Thursday, October 14, 2010

being a pregnant woman..


Seriously I lost count..
But for sure I'm still in 1st trimester..
Amboooi sebbok sgt ke mommy Adam ni smp lupa!!terok betuii...
With the nausea, dizziness yg masih berbaki..sket2 lah tu..
Thats make me still live in lalalalaala land..
2 hari lepas, mc duk umah..
Reason..having a bad headache..
Tak larat nak bangun..end up working on bed..yelah sgt.zzzZZZZzzzzz je lah jawabnye!!

Pelik jgak suddenly this pregancy sakit kepala smcm..
See the doc, doc ingatkan aku ada migraine..
Tp rsnye tidak..cuma before preg, due to abnormal period count, I started to have terrible headache during PMS..tu je..
Try to google some info from the internet..Its normal for a pregnant woman..LOL
In 1st trimester..it shud be from the dizziness and vomitting..
For those who had migraine..pun senang nak kena time pregnant ni..
Then at 3rd trimester plak..due to the posture and tension from carrying extra weight..
More info from here..



adoooiiii...sakit kepala ku!!


Being a pregnant woman ni..mmg bnyk masalahnye..disamping kegembiraan yg lain..
* kegembiraan makan itu paling heaven!!
Banyak DOs and DONTs nye..kan??
You all pun kebanyakannye dah face this stage kan..
Serious to say..even penat, being pregnant is a moment to enjoy, betul tak?


Bila dah start pregnant ni, automatically bnyk benda yg tak boleh..
Automatically body akan reject something they would say NO..
For my case..bnyk jgak..
I used to be a nescaffe addict before..everyone knows
* Got it from beloved hubby..!
But eversince the day 1 I know that I'm expecting, bukan sj NO NO to nescaffe..bau pun tak boleh..
Even kalau hubby request for nescaffe, addoooiii..berat sungguh hati nak buat..
Kalau buat pun mmg I tak rasa..main buat aje..sorry ye En Bie!


Satu lagik parfum..goodbye lah all DKNY ke Bvlgari ke..
Body spray pun taknak..pening den!!
Jimat parfum for 9mnths..;)


Bila u all tahu u all pregnant dulu2..apa perkara wajib yg u all buat??
A must for a pregnant woman lah katakan..
Myself..one of the wajib thing to do is..
Go for haircutting!!




Myself in Rihanna look..
auww!!ahaks!


Time 1st time pregnant dulu, I think about 4-5 mnths preg, baru pergi for haircut..
but this time, time balik raya aritu dah sempat pergi saloon..
Mmg pendek abis..smp Adam pun tercenggang..
"Apasal plak rambut mommy dah mcm rambut Adam ngan papa ni???huishhhh"
Tapi yg pasti..the bob cut is the best haircut t release all the heat atas kepala ni..
Nanti paham2 ler..dah masuk 2nd and 3rd trim nanti..tahap kepanasan akan makin memuncak!
So baik buat preparation from now..hehehehehe ;)



Satu lagik yg best time pregnant ni..
* sorry lah kalau terjatuh bunyinye macam perasan yerk!
But for my case..bila I start preggy je, my skin specially face area mcm radiant gitu..
Since acik ni bnyk pimples dulu, banyak lah scars kan..tp bila preggy ni..macam pudar je..
Mase time 1st preggy, ingatkan cermin den yg silap interprate..bila cakap kat Mimi..
" takde pun..biasa je kulit aku!!"..
So I was thinking fatwa aku salah la dulu2..bila 2nd preggy ni..tiap2 pagi tilik2 macam cerah sket..
Apelagik..omak surf internet lah..nah ko!mmg betul..
Beside all the pigmentation at neck time dah 3rd trimester..during pregnancy, we can enjoy to have glowing skin...woweee...
Kalau korang tak caya..cuba belek picture time korang preggy2 dulu..glowing tak..???
Reason the article said due to blood circulation..thats why muka kita nmpk radiant n blush gitew!!





