Thursday, October 7, 2010

planning for the newborn baby!

Being in the 1st trimester for the 2nd pregnancy, make me started to think what I would like to expect for this 2nd lil one..
It really keep me thinking about the planning, the preparation and the most important things is about the savings..
Having a second baby, the preparation I guess would not be so tedious as having the 1st one, since most of the basics things such the cot, stroller, all the bf stuff still in a good condition and mmg sgt boleh di kitar semula..
* tapi tak tahu lah kalau kuar baby gal kan..sure bnyk nak kena tukar jgak..ngengenge!!
But yet, what make me feel so excited bout this time pregnancy is when I have a few things that I not able to experiement during Adam's time..
After all, this time I have to control my budget..
Teringat time prepare for Adam's..I think I spent alot of money..
Buy most the things that sometimes kalau tgk balik ..eh macam tak pakai sgt pun kan..
Tp bnyk jgak brg yg dah dpt ROI nye..specially all those bf stuff!heheheh ;)
Kalau dulu kat tak keje sebumbung ngan mr hubby, claim maternity boleh claim 2 companies..
Now skrang, boleh claim satu je..huhuuuhu seddey!!
So I have to start make more saving now!!
* specially teringatkan brg2 baru I nak beli ni..!!
Baju maternity pun dah tak payah beli..since company I kan pakai uniform..kehkehekeh..
Just buy 1,2 je buat jalan2 kan..

Teringatkan space kat rumah banglow I tu..rumah skrang tu pun..think macam dah tak muat nak masuk benda baru..
Penuh, padat..dah sendat rasenye..
I think I have to let go few of things yg I dah tak nak pakai..
Actually I ni jenis yg suka simpan ..sb each of barang2 tu mesti ada kenangan sendiri..
Tp memikirkan space yg dah tak cukup..InsyaAllah, nanti I buka Let Go Blog for Baby Stuff!! ahaks!

Back to planning for newborn baby..
I started to send Adam to nursery when he was about 4 months old..
During that time, I wasn't expected to start working that soon..
So by the time I have to report duty, I just have about full small size freezer of ebm..
I guess not more than 50 bottles of Avent via cup 6 & 8 oz ..
Imagine..just about 4 months..my stock started to deplete..
Adam consumed about 220z daily at his daycare..
My 3 pumping session pun tak boleh nak kejar u!!

So for this time..InsyaAllah I will try to start pumping job as early n as frequest as possible..
Make the right schedule and ensure to reach a full fridge of stock in 2 months..
* kalau I dah extend maternity leave for another 1 month..kan bagus..I'll try!!
Semoga Allah memudahkan segala urusanku ..Amin!!



Dulu pakai Avent via cup ni..
mmg sgt useful sb boleh buat tmpt letak porridge Adam plak after the cycle..
But yet, thinking of the space wise..bnyk makan space ni..




Storage bag pun macam ok jgak kan..
Shud study the pro n cons..

I wish to have stock of ebm like this...
caiyyok!!

* credit to Hanis from honey to the bee
mmg sgt committed!!

and as the preparation to build stock mcm tu..
I should go for the better pump..
yehaa!!!

Ini kalau nak buat saving...
 RM1600/7 mnths = > RM 200 per month!



InsyaAllah...
Ada yg nak bagi hadiah kat saya ke???
^-^

 
Cerita pasal bf..at least yang tinggal tu cuma pasal stock aje..
Tp Alhamdulillah..almost 2 yrs I able to bf Adam..
Tp yg terkilan mase Adam tak tahu sgt pasal CD..cloth diapering!
Bukan tak tahu langsung..
Time buat preparation dulu, CD actually inside the list..
Cuma bila pergi survey mothercare..huih 1 set dah RM90..
Macam ni..kira2 hitung2..langsung tak jadik..
So this time..I wish to CD my baby..

Now, 1 of my daily routine is to read more info about the CD!
And to make this mission happen..I need to start the collection from now..
Satu bulan satu..lama2 jadik bukit!!
InsyaAllah I write about this soon..

