Friday, September 21, 2012

Stay at home mommy..

Dah masuk seminggu I tak masuk office. Rumah pun dah jadik 24 hours nursery. That's why I dah jadik stay at home mom now, sb nak kata work from home, nak buka laptop check email pun payah. Started with Ryan demam on last weekend, pass baton to Adam and myself as well. On Monday, sepatutnye cuti hari Malaysia kan, tapi company I keje, konon cuti bring fwd to raya haji. Tapi kalau dah nursery tutup, sah2 kena apply cuti jugak.Ntah pape kan. That was the 4th AL yg kena apply sb Pr**t*n keje, nursery tutup. Biasanya hubby will apply leave as well, langkah besar lah sket. Since hubs on training, katanya tak boleh nak escape, so jadiklah kami 3 beranak duduk rumah. Ryan dah suam2 dah that day. Night before tu pun dah start with PCM, tak nak melarat. Dah lama jugak rasenye Ryan tak demam. Tapi so far tak tinggi sgt, cuma start cranky je lah. Ngada2 aje. Tuesday, mommy supposed go to work, Ryan temperature slightly increased. Pastu dengan bnyk kali buang air beasr, make me so worried. So I decided to stay at home and monitor. Wednesday we went to DEMC, doc asked to quarantine him from school as there were some spots of ulcer inside his mouth. With bad running nose and flu, and fever still there, mmg confirm mommy kena amik cuti lagik.  Worst Adam pun showed the same signs of mouth ulcer, menjerit2 tak nak makan and pedih. Syukur bukan HFMD.  Jadik kena cuti from nursery sb air liur diorang asyik meleleh tak boleh control due to that spots inside mouth. Takut nanti jadik infection and jangkit kat orang lain pulak. Worst, doc worried they boys become dehydrated sb kurang air. So she wanted me to ensure budak2 ni makan and minum well. Sb kalau dah tak nak makan minum, nanti karang kn admitted sb nk kena drip. Wohooo, I rela amik cuti 5 hari duduk rumah rather than cuti 5 hari duduk hospital. Walaupun hspital swasta, makan boleh order, stress wooo!!!

And now everyone still at home, cuti 5 days from school. Happy, memang lah sgt dua beranak tu. Mommy plak mula rase bersalah tak masuk office, tapi nak tak nak, family come first. Nak gilir2 ngan hubby pun, training dia 4 days in row, memang tak boleh skip. Lagipun, kalau Mr Hubby jaga sorang, mahu karang naik darah tinggi. Budak2 ni, konon nye demam, temperature tinggi, tapi active dia tk rupa orang sakit. Tinggal Ryan je lah, tak boleh berenggang langsung. Nak mandi pun kena tunggu dia tidur dulu. Doing urgent bussiness pun dia nak follow. Paling syok Ryan lah, asyik nak bergayut je. Sakit badan mommy anak oiii. As of today, the boys showing good sign of recovery. Dah less spots inside mouths, makan pun ok, tinggal running nose je lah. Ryan still got fever on and off. Hopefully with another cuti during weekend, diorang fully recovered. InsyaAllah.

As said, walaupun sakit diorang ni active je. So nak tak nak kenalah buat some activities dgn diorang. Kalau tak si abang and si adik keje nak berperang je. Bukannya boleh main baik2 pun. Specially si adik ni, suka sgt sakat abg dia. Semua abang pegang nak, semua abang main dia kacau. Tidur pun dia nak usik. Itulah si Ryan. Mommy pun kena bnyk sabor, kalau tak ada karang pressure naik, tukar jadik hulk. grrrr.

Some picture taken during 5 days at home..

Day 1..

Hubs bought us breakfast set from McD before left to work..


Coloring session..
Tengok budak bambam belakang yg standby nak kacau abang dia..


Playing choo choo train..
Lepas tu si adik cabut satu-satu...


Dah take over lappy abang Adam..


Day 2..


Walaupun demam, still rajin nak tolong mommy..
Yelah tu Ryan, padahal to fave toy dia..


Lepas balik playground..

Day 3..
Half day at DEMC, so no mood for activities..

Day 4..
ABC session..












Day 5..which is today..


Main bubble skejap je sb Ryan curah semua air sabun..


Coloring session...


So called art..

Playing Angry Bird..
Adik tukang support..

Main kejar dengan basikal and car..


Joget2 tengok Mickeymouse Clubhouse...

Cuti lama-lama kalau dapat bercuti kan best. Nak buat camane, kesihatan anak-anak kena utamakan. Ok, gtg, nak siapkan entry time siang hari camni lah, 5 minit skali berhenti..Tadi siap sempat basuh poo poo, lepas tu 5min sekali Ryan tarik tangan ajak masuk playroom. Now tengah nangis kat sebelah nak bukak lappy satu lagik. Ryan oh Ryan, why you are so notty boy!Geram betul, gigit pipi dia!!


ps: Got something interesting to share. Wait for tomorrow entry. Hint : Forum and child reading.

pss: tension jugak sb arini sepatutnya dpt parcel poplook, sekali time delivery tengah mandikan budak2. Kata dia dah bagi salam, tapi mcm tak dengar pun. Geram betul!! Esok lah pulak, tapi timing tak confirm lagik. Hish!!

2 comments:

ishamizu said...

i feel you dear..!
recently, ank2 izu pon tak sht..the eins dgn athma nya n zafri pon ada ulcer jgk kt ats lelangit dia..patu naik rash satu badan plakkk..terus izu potong rambut dia..n of coz btmbh2 clingy you..huhuhu..notti as well, tak padan yg kecik, org besar pon kene lepuk dgn dia, pantas betul tgn boboi ku..hehehe sabar je la kn..

nway, get well soon to all of you..!

airin diana said...

Nadia,
baru je baca ur entry ni..
are they recovering now? sian bila budak2 kena ulcer. even kite adults pun rs mcm x selesa nak mkn n minum if ade ulcer..
get well soon both of u bambams!

Post a Comment

It might take me a while to reply, but I do read all comments received! Tq =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...