Wednesday, May 18, 2011

MY MILK BOOSTER...




                                 

Drink a lot of water



Fresh milk



Organic Soy Milk from Melilea


                 
Dates



Blended dates and soy milk




Soups (fish or chicken) & green leafy



 

Added with shitake mushrooms



Longan and red dates

or..



Seasons longan and red date


Resulting..




What's yours??

*Picture courtesy of Google image and mommynadia's collections





18 comments:

K-Addicts said...

eh, tak 'sejuk' ke nadia minum longan? kalu me la, lps tu mesti sakit urat. mybe different people different reactions kot ;p

happy breastfeeding!

mommaholicSURI said...

I love Seasons red date!! Refreshing!! Dates mmg boleh banyakkan susu. And also longan kering. Nuurill belikan untuk my sil Longan Kering yang jual dekat Kedai Ubat Cina and sangat-sangat a good booster!! Sedap pun sedap!! :)

Happy breastfeeding, nadia!!

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

ehhehe..betul2..byk yg nad amek tu..sy pon amek..:-)

raudhah sutrisno said...

Wow! Nice entry! Yummylicoius betul tgk susu penuh gitu!!
Mine is also susu Soya. Juga lobak putih..BTW, mana lah nk cari Season's red dates n longan tuh? nmpak mcm sedap! Mcm x penah nmpak lak kt Giant..ke I yg tak perasan?heheh..
Kejap je nk masuk keje balik kan?tak best sungguh! ke U amik extra leave?

Nadine said...

Thanks for d tips babe!

Dlm bny2 tu, dulu I plg suka dates and longan kering (mcm Nuurill mentioned). Sedap betul kalau rebus dgn gula batu minum suam2! :)

MOMMY NADIA said...

Teh,
sejuk ke?ntah lah..Nadia rs ok je wit me ;)

***
Nuurill,
betul2..seasons longan n red date tu mmg best..hubby pun suka sb boleh boost energy!

actually, nadia gv list to my hubby beli dried longan n red dates..skali bawak balik longan tin n fresh red date..;)
campur ngan air panas..minum suam2 .best jgak u!and it works!

tq babe!

MOMMY NADIA said...

Rose,
ada amik ape2 lagikyg natural?

***
Raudhah,
Lobak putih pun ok..tp tkpernah try..
Seasons tu kat Giant ade..tp selalu beli kt kedai bawah umah je..hehehe;)

I tk extend cuti,company tak recommend!huhuhu seddey!

***

Nadine,
not at all dear..
yeap..sepatutnye yg kering lah..abis mr hubby bawak balik yg tin nye..tapi best jgak!
nanti nak carik yg dried jgak..betul2 with gula batu mesti best!malam minum rs segar u..

airin diana said...

agree with nadia. longan n dates mmg superb as milk booster.
so far dah penuh ke freezer nadia? mcm dah byk jeik ur stock.
kejap je ek nadia nak masuk keje balik. airin pn tgh bercount down nak start keje..tp another month lagi la..hehe.confirm masuk keje kena deal dgn calibration yg expired tu.aduhh.. xde org len bleh harap tau. sama mcm nadia la, report DAF n NCR pun nak tunggu nadia masuk keje baru bleh dpt..eish eish..

DiyaMama said...

Salam,

Tumpang tanya, any specific timing/schedule ke ambik the milk boosters tu? I have tried most (eyh, kejap, rasanya all) of them, but so far tak jalan. Tak increase pun milk production. Baby dah 9 bulan. Stok tinggal dalam 140 oz je. A bit worried.

Thanks

mommyNadia said...

Hi..sorry lmbt reply..

Actually,I takde timing amik..just ensure amik secara berterusan..

time my 1st baby,during 9months,mmg milk prod lil bit decreased sb baby dah weaning..but to maintain up to 2yrs,jaga makan and ensure dont miss ur pumping routine at work!

above mlik booster boleh bantu but again different people may have different milk booster..thats why u need to find the most suitable wit u..
happy experimenting!

~ENNA~ said...

salam nak tnye.
mana nak dpt kurma merah ye?

mommyNadia said...

hi Enna,
kurma merah kalau yg kering punye diorang beli kat kedai ubat cina..
mine one I beli yg fresh punye I mean tak kering ..
got it from mydin * mase tu I balik trg..
I guess giant or tesco pun ada..try carik..

~ENNA~ said...

dah jumpa! kt family store area umh ni..then g giant cr season longan dan kurma. fuh memang sedap! thnx for d info..sgt teruja nk aplikasi tips2 yg dikongsi..

jie @ azie said...

thanks for info nadia, jie pun nak try carik jgk season longan & red dates tu :)

My Chibi Box said...

MommyNadia,

Longan tu beli kat mana yea?? Teringin juga nak wat longan n red dates tapi terasa malas pula nak merebus..

Soya n kurma memang sedap..Tambah buah boleh jadi shake yg sedap..

BTw, saya skang amalkan Shaklee Alfalfa n Energizing Soy Protein (ESP) sebab sy tak rajin nak merebus ni., ESP senang cuma bancuh dengan air pastu kacau2..rasa soya asli gitu..

dila said...

hi

a L i N said...

Salam Nadia,

Nk tanye boleh? Mane nk dptkn season red dates n longan tu ye? Puas carik kt giant.. xde pn... =(

mommyNadia said...

Hi Alin,
Itulah ramai yg kata susah nak cari,ikut nasiblah. Ada tempat yg ada,ada yg kadang2 ada kdg2 takde (mcm kedai runcit dekat rumah Nadia).

Kalau let say susah nak jumpa, cuba beli dried longan and red date and minum dgn gula ketul tu. Sedap jugak. Dried longan and red date tu bnyk jual skrang, latest pernah beli dekat jaya grocers.

Alin, nadia try carik email Alin, takde. Feel free to drop me email at nadya_1901@hotmail.com.

Post a Comment

It might take me a while to reply, but I do read all comments received! Tq =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...