I love Drew Barrymore flawless skin..
cun bangat!


Part makan mmg heaven bila time preggy kan..???
Alhamdulillah time open house raya, mmg semua benda yg buat mak buyung ni tempting..dapat!
Nasi kuning, ns dagang, roti jala chicken curry..mmm best betul..
Makan makan makan..kalau tak takkan Puan Bunga kita pun jadik mcm gini kan..




tak pe lah kan..dah beranak ni bolehla pergi slimming centre..
nanti sure cun balik yer Pn Bunga..


Dulu time Adam, bukannye tak enjoy eating..
Cuma sb dr suspect I diebetic (walaupun sbnrnye tak pun!!)..
So tahap memakan dulu2 agak terbatas..overall naik dalam 9kgs aje..(ajek??)..
This time macam more aje..semua benda dah nak sebat aje..

Talking about eating n craving..
This time pregnancy ..ntahlah suka sgt makan mangga..
* kecur dah air liur duk menaip ni..:)
I'm not a mangga lover before..even time Adam mane ade langsung sentuh mangga..
Huish kali ni..duk terbayang cut fruit shop kat Sunway Pyramid, mangga with kicap..BESTNYE!!!!



yumyumyum!!!




Ikutkn ni fave time tak preggy..tp tak boleh makan dah..
* ada jgak curik2 amik dalam acar...
bila ni..dah tak sabar nak makan nanas!!!


Selain enjoy makan..mase 1st preggy dulu enjoy shopping jgak..
Shopping maternity wear...
Mane tak..kena tukar dr atas smp bawah..;)
Including lingerie..mana mau nak pakai wired bra dah..
* tp sedihnye 2 years I pakai nursing bra u..berbaloi sungguh I beli mothercare nursing bra!
Alih2 continue pakai maternity bra plak..huhuhuhuhu
Skrang dah bnyk maternity shop kan..dulu asyik duk survey kt modermum..
Cit mahal sungguh..tapi sluar dia mmg comfy tak nafi kan!
Cuma baju dia je lah mahal sgt..
Now tak sabar nak jengah masuk kat 9months..mesti best kan..
Beli selai dulu je lah buat melaram...
I love to see Lynette in Desprate Housewive dressing the maternity wear..
Simple n very nice..specially those white shirt ...menawan sungguh..
Try to google image.. takde plak!


Huish panjang jgak I melalut tengahari ni..

Maklumlah baru lepas lunch..kalau amik afternoon nap, karang lepas asar baru bangun..
Alih2 taip ape yg duk bermain kat fikiran..
You all pun mesti bnyk kenangan best time preggy..
Share lah sket..
Mana tahu boleh jadik panduan utk Nadia..

Just tinggal beberapa hari lagi towards 17th Oct..
Adam dah nak masuk 2yrs..
As of now, I'm still bf him at night..
Memang sukar sgt nak lepas..tp Alhamdulillah..
Waktu siang dia jarang dah mintak..
Time malam..mata dah  tutup..itu yg susah nak alih perhatian tu..InsyaAllah still trying..

Till then..bubbye!!

21 comments:

Hanis MY said...

hehe bestlah baca bila la hanis boleh share my experience plak, eh nadia puan bunga tu saper? cannot recognize la..huhu..buta artis la

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

org pregnant mmg mcm2..
tapi sy dulu mmg sakit kepala cam migrain sampai bersalin tau

sy benci tgk cermin
tapi rambut tak gugur tau. bes sgt2 tang tu..simpan rambut pnjng sampai ke atas punggong lagi.ehehhe

eh, nak preggy jugakla..bes nye..leh mkn mcm2..mintak je ape nak semua dpt..wekekke

najmi said...

kenangan paling " manis" time pregnant bangun pukul 2/3 pagi pastu mandi pasal badan sgt panas

and the glowing face i read somewhere, muka glowing pasal amik hormon anak,

me tak glowing pasal tak jahat amik hormon anak, get it? hahaha

Nadine said...

