Tuesday, July 13, 2010

welcome to new world ...



newly born baby aka baby Nuh..
* nama pun diorang tak confirm lagi..tp Adam dah pangil baby No No..
 ..iras Yein je nmpk ;)
*picture courtesy eysu hekal




My sister has safely delivered a 3.92kg baby boy after undergo a c-section early this morning..
*jalan tak terbuka..somthing to do with the pelvic..I'm not sure the exact term..
Even after 9cm dilated, the baby still not able to come out..so the gynea decided to send to hospital for c-sec..Alhamdulillah..yang penting both mummy and baby in good health...


Even now, I was busied searching info about breastfeeding for c-section mom..
Glad..thousands article to be read..
Actually nothing much different, only position yg kena concerned sket..
Well..be positive..and dont give up!!


To Mimi and Yein...
Congrats!
Welcome to parenthood..
caiyyok for exclusive breastfeeding..;)
Read this :
http://www.storknet.com/cubbies/breast/AS-bfaftercesarean.htm
http://www.breastfeeding-problems.com/c-section-breastfeeding.html




 Adam tak sabar nak jumpa his new clan..
" che mimi dont forget to bf baby Nuh like this k!
...or may be not this position..the football one..yeayy!!!
 ;)"

17 comments:

K-Addicts said...

*clapclapclap!

tahniah kat mimi...putih sepong baby dia!

Nadine said...

congrats to ur sis. semangat baby dia. comey!! :)

yes dear, c-sec bf sama je ngan normal except the position. american football style. I ingat lagi first time nak bf Faaz the nurse assist and trained me. Agak payah mula2 cuz Faaz was quite long so few times kaki dia bertembung ngan tilam yg i sandar tu. Fadzil kena support everytime nak buat that position. Tp lepas few times ok dah. I'm sure ur sister mesti boleh punyer. Chaiyo'!

p.s: adam, adam..x tahan sungguh pose adam yg last tu :P

RuZaNNa said...

Wahhh.. besarnya nephew you nih! putih melepak pulak tuh.. hehehe.. ur sister case is the same like my friend.. dah 10cm.. tp baby tak nak turun.. btw, kawan i pun had to go through c-sect 2 months ago and very much into bfeeding now.. if you want to know more how she did it.. i boleh tny kan..
Btw, Congrats to ur sister's family!

zahira said...

congrats mimi! wah besarnya baby!!! almost 4 kg! igtkan girl...boy jugak, hehehe...ramai hero la...muka mmg sejibik muka ayahnya ;-).

MOMMAHOLICSURI said...

Che' Mimi mesti nak mencontohi kakak dia yang sangat komited in breasfeeding ni!! :) She's lucky to have you that'll support and assist her 100%ly. Alhamdulillah :)

Nuh.. such a great name. And the baby is so chomel. Congrats!!! :)

The Juggling Queen said...

subhanallah, comelnye!!

MOMMY NADIA said...

Teh,
tu lah ikut diorang kata puteh..
dak sabr nak balik tengok ;)

****
Nadine,

yup dear, it was difficult at the beginning...hopefully getting better day by day..
actually mmg nak tanya u tau pasal confinement for c-sec..
tak pernah amik pot seblm ni..
actually cm u berpantang?
food?urut semua?tak boleh berbengkung kan?
how long it will take to fully recover the stiches?
hehehe..dpt idea drp kawan2 lagik best drp bc article..heheh ;)

***
Anne,
tq tq..
owh nice of u dear..
I mmg pening pasal bf lah..kalau org c-sec..susu dia sama jugak ek kluar kalau compare with normal?
I mean..nak kena tgu 1 week br ade ke??tp macam tk logic plak kan..!
ur fren ada blog?

MOMMY NADIA said...

K.long,
mane tak k.long, mummy dia makan sedap tiap2 hari..baby kluar pun terus hisap jari lapar..
pandai plak bfeed tu..
hehe..mcm ayah dia kan..;)
tang rambut tu lagi tak tahan..;)

****
Nuurill,
owh..kembang kempis hidung nadia..hehehe..
susah jgak dear nak tolong thru phone aje..specially case c-sec ni..nk tnjk kan cara nak placed baby tu..biasalh kan kt awal2 dulu kekok jgak..
hopefully today dia dah gagah sket nak bf baby dia..

yeap I love that name jgak..simple yet meaningful..
ntah lah diorang dah confirm blum..
lagi pun sb mummy dia selalu panggil wit that name since in the bump lagi.he tend to respond bila kita sbt nama Nuh tu..same like Adam..thats why nama Adam kekal..;)

SyahNas80 @ Nana said...

congrats to ur sis..

adam sangat cute!!!

MOMMY NADIA said...

Fairus,
hehehe..kalau kata ikut aunty dia boley ker??

*****
Nana,
I tell her..;)

Adam sj nak tompang glam baby Nuh ;)

Thara Sofian said...

eh mana comment i ni tak muncul ni. takpe, lemme write this again. in case u tak dpt smlm. i was saying, i cant get over this picture of adam! sgt comels! :D

and, i love newborns! haritu baru pi tengok my newborn cousin. and im sure about you, but everytime tgk newborns, misti rasa mcm nak satu lagi! hehe.

ps : u buat masters skarang eh nadia?

MOMMY NADIA said...

ha'ah..mesti sangkut mane2 comment u ni..hehehe..

betol2..I love the smell of newborn baby..cant wait to meet my new family member..
mmg pun..bila tgk org deliver baby kan u..mesti berangan konon nak preggy balik ;)

so u nye mission bila nak launch??

a'a..dah berkurun tak habis2 lagi u..;)

dear..feel free to join my giveaway..hope to hear from my commited commentors too sobsob..;(

Thara said...

haha. babe, i nak kasik laluan pd peminat2 u yang baru2 ni. kasik chance derang pulak lah. asek2 muka i je kasik comment haha. besides, aydein already has one scribbler at home! itu pon tak pakai lagi, tunggu dia besa sket baru nak bukak :P karang kalau i menang nanti kang, dah taktau apa nak buat dgn 2 scribblers -- i pulak nanti yang buat giveaway kot! :P

MOMMY NADIA said...

ala babe..
ni pun saje suka2 u..
just to share happy moments wit all my frens and readers..
lagipun dear..blog cikai mcm I mane ade peminat u! hishhishshishi..
kalau tak dah lama en nuffnang tu bg duit bnyk kat I tau!

neway..its ok dear..respect ur decision ;)

next time k ;)

Thara said...

hehe. yes yes! next time around, how about your encik caldina as the grand prize? ngehehe :P

MOMMY NADIA said...

en caldina tu refer kat tuan nye ke keta nye...hahahhaa ;)
boley2 I usulkan kat empunya keta...tp bukan gvaway..kita buat system barter..tukar ngan alphard u!boley??

Thara said...

hahaha! klaka la u ni. eh itu alphard my sister in law lah! kene mintak permission dia dulu kot! :P

Post a Comment

It might take me a while to reply, but I do read all comments received! Tq =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...