Thursday, January 27, 2011

Early Preparation for Successful Breastfeeding..


 




Hi everyone...
I've been pending entry about prepration to success in breastfeeding (from my point of view).. for quite sometimes..
Just to find the right time and ideas to pour down everythings into an entry..
And today, I was officially enter my last trimester of my pregnancy..Alhamdulillah..
Being in 28 wks, one of the things hilited inside the babycentre article is the production of colostrum..
Which I can say YES!
And I can officially announced that the big brother Adam Mikael is 100% weaning off too..
Dah lebih seminggu Adam tak hisap susu from my B..
* Even kalau di offer, I can surely say dia tak akan tolak..;)
I wish to write entry about this, since this was the toughest experience specially for my hubby ;)
* thanks dear for all the sacrifices..appreciated it so much!! ;)


Talking about breastfeeding ni, actually dah ramai yang berjaya..
Ada jugak yang kurang bernasib baik, but we still have time to improve for our next child right ??
So this entry, I'm gonna share my experiences during preparation to success in breastfeeding..
Just to make this entry more interesting, and boleh dimanfaatkan untuk semua...
Do share your experiences with us too..specially for those mommies and mommy-to-be..;)






When I was at 1st trimester during the 1st pregnancy, I really have zero knowledge about breastfeeding..
Memanglah tahu yg kita kn susu kan bayi kita..
But yet, the benefits of breastfeeding, how to breastfeed, equipment to buy..bla bla bla..Z.E.R.O..!
Till the day I pay visit to 1 on my close friends who delivered her 1st baby..
And the other friend yg tgh preggy jgak..started talking about bf, colostrum, Medela..bla bla bla..
And again I was stunned!Help me!!!Tak paham!!
* Mase tu baru still 3 months..so dimaafkan lagi la..
On the same day..I make a visit to Mothercare and tgk all stuff about bf..
And starting from that..I started to read, read and read..all about BF stuff!!
Thanks to the bf class by Pn Rohayah from PPUM (not mistaken) at Flextronics last time..
and few classes atttended from klinik kesihatan and private class..
It really really useful..So, senang citer..knowledge is power..!!
http://www.babycentre.co.uk/baby/breastfeeding/
* Masih baca walau pun dah ada experience ;)








After attended banyak class and from reading itself, I still have doubt whether I can bf my baby or not..
Banyak yang kita dengar bila dah bersalin, the 1st hour susu takde..
And baby pun sometimes tak latch betul, susu tak banyak..
Semua tu buat I takut..worry if I was not able to bf my baby..
Kalau pergi kelas pun, asyik tanya penceramah tu.."macamane nak tahu I boleh  bf ker tak?"..
Ape lah punye question I bagi...
But it was sincerely from myself who still doubt about my ability to bf..
Apart from that..I was motivating myself  actually..
Ramai dah berjaya..and I want to be part of them too..
I started to think postively...
Doa doa and doa..minta Allah makbulkan hajat saya nak breastfeed...
The most powerful tool to success in bf!
* btw..just found out good entry from superkids, mommylyna on "Atasi Susu Ibu Kurang Di Awal Kelahiran "...






When I started attend class, read thru blogs and books..
The imprortant things to 6months exclusive breastfeeding and extend up to 2 yrs...is thru good equipments!
ye lah..setakat nak 2 bulan direct feeding time confinement..mane nak cukup..
So mulalah I survey about things to buy..
Thru help from my friends..I started to buy the breastpump, bottles to keep the ebm, nursing bras, breastpad..
Segala macam mak nenek yg berkait dengan bf!
Orang kata, tak payah nak compromise pasal investment on bfeeding stuff ni..
InsyaAllah, pasti dapat balik ROI in short period...Amin!
* Cuma masih terkilan kenapalah dulu2 lagik I tak pilih Medela PISA time tu la..
Konon risau nanti hangat2 tahi ayam aje nak bf ni  <----- negative thinking mcm ni mmg kena elak!!
..so one of my friend suggest to buy Spectra3..
Walaupun Spectra3 amat lah berjasa untuk Adam Mikael..ROI dah dpt within 1 year ;)
Tapi biasa lah..manusia ni cepat tamak!!hehehehe ;)
* wink wink FS FS FS!!!
So guys..ensure kelengkapan penyusuan semua ni prepared before delivery time..
Nanti kelam kabut nak carik..alih alih En Suami jgak yg jadik mangsa..
Risau mintak lain dapat lain je kan..;)