 

Agak2 nak bukak ampaian kt mane yerk..
kat balcony tu muat ker hah???

 





And finally about the BW..babywearing..!
Yang ni mmg gerenti jahil time dulu2..
I just carry Adam using the Bjorn..
From the reading , many said that its not good for the baby backbone..
So now..I want to switch to BW..and be part of BW mommies..
And I have my idol in BW..Ibu Aimy and Pn Farra..





Ini dia Pn Farra..
She's not only BF..but she used CD and an active BW mommies..
Isn't she adorable..??
and she running miabambina.com
* Farra..jangan marah yer..I promote u here!!


The big one is  Adam Mikail..




I really adore her wrapping her baby..




And her sling stock pun..
Lumayan!!






How I wish to babywear him last time...
* credit to Ibu Aimy's sling


and after 20mnths..
we finally babyweared him using the soft structure carrier (SSC) from Snugg baby!







So to start all the mission, I really need guru to teach me..
InsyaAllah..
Please do share all the info with me..
And now I feel so excited to strive for that mission..

Reading, saving and yeha!!!
BF, CD and BW..here I come!!

20 comments:

mommaholicSURI said...

nadia:

Entry ni buat Nuurill rasa macam nak cepat-cepat pregnant jugak.

True enough dear. i think most of us spent a lot during our first pregnancy. Oman pun macam banyak barang yang xdela pakai sangat. Dulu semua dalam list nak beli.. like wajib gitu. hihi..

Now, you dah nak masuk 2nd one, Insya Allah dah boleh filter kan mana yang terperlu (eh adeke perkataan tu?). :)

Oh My! i kagum sungguh tgk stock ebm Hanis!!!! Seriously, even i x pregnant pun lagi.. i really would like tu pursue the same too. OMG really inspiring. Moga u pun success dear on your second baby. I think it's gonna be easy for you, sebab you dah experienced on Adam :) Cayok!!!

On Cd.. owh.. i wish i have a lot of time for this. Kalau tgk situasi i sekarang, rasanya macam x mampu lagi nak pakaikan Oman CD. Xmampu dari segi masa. Tapi Kalau nak seribu daya kan. I ada kawan yang memang pakaikan anak dia CD dari baby lagi. Fidza. Lawyer lagi. Boleh je pun. Insya Allah :)

Ok dear. Take care tau! :)

MOMMY NADIA said...

Nuurill,
Its so true dear..mmg bnyk boleh filter pun..
sb ada certain yg kita dah ada kan..and the best things kita dah boleh budget bila nka pakai br beli..
tkyah lah nak ikut kan 100% list provided tu kan..
dah experience kan ..senang!InsyaAllah..

Doakan I berjaya buat stok mcm tu jgak taw!!
Itulah..kalau nk ikutkan mmg tak sempat..tp InsyaAllah once kita dah tekad..mesti boleh..
as u said la kan..ur fren lawyer pun boleh bagi mase 100% CD user kan..kita pun boleh..caiyyok!!

fuhhh!!!I dah hembus dah from my desktop ni suruh u preggie cepat2!!hehehe..thanks dear!!

RuZaNNa said...

Dah start pk pk brg ape nak shopping ek? i like!.. hehehe,, well it's very true about a few stuffs cam buang duit aje beli.. for me, nursing pillow mmg guna2 kali aje.. pastu bottle warmer.. pakai entah berapa kali pastu simpan.. huu huu.. mmg takkan beli dah nnt..
Btw, dulu anne simpan ebm guna playtex bag.. lagi senang sbb tak makan space.. tak silap madela bag tuh cam mahal.. ada setgh mothers yg reuse these bags.. tp i rasa tak hygenic pulak nak reuse.. so i beli yg pakai buang.. but later i changed to momslittleones ebm bottles sbb risaukan pencemaran sbb i guna too much plastic bags.. heheh.. cuma bottle storage ni mkn space.. siap anne pernah nak beli external freezer sbb fridge dah tak muat.. heheh.. tp takde la sebanyak dalm gamabr tuh.. gila lah byk!

