Friday, April 16, 2010

18 months and UMSC ...







MUHAMMAD ADAM MIKAEL


Adam will step to new phase of his development tomorrow..
He's now 18months boy!
Compare to previous month, ada lah new words dah boleh sebut..
even ada few todds at this age dah boleh sebut 2 suku kata,
Adam still working to improve it!
Its ok..dear..

Since the passion towards Barney and frenz makin menjadi sejak kebelakangan nih..(section Toys r Us with Barney haruslah dijauhi..kalau tak abis!!),
so mommy and papa sabar aje la..eg ; Adam dah biasa bangun at1am and mintak pasang Barney..
so we just on the laptop and let him to enjoy the show..
Bila penat dia tutup laptop and pandai2 dia tido..(mommy duk kat tepi tidur2 ayam :)...
And what make us proud,when we sing 1,2 buckle my shoe..dia akan buat gaya till finish the song!
Claps to Adam!! :)
Few new words such apple..he sound appe,mommy say lorry..he sound as rorry..
He loves to make conversation thru phone calls with his che mimi and tokma ..ape dia cakap..ntah la :)
dah pandai mmuah2 ala flying kiss jgak..
*Adam's swimming progress will be update in the next entry..InsyaAllah..:)

So for this time entry, mommy will post a story about ur 18months check up, so that nanti bila adam besar, boleh lah Adam tgk yer..:)
We went to UMSC to meet his paed,Prof CT Lim couples of weeks ago for his check up and also 18 months jab!
So, Adam has completed his childhood immunization schedule, cuma the extra one for pneumococcal and flu vaccine that we planned for next few months..yeay!!No more tears!


While waiting for measuring,
Adam spent his time watching tv..:)


sempat jgak bf kejap..
fill up his empty tank!


Measure his weight and height
at 18 months he was about 12.5kg and 80cm tall


tgu lagik..sb Prof emergency ,ada surgery..
eh betul ke anak mommy ni baik cam gini..??


ha'ah..2 minutes ok lah..
After that pusing 2 tawaf new territory lah..


then we meet his paed..
*papa was cought in the act!


mana boleh duduk diam..
dr tengah check, him busy with the toys!

Biasalah time jab nangis lah anak mommy..tp kejap je..
then nak balik siap lambai2 kat paed dia..

************************

Just to update sket about UMSC (UM Specialist Centre), selalu jgak mommy dapat questions about this clinics..
So just to share the infos..
Actually UMSC ni kira small branch of UMMC (UM Medical Centre or PPUM)..private wing for PPUM la.
So time delivery Adam pun, we got the service from gynea here, Prof Siti Zawiah (for flexians,Prof Siti ni kakak kpd Siti Zalina,Manager Engineering group dulu kt Flex)..
So for clinics, we can get the specialist service dekat bangunan kat tepi pintu kuar UM..
so senang cite we dont have to wait for long Q at PPUM to meet those specialists!


The enterance of UMSC



Waiting area to see the doc..

Area utk paed mmg tak ramai...so mommy suka2 public bf!


Adam n papa at waiting area..
tp waiting area for O&G mmg ramai sket lah..


Ni pulak kat enterance tadi..
to make payment and dispensary kat area ni la..


ni small cafe diorang..
my fave place since preggy till now..huhuhu : )


The clinic open on weekdays from 2.30 pm to 9 pm and Saturday from 9 to 1 pm.
The price mmg sangat reasonable and the best things u can get the service from sepcialist at cheaper price!
For preggy mommies specially, no worries about blood bank or anything..
this specialist centre mmg directly attached with their general hospital..so at anytime they can use all the facilities at PPUM!

thats all..any info u can vist their website here!

25 comments:

RuZaNNa said...

Great info on UMSC nadia.. btw.. senang nak dpt parking tak? sbb my friend kata kat PPUM parking mmg tahap gaban susah.. heheh
Mana tahu boleh try deliver kat sana pulak nnt bila 2nd baby.. :)

MOMMY NADIA said...

owh Anne,lupa nak update tadik..
kat clinic ni hanya for check up,ward utk UMSC dekat Menara Timur (not mistaken)..level 10 reserved for UMSC..so delivery,admitted mmg kat sane..and tell u room dia best sgt!nanti ada masa Nadia update!

for parking mmg teribble sket sb share ngan PPUM kan,tp diorang tgh renovate and utk Menara Timur tu ada nearer parking..tp mase nak deliver drop aje lah kan kt pintu depan ..park guard kasik jalan aje terus!!
ala ur bro kan kt UM kan..so for detail boleh interview him..
and I love the gynae too..simple sgt!yes sgt best!(credit to Bob Husaini,Flex yg intro this UMSC to me :)

Hanis MY said...

