Tuesday, April 10, 2012

His new flavors..


Alhamdulillah, entering his 1 year age, Ryan has started to taste many new flavours. Lagipun, dah tak risau sangat nak bagi dia makan, so far tak de menunjukkan sebarang negative reactions. Hopefully, lepas ni mommy dia plak lah lagi rajin memerah idea nak improve variety in his daily meals..:) Antara new taste yang I dah bagi kat Ryan such;

Fusilli pasta during his 1st birthday..





Takdelah bagi seketul2 macam ni..
Blend to very fine texture..



Then served with sauce contain of tomato + carrot + apple + simple chicken soup (thinning the sauce)
Topping : prune + dried cranberries

Desserts plak..


Natural yoghurt with fruits purées (apple + pear + dried apricot)
Topping : prune + dried cranberries

Results : menjilat jari *tipulah..makan dengan sudu*

Some of the new baby foods from organic store from last weekend shopp'


Instant oat for breakfast with fruit purées..
Still same, cuma every week tu try different combination of fruits..
Takut boring nanti..

Yang ni baru try this week..


Multi grain meal..
Combination of few types of grain and wheat..




Very nice texture. Just campur air panas macam instant oat. Texture lepas campur air sangat fine. I gave with fruit purees. Bau wheat dia agak kuat, so I added more purees to hide the actual taste. Mujur Ryan ok with that..

And last sekali, for his lunch, I dah start bagi bubur sup ayam..Alhamdulillah..semalam caregiver dia msg, tanya bagi apa, sebab bau lain and Ryan makan banyak..Tapi tak heran, Ryan ni memang enjoy eating..;)



Sama je macam sup ayam yang biasa. Cuma I masak lama..supaya air tulang ayam semua tu kuar. Its good for baby who had flu and good to boost their immune system too. Sekarang ni, plan nak pinjam MIL punya slow cooker nak buat stock ayam..Sangat inspired by Mommy Dina's recipe on chic stock..Read here. After a while, remove all those veg and chicken, blended it well. Sup dia plak, sebahgian letak time blend, sebahagian buat masak bubur..Take note, I should steam the veg, masak lama2 hilang  khasiat. Hoho..



For bubur, I dah start tak blend to fine texture..
So he can enjoy chewing with his 4 batang gigi kapak tu..
hehehe ;)


I enjoyed reading blogs with many updates of home made baby food lately. And started to get some ideas in improving storage of my baby food. Almaklumlah, kalau 7 meal for bfast purees, 7 meals of lunch and 7 meals of dinner, adoii penuh freezer takde space. Good ideas to make them in ice cube..super like this idea..



Beli kat mane??
Giant..RM5 tak silap..for 2..
Murah!!



Storage purees lebih kurang 2 oz every section tu..



After 1 night, removed to bekas like this..

And I have this type of storage too..
Super convenient, taip mahal sket la..
;)




That's all...


8 comments:

MissRhana said...

xsbr nk tgu Iman besar nk prepare food!! thx for the nice info

airin diana said...

suka ryan.. mmg menjilat sudu ;)
Love ur ideas! pasni copy paste utk food hanie.
tapi right now pun, hanie x suka sgt mkn blended food. dia suka nasi, bende2 keras. rsnye sbb gusi gatal kot. x tumbuh2 lagi gigi.hehe

ummi_ziz said...

Happy 1st bday to Ryan!
Dh pandai jln ke blom? Hehe..
Wah makin bam2 la ryan pasni, izu tgk pon tliur mknn dia tu hehe nway, Zafri pon dh 4 gigi dia you..ada lg in the way, gusi dia bengkak..tp so far tak demam alhamdulillah :)

dinashuz said...

=) i pun nak carikla multi grain meal tu... can bring to my indon trip lagi 2 weeks... so nervous ni nak p travel bwk ZA... u buy organic food for ryan ni kat organic store mana ya nadia?

mommyNadia said...

MissRhana,
my pleasure dear..mmm weaning time mmg best moment untuk 1st time mommy..enjoy nanti.;)

mommyNadia said...

Airin,
amboii Hanie..bagus betul..Ryan ni pun dah start lumpier food,pandai pulak dia duk genyeh kat gusi, mengunyah lah tu konon2..

mommyNadia said...

Izu,
tq dear..dah nak masuk 5..2 kapak kat atas, 3 kecik2 kat bawah..kalau bf,sakit btul skrang...penuh blister..Zafri gigit tak?

mommyNadia said...

Dina,
I jarang stick to 1 store..kdg2 I beli dekat jaya grocers or Cold storage, tapi dekat organic store empire (dekat tepi kedai bunga) serius lupa plak nama dia..yg tu bnyk organic food for baby..dekat subang parade pun..organic farm tak silap..pun bnyk..

Nanti share tau camane nak bawak babyfood for trip..next mnth I pun nak berholiday..start to think hpw to pack and minize the volume..aduhss!!

Post a Comment

It might take me a while to reply, but I do read all comments received! Tq =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...