CD.. hmm i think i'm not ready to try ni sbb sy ni jenis malas salin pampers.. espcially tgh malam.. kalau CD bocor.. hohoho.. jenuh nak bangun hehehe..

Anyway,agree dgn nuurill terasa teringin lak nak preggie.. pg tadi baru bincang dgn ikhwan.. malangnya plan has been rejected.. so kena tunggu lepas raya tahun depan ler... hehhe...

Thara said...

babe, bila baca ur entry ni, mcm nuurill ckp, mcm nak second one cepat2 pulak! and u already sound like a supermom! hehehe. :D

i salute, salute, salute that hanis girl! omg i terkedu sekejap tgk stock susu dia ok! i pon berazam, kalau i pregnant lagi lepasni, i will make sure i start early! kene kurangkan tido, banyakkan pump! pasal i kuat tido hahaha :P

and about CD tu, i pon rasa i belom cukup committed kot eventho i know its really2 good for babies! tapi it takes more time and effort kan to do it! but of course, selagi ada kemahuan di situ ada jalan, so i'll support u all the way! :D

and about BW, i pon belom dpt seruan utk ini. mcm best, tapi belom dpt seruan bcoz from the past experience, i just cuddled aydein with hands. i ada Bjorn dkt umah, tapi tak penah guna pon. penah skali guna, tapi aydein tak suka so tak penah guna dah. once hes a bit bigger, kitorang start pakai stroller. its so nice to see ladies wearing their babies, though. mungkin one day bila dpt seruan tu, i akan join juge! :D

go for it, nadia! go go go! :D

Nadine said...

Bab2 preparation/ baby's things ni mmg I suka, Nad. Hihihi..Yeah, I agreed with u ladies masa first pregnancy mmg bnyk "ter"beli a lot of things yg ended up pakai skali or worst tak terpakai langsung :P Yelah kan, no experience, konon2 nak perfect n lengkapla. Dah 2nd pregnancy ni dh bleh filter the important ones and focus to invest on good useful things kan?

Chaiyo' Nad. I'm sure ur bf journey will be a smooth sailing like the previous ones. I really, really adore you on this dear. Dkt ur fren Hanis pun I salute juge. Nanti I preggy lagi u guide me tau. I pun nak berjaya mcm you jugak, insyaAllah. Doakan eh? :)

I pun ade baca bnyk articles n reviews about bjorn tu and dari time Faaz mmg I teringin nak pakai sling. Suka tgk org carry anak guna d sling, baby pun looks comfy je. Tp my gynea x bg, she said its not good for me since I undergo c-sec. So I dpt tgk je la :)

You nak start CD ye, bestnya!! All the best k. Nnti share tau about it. I blum mampu lagi Nad, frankly speaking baju Faaz pun kdg2 weekend br I dpt basuh since my role in the current project really took most of my time on weekdays. huhu..

MOMMY NADIA said...

Anne,
hehe..kena plan awal so boleh buat saving ;) ahaks!!

betul Anne, nursing pillow tu ada jgak pakai..tp last2 jadik tempt baring2 plak..buat bantal..hish boleh letgo ni!!
Itulah..storage bag ni bnyk pro n cons nye..Nadia pun rs tak elok nak recyle kan..tp space wise mmg ok..
dulu Nadia mmg fully pk Avent sb momlilones 5oz je..rugik..
Avent Nadia bnyk yg 8oz..so sekali pump satu bottle..senang!
n bekas dia mmg best!berbaloi sgt beli..beli ms sale mmg murah!!
Nadia pun dlm plan nk beli fridge ..dulu sb takde space,last stop2 pump!!this time kena survey fridge yg worth to buy!

ala..lmbt lagik nak tgu next year..

Mrs. Ishamizu said...