Bila dah start reading and collecting bfeeding stuff, the best things to keep motivating me to bfeed is thru my friends who has successfully bfeed..
I started to chat and asking all their experiences in bf!
Even each of the mothers facing different experiences, at least semua tu boleh dijadikan guideline untuk masa depan..
Tengok diorang dah berjaya kan..lagi semangat kita nak berjaya dalam bf ni..
Even my MIL also bfeeding all her 5 childrens and plus her last kid (which is my hubby) pun dapat nikmat bf until his 3-4 yrs old..(over kan pakcik ni!!)
Tp experience in term of nak buat stock semua, memang lah diorang tak tahu..
But yet I was so grateful to have mother and MIL yang really support me and even my sis in bfeeding..
Even my mom tak fully bfeed us before, but yet during my early week of delivery, she really support me to ensure that Adam is fully bfeed without mix with others..Alhamdulillah..Tq Omma ;)

Ramai jgak komen kat blog yang I baca, one of the reason why they started to mix with formula bila diorang tak dapat support sepenuhnye dr mother and MIL..
So sb pressure specially those yang br deliver 1st baby, terus campur with formula..
So what I did..masa awal2 pregnancy lagi, whatver I read, I will try to share and educate my mom too..
Show to them how committed u are to breastfeed your baby..
Not only breastfeed..exclusivley breastfeed!That is very very imprortant..
So that when happen bdak nangis tak berenti..takde lag terus kata susu tak cukup..
Many reasons behind actually..






And come to the most important part to ensure the bf success..
When u started to enter the final trimester, during this time, our breast dah start to produce milk..
At this time, breast dah semakin besar, and some people start to feel the breast engorged!
Time my 1st preggy, I tak berasa rase sgt breast engorge..tp maybe sb yg 2nd ni Adam baru je weaning off..
So I can feel my breast dah start to engorge, kalau picit2 dah ada kuar susu pun..
So based on last experience..at this time, the gynae will advice us to start picit2 nipple kita..
Buat massage to the breast and picit sampai ada kuar cecair from our nipp..
Mase 1st preggy dulu mmg susah nak kuar..so kalau boleh buat love massage lagik bagus...;)
hahahhaa..urutan kasih sayang..
Minta lah En Suami tolong massage..InsyaAllah stimulation lagik bagus..
Memanga awal2 agak sakit, sb tak biasa keluar susu..lama2 nanti ok lah tu..
Takde lah nanti time nak bf baby during the 1st precious hour tu, ada tersumbat ke ape..hahahaha!!
Keep doing this till the delivery time..even nanti mase bfeeding pun, breast massaging mmg bagus untuk stimulate the milk production..





Lastly..tawakal pada Allah..
Semua ni ketentuan Allah..
Tapi kita mesti berusaha sebelum menyerah segalanya..
Allah dah jadikan para ibu ni nature nye kita akan bersalin dah menyusukan bayi kita..
So reason takde susu ke kurang boleh diatasi specially with all technologies yang ada skrang..
Thru foods and whatsoever..
Jangan cepat putus asa..


Hopefully early preparation entry ni boleh dijadikan panduan  for mommy-to-be specially..
I'm not the expert, but yet thru my experiences, hopefully boleh dimanfaatkan..
InsyaAllah once baby deliver nanti, I will share more on how to keep stock of ebm and nak increase milk prod..
InsyaAllah truely from my experience time bf the 2nd baby nanti...
Different baby different problem nye..hopefully the 2nd one also a smooth sailing..InsyaAllah..
Doakan saya juga..




Miss moment for breastpumping...
 


and miss moment for breastfeeding too...

17 comments:

dyana "his other half" said...

a very informative entry. suka suka suka :). i pun kena simpan this knowledge bila pregnant in future nanti.

i was among the mama(s) yg tak baca and do any research about breastfeeding masa pregnant. beli breastpump pun lepas pantang u. reason being -> i takut tak cukup susu than rugi ja beli breastpump mahal. ciss! memang sungguh tak patut negative thinking camtu kan. alhamdulilah Allah tak tarik rezeki hadif sebab mama dia cetek sangat ilmu BF masa tu.

i pun pakai spectra 3 and memang sgt bagus la. ROI pun dah dpt within 6mnths kan.

eh, nanti update la pasal wean off tu. makin i bagitau hadif yg i nak wean off dia by 2 yrs makin menjadi2 dia. i need to learn from u n hubby.

Nadine said...

I heart this entry. Thanks Nad for sharing :)

ishamizu said...

Well done dear, I heart this n3 too..;)
Hopefully yg ketiga ni nti leh fully bf. Amin! :)

MOMMY NADIA said...