dear, I am sooo agree with you tang skin jadi radiant tu! I pun masa ngandungkan Faaz dulu, dr 1st trimester I can see, jerawat baru xnaik dah, scar pun dh pudar je. Pastu konon2 at first nak rahsiakan la pregnancy sbb still awal tp sume org boleh agak sbb diaorg kata muka glowing..oooh bestnya saat tu! hihi :)

It went on until Faaz was born and prolong till he was 6 months old. Lepas tu? Hormon i dh normalize balik maka jerawat naik dgn jayanya...huwaaaa!

p.s: tak sabar nak jumpa mommy adam nie, mesti sgt berseri2 muka you kan. bestnyer!!

MOMMY NADIA said...

Hanis,
haha..so ape lagik..amik aura nadia sket..cewahh!!
Bunga tu wife Asraf Sinclair..
Singer from Indon!hehehe ;)

***
Rose,
hehehe..bagusnye simpan rmbt panjang..
nadia tak tahan lah..rimas!
tapi yg tak gugur tu agreed sgt..mmg bersih je lantai rumah..kalau tak, mahu bersepah ngan rmbt gugur Nadia jer..

hehehe..jomjom bg adik kat Rafiq!

***
Mimi,
cet!kurang asam..tkpelah sharing is caring kan...wuhahahahaha...
asal jerawat2 ku hilang itu sudah best!!

***
Nadine,
wow best gile Nad..lama betul tu..
I tak perasan plak smp bila..
tp skrang betul kan..tk payah susah carik SKII miracle water ke ape kn..hehehe...

ur entry today pun ..gmbr time u preggy mmg commey sgt..muka berseri2 betul Nad!!
so ape lagik..lets get the radiant face..get me ??

u..nanti jgn lah tenung muka I plak..mesti tgk mcm takde pape..malu u..;)

K-Addicts said...

puan bunga...wakakaka...nice name u gave!

well 4 my exp dulu, my skin memang hancuss lah. neck hitam, muka exfoliates with rashes, ketiak don't mention la...hahaha... sangat huduh daku dulu. nasib baik la encik jack tak komplen. (berani dia nak komplen2!) every person's pregnancies are different from others kan. since urs are glowing with baby radiances, enjoy it! that's the pro part u got. me dulu, bab morning sickness memang takde masalah langsung la.memang macam time tak mengandung pun. biasa sebiasa-biasanya. CUMA makin tak lalu makan. Haha! Orang lain peknen makin triple berselera. me, tak pun. tapi me dulu gain 12kg+. Baby keluar sekilo je ;p

nadia, saya sangat seronok baca karangan anda yang sangat panjang ni. Kalu hari-hari macam ni memang terhiburlah saya. Kahkah ayat.

MOMMY NADIA said...

Teh,
Itu lah..maybe time awal je ok..lepas ni, dgn pigmentation kt neck semua tak usah cite..
hahaha...berani en jack nak komplen yer!!hish tak lalu makan pun naik 12 kg jgak!..nadia tk smp 10kg naik jer tau!!
Syukur awak tkdpt morning sickness..kalau Nadia bebas m.sickness mahu every hour duk makan je ...huhuhu!!

neway..ingat entry kali ni merapu ..mesti org bosan..sukke sb Pn Teh suka bace..
Ur entry pun selalu buat kita gelak with ur spontaneous lawak!!hehehehe ;)

K-Addicts said...

ala...jgn la puji2 cenggitu..malu i tawww!!! ~>,<~

mommaholicSURI said...

