Thursday, March 29, 2012

Hey..I'm Big Already!!


It’s been a while since my last update about Adam milestones. Cite pasal activity banyak lah kan. But still part of his growing update lah jugak kan. As of 17th March, Adam now is 3 years and 5months old. Yes, the big bro Adam growing up very fast, sometimes we felt a lil bit guilty cuz we really treat him to be a big brother, padahal baru je nak masuk 4thn. But still, he has to be independent and show a good example for his lil rascal brother. Pity Abang Adam selalu kena buli and kena mengalah ngan Ryan, walaupun kadang2 kena jugak hempuk si Ryan ni. Ryan suka sgt pergi jolok sarang tebuan, elok2 abang dia main ada je nak usik2.

Alhamdulillah, Adam sekarang dah mula rancak bercakap. Ntah, kalau menurun mommy dia rasenye dah jadik bertih jagung, bercakap non stop. Agaknya menurun papa dia kut ;) I love to hear conversation Adam and his papa. There's one time Mr Hubby drive a lil bit fast, Adam yang tengah mamai2 pagi ni tiba2 bersuara “Papa!!Jangan bawak laju..Nanti datang lori ,langgar papa car black (ni nama Adam bg untuk keta papa dia), boooshhh!!!Pecah!!Nak??” Mommy kat belakang *gaya mak datin duk belakang tapi tgh bf* dah gelak2 kecik. Apalagi laju aje Mr Hubby reply “tak nak..tak nak..”. By using the same conversation, we tried to warn him everytime he wants to do something notty. It works!!*ting ting*

Beraktiviti dengan Adam sekarang seronok. Dah besar kan, banyak benda dia dah boleh focus. He loves reading so much, so funny when he tried to read mickey mouse book gaya orang putih cakap slang, padahal bunyi German. I pasang telinga je bila dengar dia duk bebel2 sorang. Cute sgt. And of course his big interest is on laptop or my tabby tengok cartoon on you tube. But the most fave website is disneyjunior website. Tiap2 hari wajib suruh bukak. Ntahlah tak boring plak dia hari2 duk main game, and buat activity kat dalam website tu. Kadang terpegun jugak tengok, aikk camane budak ni tahu nak buat mcm tu. Paham ke dia ??Apapun, walaupun bnyk sgt dedah dengan IT mmg tak berapa elok, but sometimes yang postif nye pun banyak.  Banyak new words dia blajar. 




Picture ni Adam sendiri yang snap, transfer gambar terjumpa pulak picture dia snap sendiri..


The obvious thing about Adam that we observed is, he really focus we he did something. And tak boleh tengok benda tak perfect, and worst thing, if you teach him a routine, jangan lah try nak skip lepas tu. Memang naya lah jawabnye. That routine lah yg buat mommy n papa dia everyday lewat pergi keje. Adehs!! Kalau nak tahu, sebenarnye dalam banyak aktiviti yang Adam suka buat, paling dia tak suka adalah drawing and coloring. That’s why lah entry kat bawah tu, adalah salah satu usaha mommy dia nak didik biar ada jiwa seni sikit. Ni kalau ajak color sikit, mulalah, “mommy lah color”. Kita pulak yang kena. Risau apalah yang dia buat kat tadika dia tuh hah, I took initiative to play and learn together with him. Asyik pakai crayon n color pencil, bila bawak kluar water color, baru dia seronok sikit. Soon, kita color animals plak k Adam!!

One of the good thing when he focus about doing something, he will learn very fast. Happened when I bought him a jigsaw puzzle last month. After 4 days, he managed to settle the whole puzzle by himself. Clap clap Adam. And now, within  a few minute, dia dah boleh siap. Budak2 ingatan dia kuat. Without a guideline picture kat frame puzzle tu pun, dia boleh start. And now, lawaknye, dia boleh start daripada tengah pun, estimate gtu. So, tugas mommy & papa dialah nak asah bakat dan minat dia kat tempat yang sesuai. 

Jom tengok Adam main puzzle ;)




Mula-mula tengok gambar asal kat belakang..



Mula2 dulu I teached him to do one by one ikut animal yang ada..
He did followed what I said..



Mula-mula pasang bird..



Then giraffe..



Lion..



Done for zebra..



Hippo..



"Alamak mommy satu lagi takde!!"
Ni keje Ryan lah suka amik bawak lari...



Yes siap...



Finally found the missing part ;)


Yang susah bila jenis perfectionist ni, setiap kali Ryan bukak jigsaw puzzle tu, Adam akan pasang balik without fail. Ryan pulak tak suka tgk puzzle tu tersusun cantik. Ada je datang idea nak bukak satu-satu. Aduhai..

Apapun Adam, we so proud of you. Nanti mommy beli lain pulak k. My plan sekarang nak buat home-schooling during weekend. See how it goes ;) 

ps: update about his swimming class, we decided not to continue to enroll him for swimming class. Ntah apa tak kena kat sane, langsung tak mau dia join. Nanti lah mommy jadik instructor k. Dah tengok that day how they teach the kids to swim hehehe. Hopefully Adam tak fobia tengok swimming pool lagik. Pity him ;(


5 comments:

mama ct said...

chomel nye....ct letih nk bagi main habis bersepah...hilang semua...last2 ct x bagi main...terus lupa pasal puzzle...one day pergi rumah member...haris buat puzzle...minat rupanya...ct pun beli...dia dok buat lah..jnji faris x dekat...habis di kucarnye...menjerit2 aisyah...haris relex je...walhal haris yg buat...aisyah tolong kasi semangat!... aisyah x minat sgt...menulis, mewarna dia suke...ct rasa boy memang gitu lh...haris dulu pun x minat warna2 ni...sekarang baru minat...heheh

btw...ct sokong sgt u buat weekend homeschool...nanti u update ye!!!

Nadine said...

Awwwwh, Adam makin besar makin clever. senyum pun makin manissss! :)

home schooling? bestnya! would love to do more educational activities with Faaz...unfortunately my time is really limited. have to focus on two hyperactive babies at the moment..huhu

all the best babe!

ummi_ziz said...

Bijakla Adam! Good job dear!
Suka sgt tgk ank bijak2 ni..;)
Aahla dear, klu dia takmo better u je la jd instructor dia..yg ptg ank kita rasa happy n secure all the time kn.
Take care!

mommyNadia said...

ct,
lega dgr about that,Adam mmg kureng betul bab2 color ni, cuma lately sikit, bila ajak color tu, dia nak jugak lah buat sekejap..

InsyaAllah..wish me luck,few things need to b figure out before officially buat. Sekrang ni pun dah start sikit2.Btw, entry2 ct yang lepas, time activity homescooling akan jadi reference for me. Hehehe..u r my homescooling idol ;) *wootwoot!!*

mommyNadia said...

Nadine,
tq dear..
yelah, I can feel u, penangan 2nd child ni lain macam kan Nad,sgt active, same with Ryan tu..

Now,dah besar sket, InsyaAllah.Wish me luck dear..I plan for 3-4 hrs daily je, n maybe kena gilir2 dgn Harith..

Post a Comment

It might take me a while to reply, but I do read all comments received! Tq =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...