Monday, October 8, 2012

My 18 months old baby boy...

Still rase budak bambam ni macam little baby lagik, walaupun dah jadik toddler dah sekarang. We still treat him just like a little baby boy. Enjoy the privilege till u get ur lil' sibling in future, baby. *ehem ehem,2 tahun lagik yer - janji harus ditepati wink!!* Last Friday, we went for his 18 months jab at DEMC with paed Dr Fadzillah, as well follow up check after discharge. Alhamdulillah. Everything OK already. No more fever, ada sikit running nose je plak, lepas 1 week dah pergi nursery balik. Tak sangka, kejap je mase berlalu. The little boy already turned 18months and last week was the last jab for his scheduled immunisation. InsyaAllah, next month, will meet the paed again for his prevenar vaccination (for pneumococcal disease). Haha, saje suka delayed optional jab ni, kalau Adam dulu amik time 2 years je, so one jab only required. So this time, amik terus je lah. So 2 jab. *hohoho, prepare duit lagik lah* Memang plan Allah tu dah cantik kan, gap anak setiap 2 tahun. Ikutkan 2 tahun, baby dah semua settle, dari routine jab, breastfeeding and physically pun matured sikit. Tapi kalau dah rezeki, Allah lebih Mengetahui kan. Sila jangan syak ape2. I'm still free now, but since I didn't go for any type of contraceptive, so chances of getting pregnant is high,*hoho tatuttt* so I have to be ready in all aspect. Prevention better than cure. Hahhaa, wish me luck, strive for 2 years target. Oppss apa dah melalut ni...grrrr ;)

Picture taken few hours before he turned 18months..
Dinner at Seoul Garden Setia Alam..
Open table by Ayah Chek Kamel..weee ;)

Cerita pasal budak cheeky and bambam Ryan, actually kalau nak compare ketembaman Ryan, tak boleh challenge Abang Adam. At this age, Adam already 13.5kg while Adryan only 12kg. Ni pun surut sikit 0.5kg bila demam aritu. Tapi, disebabkan pipi debab dia, nampak macam chubbylah sket, walaupun takdelah chubby mane pun. *jari jemari montok masih menjadik pujaan mommy, tolong jgn surut* Pity Ryan, mommy tak sempat nak write entry about ur milestone, so lemme combined few updates here. He started his few steps at his 13months old, exactly the same age of Adam. So, sekarang tak usah cakaplah, dah laju jalan. Tinggal nak berlari je payah skit sebab tak stable lagik. Kaki masih bambam dan montok. *owhhh teringat kaki dia, selalu menjadik bahan gigitan mommy ouchhh* We love to see how he walks, seriously ala gangster betul. Memang nampak brutal habis, tambah muka masam gitu. Tapi, masam2 pun, manja jugak ngan mommy and papa. Plus Omma jugak. Terlentok-lentok kepala tu hah.

Update about his vocabulary, sekarang mak aiii, mulut dia dah suka sebut macam2. Belum lagik cakap bnyk, tapi once we teach him new words, terus je dia try nak sebut. Bunyi sgt comel. Some of his fave words like:

papa - papa
mama - mommy
Dam - Adam
Abang - Abang refer to Adam or Nuh
Ma - Omma
Tik - Ayah Chek
baball - ball
vroomvroom - motor
nana - banana
tain - train
tet - cat
tey - key
tar - star
abis - habis
tak de - tak de
.....and few words that I cannot recall now..So cute ;)

And the best parts, since idola dia adalah Abang Adam dia lah kan, semua cite Abang Adam dia tengok, sukalah dia nak jengah2 tengok jugak. And fave cartoon dia sekarang Mickey Mouse Clubhouse, siap joget bila lagu hotdog tu. Twinkle twinkle pun dah pandai nyanyi, tapi babbling sounds lah, cute je dengan tangan buat kelip2. Haha, weekend lepas, Omma ajar nyanyi lagu melayu, lagu tema cite Julia tu, skali Ryan ikut.."kup kup dah..." Serius mommy nak pitam..alamak, ringan betuii mulut budak ni.