Dyana,
ala Dyana..tak buat research pun dah nak masuk 2yrs bfeed..dah ok sgtlah tu..
InsyaAllah nanti Nadia share entry to wean off tu..
betulkan..kalau beli spectra3 nk dapt ROI cepat...hheheheh ;)

****
Nadine,
My pleasure..ni pun entry suka2 hati je tulis..if refer expert, mesti lagi bnyk notes!

****
Izu,
tqtq..
InsyaAllah doakan kita sama2 berjaya ek!Amin....

dyana "his other half" said...

tiba2 rasa nak add up something. u rasa nak beli medela FS kan? i pula aiming avent. ahahaha. sungguh tamak kan i ni.

IbuAdam said...

Salam. Hi, i am ur silent reader. Hehee..syiok bc entry ni coz i really respek la mummy yg fully komited to bf nih. So, nk tanya gak, time confinement tu kita dah kena wat stock ebm kah?And kalu buat stock kena la buh kt freezer uth kegunaan time keje. Soalan nya, bila nk guna stock yg nih ek? Sbb thru reaading, rata2 bgtau that frozen ebm kurang quality as compared to chilled ebm. How did u do before if u care to share!! As i am now tgh pantang second bby. First bby dulu exclusive bf for 4 month jek, tp bf smpai 2 yr 2 mnth. Sbb kurang ilmu punya kes la ni...huhuu.
So kalini determined sket ah!! Hope ada rezeki..
Thanks in advance ye! Sorry terpjg plak komen!
Oh and congrates da masuk 3td trimester!!

Thara said...

i love this entry! although i didnt get to fully breastfeed aydein, i am adamant to fully breastfeed the second one bila ada rezeki nanti :) :) true babe, one of the reasons yang buat i nak mix FM to aydein dulu sbb my mom worried, kenapa aydein kejap2 merengek mintak susu. ingatkan susu i sikit. rupanya it's memang aydein's nature yang suka melekat. sebab lepas kasik FM pon, dia still merengek2 nak nyot2 lagi. another thing is, breasts i dah benti engorged lepas sebulan (even still dalam pantang). i know that some breastfeeding websites say that it's normal for breasts to stop engorging because it only means that your body dah establish the supply-demand routine kan. TAPI yang i pelik sampai skarang, how come some moms still have breats engorgement even sampai 2 tahun? takkan body derang belum establish the supply-demand routine kot? kenapa i am one of the unlucky ones to have my boobs stop engorging? it's quite frustrating u know, and it definitely dampen the spirit sebab bila breasts u dah stop membengkak, as a new mom, misti u rasa ur breasts are not making much milk. so thats one of the reasons yg buat i start using the FM. :( however, i'll be sure to find out more about breastfeeding kalau i ada rezeki lagi to get a new baby lepasni. and oh yes, pumping is a must must must! and next time, i also need to make sure that i have enough storage while confinement before naik kerja! that's another thing that i learnt from my past -- kene buat stock susu banyak2 sblm masuk kerja, kalau tak nanti misti susah sikit kan! :) happy breastfeeding babe! ;)

ps : good to know that abang adam dah fully wean off! congrats both adam & mama adam! :D

MOMMY NADIA said...

dyana,
hahaha..biasalah tu kan..agaknye sb kita dah exceed 2yrs bfeed..so bolehlah nak demand mintak lebih2 sket..hahaha!!takpe tamak..asalkan hasil tuaian lebih bagus!!

I love Avent too..specially their VIA Cup bfeed container..ooo susah betul nak dpt cup 8oz tu..nak kena pusing shopp' mall carik!! ;)

neway Dyana..goodluck..mari kita beli bpump baru ;)

* tp I rs kena tangguh beli FS sb nak kena beli freezer dulu..hohohohoho ;(..dulu pun stop pump sebi peti dah penuh,tak tahu nak sumbat mane..

MOMMY NADIA said...

Salam Ibu Adam..
Thanks for visiting my blog :)
Congrats for ur newborn baby..

Mmg sgt digalakkan utk start buat stock ebm time pantang..sb once kita dah start keje,specially baby yg hi-demand,mmg tak terkejar..
my case sb I start keje after 4mnths confinement..but yet I still start doing bpump since my day 1 of delivery..
bpump selain kita boleh buat stock,its good to stimulate breast to produce more milk..
So I suggest, start to collect from now,and rapidly pump at ur last months of confinement..
sb nanti 2wks before start keje,dah nak kena latih ur baby use botol..so ebm dah nak kena pakai..