Nadia..kiutnya..lagu buckle my shoe to i used to sing to my nephew (anak kak hanim) tapi yg surprise.. at 1 am.. gosh..but pandai plak dia tido sendiri, good boy betul hehe..

Nadine said...

Happy 18th Months hensem boy! :)

Comel giler gamba yg dia bz ngan toys masa tuan dr nak check tu..hihihi...

Faaz pun suka barney. Dear, u ade pegi website barney tak? kat sana ade songs, videos and games too. Faaz loves to play there. This is the link:
http://www.barney.com
ada mcm2 cartoon characters including thomas d train n barney. u click kat icon barney n they will direct u there :)

Thara said...

i agree with hanis above here. comel je adam ni bangun at 1am mintak pasang barney! hahaha. eh i ingat my baby sorang je yg jenis tido takde time. believe it or not, die tido mcm adults! tido lambat, kadang pkl 12am ++ ke 1am++ ke baru tido, sometimes awal sometimes lambat suke hati dia, then bangun lepas subuh! adam pon sama eh? :P

and good info on UMSC nadia. much thanks! :)

MOMMY NADIA said...

Hanis,
hehe dah terrer jaga ur nephew,nanti bb sendiri mudah la..
yup dia bgn kul 1am..
mane mau nak layan sekalai,so bila terbangun tgk dia dah tdo tepi nadia,and laptop dah tutup..hehehe :0

pandai tgk pandai tutp..goodgood!!

MOMMY NADIA said...

Nadine,
tq,mujur lah tuan doc tu jenis tak kisah,so dia ikut aje mane Adam pergi..
another reason we stick to this paed since his newborn..Prof ni dah tua..most nurses and dr kat ctu panggil dia atok!

again thanks for the link,Nadia dah bukak for Adam..suka sgt dia tgk Barney tu,but my bband slow,mengamok dia tgu download..*sigh.

we all selalu bukakan youtube tgk video Barney..:)

******
Thara,
bukan saje tdo lmbt,kdg dh tdo awal,kul 1-3pg dia boleh jaga..pening kepala!
Aydein pun mcm tu??..sometimes wonder mana lah diaorang boleh dpt extra energy,kan?

oowh my plaesure,I will update more soon..since ramai tak familiar and time nak survey dulu susah to get info bout this spcialist!
where did u delivered Aydein dear?

MOMMAHOLICSURI said...

yeah! yeah! i nak jugak info pasal delivery room kat UMSC kay!! :)

Memandangkan sebelah je ngan Opis i. hehe. Mana tau 2nd delivery senang kat situ jek.. hehehe

Adam sangat comel. I bayangkan dia joget2 gembira tgk Barney tu. hihi. Oman so far dia x layan sgtla cartoon or tv ni.. kecuali game bola. Kalau Dadda dia duk layan EPL tu, dia pun mata melekat kat tv. Oman is more towards listening to music and dancing. So, terhiburla kitorang kalau tersekat dalam jam.. ade entertainer kecik dalam kereta sambil dgr radio! :)

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

ooo..dia cam ala2 pakar HUKM la yer..pengurusan dia tak sama kan?

aduii..PPUM ni lemau skit la bila duk piki rpasal parking
huhuh..

besnye adam dah besar n besar..be gud boy ye..

if bawak adam sure cam satu kampit beras berisi 12 kg.aahhaha

zahira said...

igtkan dulu nak deliver kat sini jugak tp bila dgr diorg kate if tak check up sana x boleh. lg pon situ jam. 2nd baby boleh la kot, hehehe...

MOMMY NADIA said...

Nuurill,
Boley2,nanti nadia updates new entry since Anne pun intrested to know!
sgt dekat dgn ur office tak silap i my room ngadap menara TM..:)

wahwah Oman kecik2 dah tgk EPL,nanti sure terrer main football nanti..Adam pun suka tendang2 bola,tp main cam2 tu aje..
Adam kalau dalam keta tak boley duduk diam..pening kepala tau!

MOMMY NADIA said...

Rose,
a'a UMSC mmg mngmt lain dgn PPUM,same cam HUKM specialist jgak!

kalau kt clinic parking mmg mudah,sb dia separate building ngan PPUM,cuma ward aje..tp baru2 ni pergi tgk diaorang tgh renovate parking area tuh..:)

haha,skrang nih kalau angkat 10kg beras mcm ringan aje rase,huhuhu

*****
K.long,
kalau kt private wing, 2 times check up pun dah ok..mcm Nadia start check up bila 7 months preggy..:)

zue said...

