Thursday, November 10, 2011

Oh tidak!!! EBM ku cair??!!


There nothing worrying me except one thing.. BLACKOUT!!*bukan pengsan ye*

This morning, when I wanted to get Ryan's ebm for nursery, found that the freezer was not closed properly.*dup dap dup dap* Ada sikit gap maybe disebabkan compartment yg tak masuk betul2. Seriously, I pulak rs macam nk blackout!It would be my fault. Semalam tak check properly.*selalunye I double check to ensure I close properly* Ntahlah apa jadik semalam. It alsmost 24hours, and one word SYUKUR padaMu ya Allah. Semua ebm still ok. Beku. Tak rosak. I was so relieved. 2nd time happened. 1st time TNB buat maintenance, dah lah tak inform awal2, mujur that time ada kat rumah, only 2-3 hours takde electric. So I ensure not to open the freezer. But this time around, its totally my fault!! Cuai nye. So regret!!! 

De-frosting ebm freezer..













I guess because of each compartment yg bertutup and temperature still stable, thats why all the ebm still in good condition. Cuma bahagian luar aje yg cair. Due to that the 1st layer compartment still tak boleh bukak disebabkan ais yg cair block area2 sekeliling. So still tak boleh bukak. Currently I let the freezer to open nk suruh top layer tu cair before I close back and reduce down the temperature. Praying everything will be ok!

Reminder to myself: Next time double check after open the freezer!!!


12 comments:

+ GEE + said...

ye...takut jugak benda cmni berlaku pada stok EBM saya...so lepas nih...mmg kne double check...

lydzar said...

fuhh leganya bila EBM tak cair. mmg jd ketakutan all breastfeeding mommies yg simpan EBM - BLACKOUT!!

ladysara84 said...

ye...mmg kene double check..sy pun risau kalo2 terlupa or blackout....

ishamizu said...

Nasib baik..hihi

raudhah sutrisno said...

Lucky you...in my case..menangis airmata darah pun tak guna..sob sob..i x sure sapa yang tak tutup pintu freezer elok2 seharian..next thing i knew, most of the frozen EBM dah melt..ada yang baru melt sikit tu i buat tak nmpak n teruskan freeze balik but still, in the end, i have to BUANG (sambil teresak2 nangis) more than 30oz kot EBM yg dah rosak sbb sophie x mampu abiskan sumer yg dah melt tuh..sedih sangat..
so, be careful dear..ur stock tu lagi la banyak kan..semoga Allah permudahkan usaha kamu..=)
BTW, I berjaya exclusively BF Sophie for 9 month jek..skang dah mix formula..but i still gigih pump kt opis walaupun hasilnye tak seberapa..hahhahaha..cek mek tu pun dah sibuk makan mcm2 skrg tho x tumbuh2 gigi lagi!

mommyNadia said...

Gee,
ya harus hati2!!

mommyNadia said...

lydzar,
tulah,duk risau blackout skali dirisendii cuai!!

mommyNadia said...

ladysara,
mesti, specially takut ada orang lain bukak kan!!scary nye;(

mommyNadia said...

Izu,
yeap dear..I'm so lucky today...

mommyNadia said...

raudhah,
owh dear..can feel u..
banyak tu..mine pun biasalah still pump walaupun baby dah start makan.
takpelah,rezeki sophie sampai 9bulan.
but dear,keep on pumping..sustain lama lagik ;)

SaRaH SaLiHaH said...

Huu..mmg sgt terasa kl EBM dibuang gitu2 aje..
huu..sadiss..
pengalaman bguna nie!!

(kak long, DF jenis ape tu??)

mommyNadia said...

Hi Sarah!
yeap,take note tu ;)
Upright freezer Mistral dear..

Post a Comment

It might take me a while to reply, but I do read all comments received! Tq =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...