 1 bukan boleh baring2 pun kat surau..penuh ngan manusia..tak larat betul!
ala u pun 3 hr je kan..nak ganti senang aje..

ooo I pun tak suka ke bazaar itu, walaupun bnyk choice tp pike kan parking and manusia bersesak2..
better no no no!

btw babe, u masak ke?tabik spring lah..
I tak boleh langsung u..Adam duk tepi kaki aje..lagipun smp umah 6.30pm tak dan lah..sempat ns, and veggie aje..

TM balik kul bp u?

airin diana said...

betul tu nadia. mmg benar2 dugaan waktu nak masak tu, waktu tu la dia nak mcm2. bagi senduk dgn periuk, baru diam. tp bunyi tung tang tung tang la. nasib la org apt bawah...hehehe.
yup2, i couldnt agree with u more. quite mencabar nak bf while fasting. tp doa doa and doa, insyaAllah, kite akan berjaya ;) Airin stil pam 2 kali kat ofce, balik je terus pam lagi before berbuka. after bebuka another session. by the time tdo, flat gile.
oh btw, bile kite nak berbuka puasa together2 ni?

MOMMY NADIA said...

Airin,
wah Lissa dah masuk dapur tolong mommy yer?
bagus anak dara en rosman ni..
nanti boleh ajak abg Adam buka pose ;)

bagus Airin, committed!
Nadia skrang pun bukan tak nak commtted tp dah susu cepput aje..malas dah nak rajin2 pump!
terokkan!
caiyyok..;)

buka pose??mesti best kalau dapat rs Pn Airin masak kan??
hehehehe

airin diana said...

mmg pandai dah anak dara en rosman ni "mengemas" dapur..huhu.
alamak? nak rs Pn Airin masak? mcm x menarik je dish tu. baik kite opt for berbuka di luar.hehehehe. apa kata Pn Nadia n En Harith? En Harith mesti ok punye ;)

Post a Comment

It might take me a while to reply, but I do read all comments received! Tq =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...