Monday, December 19, 2011

My new gadget ^-^

Hoho, mesti ingat I beli iPhone4s ek??Mak tak mampu ;(

Sambungan entry pasal aktiviti masak-memasak makanan for  my little baby, here.*masak makanan orang dewasa, I surrender huhuhu* Yeap, I have my helper now. Which really make my life easier. Seriously, it worth for every cent invested. Bergantung pada individu sebenarnya, tak perlu gadget2 macam ni pun boleh prepare homemade food kan??Tapi ntah, banyak sgt rintangan ni, mudah nk give up nanti. *Hohoho. I ler tu!!* Lagipun kecanggihan teknologi yang ada, apa salahnye kita mencuba jugak. Kalau tak mane nak dan, nak cuci botol-botol lagik, steam lagik, cuci CD lagik..hohoho pening2!!  <---- mommy yg kuat mengeluh!! Not good not good ;(

At first ingatkan nak buat review pasal Avent Combined Steamer and Blender, skali lah dengan entry weaning Ryan at 8months old. So far, after almost 1 month using it, memang mudah. Daripada segi nak handle and nak cuci, simple je. Main part yang perlu di cuci pun sikit. Maksudnya, stakat nak buat few type of meals, at 1 session tu, boleh sgt. Lepas blend, cuci and lap, ready to steam for next meal.

Main parts : bekas blend and steam yang sama
 with the knife as chopper.


Came with the book recipes too..


Ni tempat letak air untuk steam.Mula2 confuse jgak, sebab takde timing kan..
Cuma ada sukatan air for, 5,10,15 and 20 min, bergantung pada makanan yang nak di steam..
Rupanye, kalau letak 5 min, memang after 5 min, ada buzz gitu..
*terkejut mak!!*


From left, tu picture time steam, then untuk blend,
pusingkan bekas tu untuk blend..
Easy peasy lemon squeezzy!!


Overall untuk keja masak-memasak ni maksimum 20- 25min termasuk keja2 mengupas kulit, steam and blend.*20 min untuk steam potatoes/pumpkins*So, buatnye stock makanan habis time weekdays, malam mommy layan tidur awal, subuh2 hari sempat lagi buat, skali boleh buat 3 portions..=)

Ryan dah 8 bulan. Sekarang ni, selain daripada 15-18 oz milk, I brought 2 portions meals to his nursery, breakfast and lunch. For his lunch or dinner, *still bagi 2 times meals daily*, biasanye bila time prepare stock homemade foods, I make 5-6 portions of 2 different meals. Still sweet potatoes as source of carbo, I mix with pumpkins and brocolli atau pun with carrots. Plus dates as another energy booster ;)


Pumpkin and brocolli..
Steaming is a good way to preserve the nutrients specially for veggies like brocolli..
 

5 portions..*skrang dah start buat 6 portions and more*


Ready for 1 week stock..


For breakfast plak..

Fruity..


Steam for 5 min aje..


yeha..


Organic oat..blend halus..


Mix with fruits for his breakfast..
yum yum..


Bila dah ada gadget macam ni, rajin lah sket nak reka2 makanan for Ryan. InsyaAllah, when he reach 9 mos, I will start to introduce brown rice for him. Started to read info about brown rice and easy way to cook rice for babies too. Tak sabar nak cuba. Tak tahulah, this time selain semangat nk buat homemade baby food, myself pun intrested to introduce organic foods. Many suggest not to use instant oat, will try for next packet. Plus, dah start tgk new recipe for couscous too...hehehe bestbest!! 

Will share more on homemade foods in next entry, InsyaAllah..;)


9 comments:

SaRaH SaLiHaH said...

alamakkk..
mmg memudahkan!!!
seriously!!
jelesnyaa..
Sarah tak bkesempatan nak membelinya..
Skrng Balqis dah makan mende2 kasar..
maybe ready bile dah 2nd child..
bagus la alat tu kan!

p!nkerton said...

yeayyyy i loikeeee!!
*klik klik order skang jugak!* hihihi :D

mommyNadia said...

Sarah,
Hehe,take note for next baby.:)
Tp boleh je pakai smp baby 1 yo,blend jgn sampai hancur,but still steam all the veg.

mommyNadia said...

Pinkerton,
harussss darling!!!!!

sasha said...

Nadia beli organic oats brand tu kat mane? puas i cari kat carrefour/giant takde pun..

mommyNadia said...

Hi Shasha,
Take a look at cold storage or jusco, it was placed at organic rack.
Dekat kedai yg jual organic stuff pun ada..;)

Anonymous said...

hi mymmy nadia.nak tanya..where can i get the instant oat.mmg tak perlu air panas ke untuk masak oat tu? and for veggie yang sudah blend...kalau simpan dalam chiller..brapa hari boleh tahan?

love ur blog..helps me alot :)

nisa_kns@yahoo.com

mommyNadia said...

Hi Nisa,
Instant oat tu boleh dapat kat organic store or dept/hyper market pun ada.I normally bought at coldstorage, jaya grocer and sometimes giant. Kalau yg color merah tu mmg jenis instant,campur air panas je. Tapi careful, mmg ada yg kena masak dulu. Kalau organic expert/practise, diaorang mmg suggest to take yg bukan instant, sb bila instant khasiat oat dah hilang khasiat.Tapi tak dan lah u..
If u check out my last entry about babyfood, I ada letak gmbr new oat yg I just intro to my baby, oat tu much better and taste dia sedap sket.My baby boleh makan macam tu je tanpa fruit pureed.Later will make review, InsyaAllah.

Frozen food boleh tahan lama, kalau kat freezer atas specially. Tapi biasanya stock boleh buat pun up to 2 weeks stock je kan.Kalau bubur punye, lepas 1 week, for me dah tak fresh. Normally sekali masak mmg buat for 1 week stock aje.
btw u can check this link:http://mommynadia.blogspot.com/2011/12/how-to-freeze-and-heating-homemade-baby.html

Ok, hopefully this answered ur quest k ;)

Anonymous said...

tq so much for d info kak.nisa baru saje beli organic instant oat...yang ni " http://1.bp.blogspot.com/-Pf3eCb4-SGA/T4PBUX41PnI/AAAAAAAAFKE/pXftX1i4Svk/s1600/hm4.JPG" -yang pack vaccum tu.

but bila nisa tambah air panas..dia mcm ketul2 kecil sikit.nisa dah blend halus .but still bila campur air panas n fruit puree..sure ada ketul2 kecil..is it safe? my baby baru nak masuk 7 months n belum ada gigi..but sangat2 suka makan..

Post a Comment

It might take me a while to reply, but I do read all comments received! Tq =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...