Thursday, December 20, 2012

New way of blogging with NuffnangX...


Wah wah!! Harini buat julungkalinya nak buat tutorial untuk fabulousmotherhood readers...

Ok girlzzz...U'olls pernah dengar tak nuffnangx? Yes.. pernah...bagus...*yang dah install, dah guna pakai semua, tabik..u'oll mantap!* Yang tak pernah dengar, atau dengar tapi malas nak amik port, or yang tak faham sebab banyak steps, atau tak dan nak follow semua steps...mari kita belajar sama-sama. Ahkak pun dah lama install baru sempat nak godek. Rasenye geng2 bloggers yg I kenal ramai lagik tak install. Betul tak?? Ini takde kena mengena kisah MLM yer, I tak dapat komisen ape2. Cuma nak share dengan u'olls. Gaya hebat berblogging sekarang. Up to date orang kata. =) 

NuffnangX ni lebih kurang macam instagram lah...oooooo...Follow blog yang u'oll minat melalui website atau apps dekat smartphone, then nanti bila diorang update blog nanti, kluar dekat feed ala2 u'oll tengok gmbr feveret retis yg u'oll follow dekat insta lah. Kira kalau insta u'oll stalking gambar orang, ni macam u'oll stalking blog orang. Ok, clear tak?? Paling best, bila kita dah install semua apps nuffnangx ni, any msg org comment kat blog kita, dia pergi ada kat column khas, boleh reply kat situ je and boleh jugak reply kut apps dekat henpon giteww...canggih u'olls...*akak pun kagum*

So, ready tak nak install ni??Meh ikut step ni. Sbelum tu, korang ni dah ada nuffnang ID tak??Kalau takde, tak usah cakap bnyk register dulu yer...haish! Click here! For those dah ada...

Bila u'oll dah login nuffnang, dekat breakdown list tu choose nuffnangX kan..
*angguk kepala*


Atau u'oll pergi ke http://www.nuffnangx.com/...


And login with nuffnang ID..

For first timer, u need to claim your blog first..
So that takde lah jadinye ada orang mengaku dia owner blog redmummy ke ape kan..
Submit, nanti nuffnangX reply...


Lepas claim nanti, dekat "My blogs" akan keluar list of blog u have..
Then click "view code"..


Copy and paste dekat layout>html..
Or follow this link for detail guide http://www.nuffnangx.com/blogmanager/instructions/blogger

Tadaaa...

So, dekat comment keluarlah NuffnangX conversations...
gitew...

Belum habis lagik...
The best part of stalking..

Dekat search blog tu, u'oll boleh taip u'oll nak view blog siape..
Example, I chose Hanis..

There you go, list of "Hanis" comeout...
Click to follow...

So far I dah follow few of my daily dose...
Kalau tengok kat tepi side bar tu, boleh letak category..
Contoh, kalau ada kategori gossip hiburan ke, skodeng retis ke..hahahha!!

Nanti, blog yang kita follow tu karang, keluarlah dekat feed tu...
*haha, follow blog sendiri*

 

Lagi... yang conversation tu plak..
Bila orang comment kat blog u'oll, dia nanti keluar dekat list of conversations..
Sudahnye, duk masak karang pun u'oll boleh reply comments gaya blogger hebat wokey...
Macam balas2 message kat henpon...canggihkan!

Untuk smartphone...
Downloadlah apps kat your handphone..
Through Google play atau App Store..
Free ok!


Lain-lain tu bila dah terrer,pandai2 lah korang godek sendiri yer...
So, apa lagik...bertindak sekarang!
Jangan lupa follow blog kitew yer..
Boleh lah cepat2 tengok kita update entry budak bambam!!

XoXo mommynadia yang tercelik IT tiba-tiba..
*kata berblog kelas atasan..wekkk!!!*

1 comment:

Airin Diana Anuar said...

nice one, nadia!
byk kali nih angguk kepala
hehehe
pasni bleh jadi cikgu :)

Post a Comment

It might take me a while to reply, but I do read all comments received! Tq =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...