Nadia, what a very good plan u have! Izu ada tpk jgk tp tade masa nk plan out everything yet,so far plan gitu2 dlm kpl je..hihi may be sbb dh nk msk ank ketiga kot..hhihi. tp i will def. refer this n3 of yours nti..

Also ur so lucky, u keje so u mampu beli those costly things..izu kn tk keje cth: i bf my girls direct, so i lack knowledge n have none experience of ebm storage. i mmg tabik all thr career moms mcm u, yg wat storing n giat pumping tau..so izu pn ada angan2 igt yg ketiga ni klu ada rezeki lbh izu tingin nk bli ebm thingy n try doing ebm storage. and i really2 salute Hanis tu....byk btul stok ebm dia eh! wow..amazing!;)

lastly, nk tny u blk, agk2 kalini bby gal ke boy?;)

MOMMY NADIA said...

Thara,
u know what..what make u guys tak sabar nak preggie lagi actually sb kita dah fikir..bnyk benda yg tak buat time the 1st one kn..??same goes here..
As u said..bnyk benda nak kena sacrificed..yeap me too..bnyk kena sacrificed tido..n jadik more rajin mcm u all guys!!

so gal..jgn tgu lama2..
plan for the 2nd one..
InsyaAllah things will be more easier..skrang ni pun everything boleh dpt kt hujung jari kan...plus with frens around, its more easier ait??

supermom??babe..bnyk benda lagik nak kena belajar la..!!

MOMMY NADIA said...

Nadine,
Betulkan..ms preparation for Adam dulu..semua benda I beli jgak..siap mcm2 list I follow..maklumlah tak tahu pape kan..main belasah aje..
but now..no more!!hehehe ;)

Dont worry babe..InsyaAllah..I doakan next baby u boleh fully bf..
just type me msg when u need help..infact I'm very grateful to help those mommies yg really eager to bf..
bukan ape pun..I just share my expreience..not the xpert!

Itulah..me too,baju Adam pun kdg2 tak sempat nak kejar basuh on weekdays..bila kumpul weekend..mak ai..penoh satu mc..!
tp itulah nak kena curik mase..ramai yg boleh..InsyaAllah.kita try jgak ek!

MOMMY NADIA said...

Izu,
Personal view..I salute all the fthw tau..sb kalau Nadia full time kan...mcm tak larat nak kejar Adam tu..hish..mane lagik keje rumah..
duduk office ni bukan ape sgt..pening kepala je la..tenaga tak kuar..

ala Izu, takyah nak spend ur money to buy those ebm storage pun..fully bf lagik fresh kan..hehehe...
tapi nak try pun ape salahnye..
nanti jadik mcm hanis tu..bnyk sgt smp terbuang, sb expired..sb Hanis tu pun working from home mom kan..hehehehe..

owh owh..I dont know whether to trust my instinct or not..
rs mcm boy jgak..tp selalu nye vice versa..tak boleh nak caya..
last time I thot Adam kuar gal..tuptup boy!!
so just wait n see..
Nadia doakan Izu dpt boy kali ni..InsyaALLAH!!

airin diana said...

wah nadia! good prep ;)
really wish i have ur courage to prep for mine.

Yes, CD..nak gak try la nadia.. rsnye balcony kite tu more than enuff kalau nadia nak sidai menyidai. tp kena minta harith pasang tali byk2 la..hehehe..

oh medela.. mmg teringin tul la nadia, kan? wish our hubby bleh belikan kite present :D (hint hint, harith)

well, all the best for ur prep.. nanti update so that airin bleh copy n paste je into our plan..huuhu

irradhil said...

wah...bagusnyer nadia....dh buat wishlist ker?cd n bw.bagus2.klu bab bf...mmg salute la kt nadia.irra ni mls skit nk pump.agk2 klu dkt ngn nadia sure jadik rajin.hehehe.

erm bab cd pn irra jahil gak.mcm nurill ckp la..fidza tu kwn irra gk.cam xpercaya die berjaya pakaikan cd kt baby die.rajin sungguh.insyaallah nadia pn boley.chaiyok2.

lg satu...bab bw ni pn irra fail gak.sonang dukung jer.tu yg sakit pinggang mokcikkk.huhuhu.

gudluck nadia....selamat mencuci mata kt babystuff online shop.best kan....