Trademark Ryan bila amik gmbar..
Mesti nak duduk camni, sometimes tunjuk peace..
Tapi jari telunjuk je angkat =)

Budak bambam ni memang sgt cheeky and active. Sangat independent. Little bit different perangai dia nak compare tu Abang Adam mase kecik. People said, syndrome anak ke-2. Cepat belajar, and akal panjang je. Sebab contoh dah depan mata. Apa Abang dia buat, dia ikut. So kalau nak bagi makan ubat, senang time dua-dua sakit. Adam dah expert, telan je. Dia tengok abang dia telan, dia pun nganga terus. Kan senang keje mommy ;) Sgt brutal, sebab selambe je dia pi pukul abang dia, walaupun dia tahu, tak sampai berapa saat nanti, puk kena balas balik ngan Adam. Adam ni memang takde nye sifat ke'abang'an. Lagi dia train adik dia jadik brutal adelah. Tapi yang pelik, dengan Nuh, lembut je plak. Sayang sgt kat Abang Nuh, walaupun Abang Nuh pun selalu tolak2 Ryan. Sian. Takpe, nanti kawan ngan baby Che Mimi k, Yayen ;) 

Update about breastfeeding, tak usah cakap, anak-anak I time ni memang sgt taksub dengan Mrs b**bies, pantang mommy free time. Adryan still actively breastfeed and enjoying various type of food so much. He knows how to enjoy seeing lambang McD already. MasyaAllah. That's all about my cheekiness lil bambam boy. Sometimes tak reti nak update, sebab more or less sama je kan. I prefer to update picture, because some of the pictures explained 101 stories. What he did, what he enjoyed. Can't wait to see more improvements on him. Btw, glad to see how he enjoyed books so much. Abis buku Abang Adam kena koyak. Mommy tension ;( Pencil, pen atau semua kategori seangkatan dengannye adalah fave dia. Kalau dapat tak lepas, confirm.

Whatever u did budak bambam, please don't grow up too fast lil' munchkin. We all love u so much. Still tak puas nak gigit tangan gebu, kaki gebu, pipi gebu kamu. Missed the little bambam boy already...+____+

5 comments:

aThidEaN said...

comel sgt
kan nad, cpt je anak membesar.
aritu i rs i jumpa blog u masa i tgh pantang anak first. anak i one week different in age from ryan..ryan 1 april, ilyaas pulak 25march.

since then i mmg baca every entry u =) n ikut ketembaman si ryan ni..

semoga anak2 kita jd anak soleh nnt, iAllah.

btw, apa tunggu lagi nadia, my second one is on the way. lahir nnt, ilyaas 22 months..u pon jom la join sekali, nnt baby kita same age lagi..

jom nadia jom ....

mommyNadia said...

tq dear sudi singgah kat blog I..sgt terharu..
InsyaAllah..doakan anak2 kita membesar dengan sihat dan jadik anak2 yg soleh. Amin..

opppss..u takpe br 2nd one,I dah nak masuk 3 babe, kena hold sket..tak larat dah...hahaha,maklumlah semua hero..
Apapun, take care ..;)

Atie said...

hi mommynadia..slmt berkenalan..actually we are in same roof..hehe..bambamnya anak2 u..rahsia bf ek?

airin diana said...

Cute Ryan!
kup kup dah... tu memang dah sebati dgn Hanie skrg since her big sis dok nyanyi cukup cukup sudah..
kite yg dengar terkekek2 gelak.. tv nyer influence ek
Anyway, congrates to make it this far (in bf dept).. u r definitely my mentor
and of course another 2 years project, together we achieve target. hahaha! me? save up to 5 years okay ;)

Nadine said...

Awwwh, kejap je kan. Happy 18 months old Ryan! Seronokla Adam skang ada geng main. Adik dia dh leh berlari, leh join skali. Even Faaz yg main toys lain dgn the twinnies pun in the end mesti diaorg main sama2. Main kejar2, main geletek2..suka tgk. meriah rumah! :)

Post a Comment

It might take me a while to reply, but I do read all comments received! Tq =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...