Nadia dear, i am so agree with you when you that being pregnant is a moment to enjoy. Boleh sesuka hati nak manja. Hihi..

betul! kulit memang jadi marvelous gitu. I siap kene puji putih lagi masa pregnent. Nampak sangat x putih sebelum tu. Hahaha

Sebut pasal nescafe kan, i remember, i memang jaga sangat dulu. Tau je pregnancy, i stopped immediately my 3-in-3 addiction. Selalunya kat felx dulu, lepas lunch jer, mesti kongsi ngan Farihan buat 1 tupperware besar nescafe minum sesama. hihi. One day kat opis, i teringin sangat2 nak minum. Sekali kene mara daa dengan officemate semua. I nangis you, beria-ria.. muahahahahaha. Sekali diorang tgk diorang serba salah pulak.. so, dapatla i rasa seteguk dua. Ke lebih ntah. hahaha.. memories..memoris.. :)

You, i dulu, xde baju maternity pon tau until 9 months. Baju2 i banyak yang boleh pakai sewaktu x dan ketika pregnant. I tau pasal 9 motnhs boutique tu tapi x pernah check it out pun. hihi. Kalau u nak cari shirt putih yg best, and boleh pakai ketika mengandung.. i suggest ZARA. hihi. I dulu banyakla jugak baju 'mengandung' i beli kat situ.

Anyway, enjoy this moments the fullest ok!! Take care :)

Thara said...

hahaha. nak cakap bab pregnant ni, mmg sume org takkan benti! i cant rmbr abt the skin part, but i do remember craving for tom yam during the early days of my pregnancy! and tomyam bukan sebarang tomyam you! every week misti carik tomyam goong secret recipe! hehehe. mmg high maintenance punya expecting mama i ni dulu! :P oooh u only gained 9kgs ke babe? lucky uuuu! i gained 20 kgs ok! grrrrr. ni masih sedaya upaya nak turunkan. 10 kgs more to go, tp cam tak turun2 pon! grrr! anyways, u take care ok. my hugs and kisses to adam! xoxo.

peah @ peps said...

my 1st trimester masa pregnant..dulu was quite challenging..I had morning and evening sickness..for 4 months...

asal sumbat je makanan kuar..pastu sumbat gak lagik...:)

zahira said...

time pregnant k long rasa time paling tak cun, hahaha...time tu mmg malas giler nak melawa! bedak pon malas nak pakai apalagi lipstick! rasa cam 9 bulan tu selebet jer!

najmi said...

teh, long: kaloh la seme aku juara naik 20 kg ( statement bangga jadi gemuk!!)

K-Addicts said...

mimi:ahaha...bukan kitorang je kalah, puan bunga pun ntahnya tercorot jua...wakakakka..

Mrs. Ishamizu said...

Nadia, lps baca n3 u ni kn, trus izu nk pegi potong rambut jgk..hihi. Rimas dah rasanya..padahal rmbt ni bknnya pjg sgt pon.:D I pon suka bob style..kemas n cute je kn..;)

Wahhh mst kulit u glowing habes ni...how i wish to meet u on this 31st beb, but i still cant confirm it yet..very busy la nowadays..huhu..ada rezeki Izu pon tingin nk jmp Adam n mommy nya ni. :) Oh btw, my skin awl2 je nmpk mcm glow sket..;p lani mcm tk glow dah..huhuhu..

Hmm Izu plak peknen kalini truk sgt part lupa..mmg pelupa hbs..br je bfast pagi ni, izu tny mana mak izu beli papadom yg sgt sdp tu..skali mak izu kata izu yg belikan bwk blk umah mak bagi..ya Allah, serius lupe wei...hahahahaha..aduiyai, mmg sympton org peknen jgk kn..?:)

Nway, take care dear!

irradhil said...

beskan citer bab peknen ni.hnya kite kaum pompuan jer yg merasainyer.bab kulit irra pn dh luper.tp yg msih igt adalah strech mark yg begitu ketara diperutku.huhuhu.

bab parfum pn samala...jimat 9bln xthn bau parfum.deodoran pn sama.tp suker bau bdn hubby.heheheheheeh.klu die pkai deodoran...xmo peluk.gatallll sungguh!!!!

nway....do take care k!!!

airin diana said...

