Tuesday, October 11, 2011

The Day When I'm Finally Graduated...


Alhamdulillah, after hhmm hhmm years of study, I’m finally graduated.*Kira sendiri lah kalau tahap dah boleh buat pHd kan* Last week, on 4th October 2011, UM Convocation Ceremony 2011 was held at Dewan Tunku Canselor. I was at 3rd session on evening. Excited nak convo memang lah,but yet mengenangkan Adryan yang masih kecik, nak tak nak kena tinggal Ryan kat nursery.Seddey!! Only Mr Hubby, Adam and my parents plus Hekal yang pergi. I guess my hubby and parents specially memang tarik nafas lega, me finally  finished my master and graduated. Somethings impossible to think  2-3 years back. Ala, kalau orang baca mesti cakap, alah baru dapat master dah kecoh kan. Everyone got master easily nowadays. Tak heran. By age 25-26 years dah ada master. But for me, this graduation and scroll is something so meaningful to me. Those person I mentioned above, memang banyak sangat menyumbang bakti dalam memastikan yours truly ni finish her study.
Back to reason why I decided to further my master, it just to fulfill my satisfaction in the beginning.To have a scroll of Master in Engineering. Tu je. But when, I've 80% done, only pending for thesis writing, everyone has hardly pushed me to settle. Yelah kan, takkan nak saja2 bazir masa and money specially. Tapi bila diingatkan balik time buat writing tu, everynite nak kena kurung dalam bilik. Hubby lah yang kena take care Adam. Me only need to focus with thesis yang kadang2 sendiri buntu tak tahu nak write ape. Time nak kena buat reference, stay kat library, take long leave smp cuti tahun dah abis. Time sarat pun still kena jumpa supervisor buat correction, mase tu 1 week before delivery. Bila dah settle semua and submit, problem with management nak check ape lah plak, kena tangguh sampai time tengah pantang Ryan, baru boleh send for hardbound cover. Mujur time tu dah after 40 days. Huh memang sangat bereti lah. I guess those mother with kids who furthering their master or phd will know exactly how I felt. I was thankful to Allah for giving me chance to experience all these things. Out of that I was proud to myself sb berjaya harungi segalanya. Without supports from hubby and family, I guess I have surrendered long long time ago. It was a mixture feeling after I received the scroll. Sesuatu yang sungguh indah...I cant explained!!
So since dah katany susah benor nak abis and dapatkan scroll tu, bila dah ber'convo' tu sakan la sket. Walaupun still tak sempat nak buat baju berbagai, jimat lagi pakai baju raya lepas, tapi syukur, everything went smoothly. Thanks everyone for the warm wishes. Appreciate it so much.
Jom layan gambar mase convo aritu.
*Sedih takde picture ngan Ryan. Hopefully sempat pergi amik picture studio before return robe*

4th Oct 2011,3rd session, UM Convocation Ceremony 2011..
Precious date in my life..


Hubby snapped picture while receiving the scroll..


Owh, sangat excited dpt face to face dgn Raja Dr Nazrin Shah..
*sakan doa supaya bukan ayah dia yg bagi..hehehe..cun sket gmbr nanti*


The academicians..


The proud families..


With my small family..


Parents and Hekal..




Ma..

Ayah..





Ignore myself berposing sakan ye..















 with my lil munchkin..




owh si botak nak bergambar sekali ye..







owh jiwang nye Eysu Hekal bawak bunga..


Silalah cilok gambar sendiri..


Kereta Raja Nazrin..keta ngan tuannye sama hensem lah..


Thats how I spent my convocation day..

"pHd???"...
Trauma belum habis lagi la...

 
ps: Good luck for my friends and cuzen *Ibu Aimy & Ummi Izu --kat UK nun, Ibu Eny, Mama Haiza, Ummi Reehan kt Aussie..sorry kalau ada yg lupa nak sebut* yang seangkatan sedang berperang menghabiskn master and phd...Caiyyok, u can do it darl!!!

pss: Masalah diatas dah selesai, dah ada master ni, nak buat ape plak ek ngan master tu?? Takkan nak gantung kat kitchen je. Kalau2 lah company tak appreciate, jawabnye....=)


13 comments:

~YUN~ said...

sis,lepas baca post ni,yun macam semangat balik nk teruskan master,rase dah nk give up,now dah 3years,xabis2 lagi master sebab dah ade baby..yun master in science (engineering)..btw sis,congratz!hanya orng yg buat master je tahu kesusahan and kepayahanya kan..salute u! =)

K-Addicts said...

tahniah nadya!!! ala, ok sgt la tuh. me yg 30 ni pun takde pun masters degree.u buat master sama tempoh dgn buat phd? me lagi sakan, buat degree 5 tahun sama macam spend masa buat phd...wakakakakaka...tak senonoh kan. kihkihkih *malu

- zuriey - said...

wah ada master..sy ni bila la nk smbung..

aThidEaN said...

nadia, terharu sungguh i baca post ni.mmg susah n struggling kan.sy mmg nak sgt amik master, tp skrg dah ada baby asyik bertangguh jer.tambahan lagi bidang sy kena pergi field trip sokmo.tak sampai hati nak tinggal kan ank, plus still breastfeed kan dia.


apapun hasrat tu masih tersimpan rapi dlm hati ni.salute la dgn mommy nadia ni,u deserve to enjoy the best on ur graduation day

jie @ azie said...

tahniah nadia!! salute la kt mommy yg sambung master wpun sibuk uruskan family ;)

Nadine said...

congratulations dear!!

Like i said previously, am so proud of you! mmg u supermommy lah. salute! salute!

wished i can follow ur footstep one day... :)

p!nkerton said...

congrats nadia!! but after all, it's all worth it kan? :) salute to you ;)

mommyNadia said...

Yun,
owh tq dear.akak doa yun pun cepat2 grad jgak.sabar ek n pls dont gv up taw.
Btw,yunbuat master kt um jgak ke?

mommyNadia said...

Teh,
time kasih,olo takpe.nanti bila en jack smbg phd,buleh lah mek tupang skaki buat master plak.deh?

mommaholicSURI said...

alalalala.. bestnya!! agak-agak bila la i boleh sambung study lagi ek? ada harapan lagi ke? hihi

Congratulations, babe!! Bangga sangat dengan you. =D

Kalau i jadi you, dengan Sultan Azlan Shah pun i nak jugak amik scroll. Dua-dua hensem!!! =D hihi

madammondoq said...

amboii.. posing sakan....

~YUN~ said...

tq sis!yun buat kat usm,polymer engineering..=)

mommyNadia said...

Zuriey,
muda2 ni terus smbg,dah mcm akak*sambil tgn mcm azwan ali tu*,mmg liat ler sket!!

Post a Comment

It might take me a while to reply, but I do read all comments received! Tq =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...