MOMMY NADIA said...

Airin,
Ni kira offically announce ke..hehehehe ;)

kalau umah kita sebelah2..boleh rentang tali straight ke sebelah rumah ek..kalau terlebih muatan mc..tumpang sket masuk umah Airin..hahaha..boleh ker??

mmg sgt mengiurkan fs tu..Nadia pun tak tahu lah sempat tak nak buat savings..kalau tak jawabnye tgu bonus tahun depan ler...!!huih lambat lagik tuh!!

boleh2..nadia buat wishlist Airin copy..hheheheh ;)

***
Irra,
mmg kalau ada geng menge"pump" mesti lagik syok..nadia kat office pun sorang2..tp kdg kena training kt office depan..syok sb boleh join bdak2 office depan yg ada geng nege"pump"..syok..lagik happy lagi bnyk perahan u!!

Itulah...ramai dah berjaya CD kan..kita bila lgik ek..InsyAllah..

thnx..doakan nadia berjaya jgak ek!!

Zatil said...

love this entry..nic pun in love ngn 3-3 natural parenting ni..bf memang, CD, zahra dh 100% on CD skrg tp BW ni dh bli 1 ring sling, tp xde peluang lg nk guna btul2..n still working on perfecting it..
n lastly, go for freestyle!!sgt2 worth every cent!!

MOMMY NADIA said...

hi nic!
hehehe..thx for visiting here!

bagus nic..dah apply 3-3 dah..good job dear!

time kak long preggy 1st child dulu, maybe tak banyak surf for info..itu yg bnyk tak tahu..CD tu maybe dah ada kat online shop..cuma duk tgk kt mothercare aje..tu yg tak arif sgt..

yes yes!!nic boleh tolong kaklong nanti mase nak beli fs!!
mesti enjoy buat stock skrang ni kan..caiyyok!!

All the best dear ;)

Anonymous said...

mekk..bagus2..
bile le nok jumpa lagi nie...
masuk forum malaysianbabywearing.lefora.com tu pon bagus...pahtu ader link kedai2 n website dgn bf , cd n bw tuu...i jadi ahli senyap jer dari dulu...
kat sini link cd yang i suke...http://ittibitti.com.au/
nanti kalo nok beli, kabbo neh..kite join pos...suh cik ang beli ok gowp...tapi die slalu jugak buat sale...
nway...saya pon dah lama tak pakai RS carry eimran...dah berat..skang pakai BOBA je banyok...nak kene wat adik baru utk pakai wrap...rindu laaa...best!!
all the best daling!

MOMMY NADIA said...

mek,
ambe masuk gak..silent reader je dulu..tp tu lah bnyk kena blajo ngan mek ni..
eh nak kena tgk ah ittibitti tu..kalau commey buleh order skali..
wah wah..mesti best pakai BOBA kan..sukke kain BOBA yg sejuk nyaman tu..n tempat rest kaki tu,.unique..ambe nak ikat getah ah wat tmpt tak kai Adam jgak!!

amiey lee said...

mak aihh teruja ngan stok ebm tu...how i wish to have the same..hee btw salam kenal ...jom jadi kawn leh tukar2 info..tq

SNUGGbaby said...

Salam Nadia, it's Liza from SNUGGbaby, I notice you have nice photos of babywearing using SNUGGbaby Carriers, I am in the midst of collecting photos, so may I have your permission to keep some of your photos in our photo gallery at SNUGGbaby.com? Looking forward to your reply!

MOMMY NADIA said...

well well..I hv been visited by Snuggbaby owner..yeha!!!
tq gal..;)

I'm more than happy with ur offer,but u dont mind to have my hubby as ur model..??
do trigger me once its been uploaded..thanks Liza ;)

Post a Comment

It might take me a while to reply, but I do read all comments received! Tq =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...