Nadia, kat UMSC, time check-up ramai tak (> 5pm)? Berapa RM?

MOMMY NADIA said...

Hi Zue,
paed ke gynae?
kalau paed ct lim..ok tak ramai sgt kalau dtg by 5pm..

utk gynae,prof ct zawiah..clinics start at 2pm..quite ramai sb 2 days only check dia..
so better come earlier..normally I dtg by 2pm!sharp..hehehe..
plan nak deliver kt UMSC ker?

in term price..mmg reasonable..consultancy around 60-80rm..plus2 with ubat2 la..tp medc murah sb under governm...

MOMMY NADIA said...

Hi Zue,
paed ke gynae?
kalau paed ct lim..ok tak ramai sgt kalau dtg by 5pm..

utk gynae,prof ct zawiah..clinics start at 2pm..quite ramai sb 2 days only check dia..
so better come earlier..normally I dtg by 2pm!sharp..hehehe..
plan nak deliver kt UMSC ker?

in term price..mmg reasonable..consultancy around 60-80rm..plus2 with ubat2 la..tp medc murah sb under governm...

MOMMY NADIA said...

Hi Zue,
paed ke gynae?
kalau paed ct lim..ok tak ramai sgt kalau dtg by 5pm..

utk gynae,prof ct zawiah..clinics start at 2pm..quite ramai sb 2 days only check dia..
so better come earlier..normally I dtg by 2pm!sharp..hehehe..
plan nak deliver kt UMSC ker?

in term price..mmg reasonable..consultancy around 60-80rm..plus2 with ubat2 la..tp medc murah sb under governm...

ena said...

Dear Mommy Nadia,

I'd like to learn more about UMSC gynae clinic. I'm 7.5 months pregnant and nak tanya your experience delivering at UMSC. What's the cost? Tadi I call them up, deposit je was RM3,600 for normal and RM6,600 for caesarian! So expensive lah...!

MOMMY NADIA said...

Hi Ena..
Congrats,I tk perasan u tgh preggy..
ooo..itu utk deposit dear..
like my case,for 2 night stay with 1 night stay for jaundice baby..it cost 3.3k..
for second baby kitakan dah expert sket kan..hehehe..
my fren second baby dia only cost 2.7k..smp hospital terus bersalin..;)

kalau u mmg decide kt ctu..baik cepat..sb Prof Siti..(the only malay lady doc)sgt bz..dia jadik head..takut dah full..

What I like more..hosp ni takkan push kita to take extra2 like epi ke pape..so purely normal delivery..cost pun takde lah maerapu2 kan..

dear..if u want to ask more..send email to me at nadya_1901@hotmail.com..InsyaAllah..nadia try to help!k..

Anonymous said...

salam..just check arouond the web to find info abt UMSC, terjumpa plk blog u..dunno why, rasa nk bersalin kt UMSC je for my 2nd baby ni...btw, can i email u to chit chat abt this? is it ok with u?

~kurine

MOMMY NADIA said...

salam kurine..

yeap..glad to share bout experience with UMSC..
do email me at nadya_1901@hotmail.com k..

Anonymous said...

Hi Mommy Nadia,

I plan to deliver my baby at UMSC as well. Planning for my baby to be induced next week due to Hari Raya just around the corner & cant wait to bring baby home to celebrate. Is it true that the delivery price is around 3k onwards for normal delivery? TQ.

-Nadia-

mommyNadia said...

Hi Nadia,
wah wah dah next week!!all the best ;) dgn prof ct ke?kem salam kat dia.
Kalu deliver nomal range around 3.3 to 3.5k,tu pun depend berapa hari stay.kalau 2 hr can goes up tomax around 3.8k.
But no sure kalau u induced,harga ada different tak.so far i deliver normal w/ out any additional helps.
hopefully it helps!g.luck!!

Anonymous said...

Hi Mommy Nadia,

Thanks for the info... No I will be under Dr Valli. Hopefully can induce & deliver normal & wont go for emergency c-sect la... Cant wait...
-Nadia-

NurulShah said...

hi...nk tanya..,umsc ni kat area mana ye? dlm ppum juga ke

mommyNadia said...

Hi Nurul..Kalau clinics dia dekat pintu belakang UM. Tapi wards dia dekat PPUM.

Post a Comment

It might take me a while to reply, but I do read all comments received! Tq =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...