Friday, April 27, 2012

Petrosains, The Discovery Centre...

As my previous previous entry *nampak sgt bnyk gap*, I've promised to share our 1st experience visit Petrosains, The Discovery Centre at KLCC. Seriously, tak ku sangka nun sayup kat tingkat atas Suria KLCC ada satu tempat menarik penuh dengan knowledge yang boleh diteroka. We really had fun, specially Mr Hubby and Adam, semua benda diorang duk try, but having a small baby with us, agak terbatas jugaklah. Tak boleh nak spend lama2 kat satu tempat tu. Asal dapat try sekali dah, kalau nak main lama2 Adam, jawabnye kena tgu Ryan besar sket la. Kalau ada anak yang sekolah rendah or sekolah menengah, memang bagus sgt bawak melawat Petrosains ni, bolehlah apply apa yg belajar kat sekolah tu, dengan experiment yang disediakan. Jom tengok apa yang best boleh explore kat Petrosains ni.



Seeloknya, visit dulu website Petrosains..
Banyak aktiviti menarik disediakan, so nanti lagi lah meaningful lawatan sambil belajar nanti..
Visit here..

Selepas selesai beli tiket semua, the first thing u will meet is the dark ride..
Macam mesin masa gitu..


Canggih u...
Slow je dia gerak, takde lah macam roller coaster tu yer..



Mujur pulak budak2 ni tak nangis..
Memang gelap..



Sepanjang perjalanan tu, adalah gambar kat dinding cerita pasal alam semulajadi dan jugak Petronas..

After 5 min rides, we reached the exhibition areas.
Kelass u..kagum kejap, macam ala2 travel merentas masa lah orang kata..


1st exhibition area is Energy Area..





Main bola je lah, nak ajar daya kinetik bagai kan, pening jugak anak I nanti..




Move to Petrojaya..



Sukalah Adam dapat naik so called as decepticon..
Papa dia lah yang ajar..kata big fan transformers..

Thru the time tunnel, we arrived the area called as Geotime Diorama..



Dinosour tu jgn tak tahu, boleh nyanyi and cakap Malay ok..
Kagum Adam..!!

This area is a big exhibition area..
Mostly bnyk info pasal kejadian batu batan and petroleum..



After half journey, Ryan pun dah bosan..
Haruslah kena rehat sekejap bf si budak bambam ni..
Meantime, Abang Adam plak enjoy playing at the mini playland..






Ryan pun dah start cranky nak tido..
So, kenalah laju sket gerak..

We moved to the next area..oil platform exhibition..
Mmm..best tempat ni..rase macamane duduk atas pelantar minyak..
Kata dulu mommy dia nak jadik petroleum engineer..tak kesampaian..sobsob!




Next area bnyk yang best, alot of simulators..
Enjoy lah dua beranak ni duk main..













Hah ni simulator hurricane..
Takootttt!!

Ada bnyk lagi area kami lalu, sebab time singkat sangat, bnyk benda nak kena skip..
Itu yang Mr Hubby ajak datang balik..Kena proper plan..
Sebab kawasan dia memanglah sangat luas..check the floor plan here..



Ryan pulak dah tido..

After the last exhibition area, we move back to the exit point thru the same dark ride..
Maka complete journey kami ke Petrosains..
Walaupun singkat, but we really had lotsa fun..



"Yelah mommy!!"






U all dah pernah pergi Petrosains??
Kami dah..yeayyyy!!!



Check the ticketing price here!!

Till then...
Science is fun ;)
*tiba-tiba plak*

4 comments:

CikLily Putih said...

e.. k lily dah peGi dulu dari awak. ktorg duk lepak dalam ni sampai 4 jam coz dek seronok sanGat kan

Blog Diva said...

olololo...sweet la tgk budak dua beradik tu... adam tak usik ryan ke?

mommyNadia said...

CikLily,
Amboi..baguih betol lah CikLily ni..pi recall subjek science ke ape??
Tapi yelah..kami duduk dlm 2 jam je..tak puass..kena pi lagik!!

mommyNadia said...

Teh,
Yang kuat usik si adik..kadang risau jugok..Bila tension sgt baru Adam gigit sket..tapi dia tahu Abang dia gurau2 je..nangis pun sekejap je//heheheh

Post a Comment

It might take me a while to reply, but I do read all comments received! Tq =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...