nice entry nadia. rs mcm ade org tuliskan utk airin plak.. haha.. feel the same way! exactly.. the dizziness n loya2 plus kemalasan nak pegi keje mmg best amik mc. baring2 atas katil jeik..heehe
oh ya, perfume. mmg tak boleh bau! my husband pun kena marah sbb dia spray perfume ck dia that day. i even spray with ambi pur dlm bilik make sure bau tu hilang. hehe.kesian tul!
mangga mmg lately my fav. not only buah je, dgn air pun sumer belasah air mangga. nenas a big No No for my husband. i baru sebut nak mkn pineapple fried rice (ermm sedapnye) dia dah bebel2..so tunggu la another, what, 7 months:(
eh byk plak melalut. since tak sempat nak update blog, so melalut la dlm blog nadia ni ek ;)
oh btw, cant wait to attend adam's birthday party!

MOMMY NADIA said...

Nuurill,
yes,yes..I pernah tgk ur photo from fb time u preggy..mmg hawt u..cun bangat!!
berseri betul..ms before left flex, i tak persan u dah preggy..
sb kecik lagi kot..

owh dear..ada geng..kat office I took 3in1..mmg sejak flex pun addicted..tp pelik bila preggy dah tak nak..mujur jgak..kalau tak mmg kena stop jgak kan..sacrifice..
sian betul u smp nangis..
tp betul, caffine kan tak bagus for baby!!
tp bila dah pantang u..I amik jgak..once a day..tak boleh seh!!

babe,nmpk sgt u slim time preggy,smp tak pyg invest baju preggy..
nadia ada jgak selai dua yg bukan maternity wear di ubah suai..
ok, noted..shud visit ZARA!!
thx dear!

***
Thara,
hahaha..hi maintenance mommy to be ek???myself time Adam nak makan western aje..lagi pening!
imagine semua kuar kecuali dominos pizza spagetti SR and ++ all western food..hahaha!!
this time plak cite lain..tak moh wetsern dah..asyik nak makan nasi aje..!!

betul babe I naik 9kgs jer..u mesti cute naik 20kg..bnyk jgak tu..tkpe2..work hard for next 10kg..jgn jadik mcm I dah jadik perut kekal..!!

MOMMY NADIA said...

peps,
It happenned during my 1st pregnancy too..abis 1st trim baru ok..

mmg seddey teringat part masuk kuar tu...fobia kan!!

****
Kaklong,
ehehe..ye ke selebet..
somtimes sb pembawakan kita rs mcm slebet, tp org lain nmpk kita cun aje..specially bila ada glowing face kan..kan??
nadia time Adam suka jgak melaram ..maklumlah suka pakai baju maternity baru..hahaha!!

***
teh/mimi,
Agak2 Puan Bunga tu naik berapa..I guess more than 20kg..tgk dulu dia kering jer!

MOMMY NADIA said...

Izu,
betul..mmg panas..lebih2 lagik skrang musim panas sket ni..panas je kepala kalau rmbut panjang kan..

wakakaa..Ingatkan nadia je yg nyanyuk..mmg symptom pregnant mommy mudah lupa ek??ada ke article Izu pasal tu..boleh I share wit my hubby..
dia selalu compaint nadia pelupa..!!

u too dear take care!!

***
Irra,
huhuhu bab strectch mark tak yah cite..walaupun dah awal2 dulu sental kang maindgn olive oil berbagai..kalau nak kuar, kuar jgak..
atas org kan..ada yg takde pun kn..

thanks dear!

MOMMY NADIA said...

Airin,
Itulah..kalau hubby nak pakai parfum je Nadia kuar..mmg tak larat nak bau..pening tul..
Time Lissa dulu Airin suka makan mangga jgak tak??
Nadia pelik btul this time..semua nak makan masam2..puas hati smlm dpt lemonade aunty anne tu..best nye!!
nanti boleh lah kita share beli stock mangga..hahaha..

Nadia pun bnyk keje lately..time rehat baru sempat nak buka n update blog!!huhuhu..
tmbh dgn kemalasan yg ada ni kan..;)
take care dear!

Post a Comment

It might take me a while to reply, but I do read all comments received! Tq =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...