Stock yg kt collect, basicly mmg nak pakai time kita start keje..
Frozen ebm boleh tahan for 3months..but yet as I said, before start keje, 2wks dah nk kena trained baby to use bottle..
unless if maternity leave u 3mnths, then u have to arrange back supaya tak membazir susu kena buang..

about kurang quality,InsyaAllah somehow susu ibu still the best to compare with fm..
it just that we have to ensure, the way we handle frozen ebm mesti cr betul..include rite way to thaw,tempoh bila susu dah disejukkan, the best way to keep the ebm at good quality..semua u boleh dpt from internet..
since u dah berpantang,the best way to get info dkt internet lah..kalau tak boleh pergi brestfeeding class..

InsyaAllah..masih sempat nak bermula skrang..
Wish u all the best..if nak tanya detail..I'm happy to help..send me email thru nadya_1901@hotmail.com

hehehe..me too terkomen panjang u..
I tak kisah..as long we can share our knowledge ;)

Good Luck!!

mommaholicSURI said...

Your entry is really an award winner dear!! I am sure those mommies out there, including me! me! or to be, must be highly spirited to fully breastfeed our babies after reading this. Semangat!!

I am fully agreed that full support from surroundings is one of the main factor to fully breastfeed the baby. Just in case we don't received it fully, then both mommy and daddy must be strong. Especially bila baby keep crying even we have tried to breastfeed him the best :). Hihihi. I rasa ramai yg pernah lalui pengalaman yang sama.

Apa-apa pun, i'm really proud of you Nadia. You're really my idol and Insya Allah, adik Oman nanti, i nak fully bf dia sampai 2 tahun. Amin!! :)

MOMMY NADIA said...

Thara,
yes dear..so true..
Even Adam pun mmg suka melekat..asyik nak hanging kat my B till besar pun..
you know ms time confinement, I hv to adjust my sleeping time to follow him..the whole night Adam hang aje kat my B..
mmg sakit satu badan..
tp tu lah..kena very komited and positive thinking sentiasa..
InsyaAllah boleh berjaya..

Pasal breast engorged..I use concept kena kosongkn breast every 2-4hrs..
after I breastfeed Adam, I will pump the balance..in 2hrs,your breast will start to produce..even more..
kalau we just bg direct feed..our breast akan produce just enough for the baby's demand..
maybe reason breast tak engorged kut!!
And ensure to take right food yg boleh stimulate more milk..
Kalau mcm my case, mmg after 18mnths pun still engorged,everytime I nak pump, I akan tgk picture or video Adam..ooo cepat betul breast engorged!

Still remember my 1st time commenting at ur blog, i ada suggest few tips..time tu u still bf Aydien kan..ingat tak??

InsyaAllah..I doakan 2nd baby nanti, u boleh bf exclusively up to 2yrs!!
Biasalah..1st baby,bnyk cabaran..lesson learnt!!;)

dear..u can congratulate me sb I fully bf up to 2yrs..but bab weaning off Adam..this one should deidacte to my hubby!
HArith yg bnyk berkorban to wean off Adam..
I should share the entry soon ;)

MOMMY NADIA said...

Nuurill,
huhuhu..award winner??jauh lagik tu babe..
InysaAllah..kalau boleh suntik semnagt utk semua..I'm really really happy dear ;)

So true..selain mother, MIL..hubby pun mmg kena mainkan peranan penting..
kalau hubby bnyk support kita..tolong amik pump,cuci botol..urut2 belakang time breastfeed..tak masuk lagik kena tolong tuam..
lagik semangat ek kita nak bfeed..
hubby pun nak kena heret pergi kelas skali..br diorang paham n support!!kan kan!! ;)

InsyaAllah..Nadia doakan Nuurill bjaya for 2nd baby..up to 2yrs fully bf!!Amin..
cepat2 dpt adik utk Oman ;)

miss Que said...

mommynadya...:)
nak tanye psal double pump, does it really cut half the time we use to pump?
I am a bit sceptical as of now, I am using one hand to hold the phalange and another to squeeze my B..(*boleh imagine tak*)
So, If i were to use a double pump, then tak leh nak squeeze my B and this will result less milk production,tak?

MOMMY NADIA said...

dear Miss Que..(miss lagik ker ;)

Reason why we used double pump is to stimulate both of the B at one time during pumping process..
so pumping time boleh reduce n more mlik produce..
mcm my case..since I pemalas to use double pump,instead the other B nak kena tadah ngan botol lain sb that free B tu tgh stimulate..
rugi menitik..!!

wawawa..miss Que..
I cant imagine mcm u squeeze ur B while pumping..
boleh hntr picture tak!!!
hahhahhaa..mek..bueh ambe speaking!!!ada gaya lactation consultant dak ...ahaks!!

Saya pun gtu gak..sb malas punye pasal..
so kalau mek pakai d/pump, maybe kurang sket lah keje mek meng'squeeze" pn B tu...heheehehe ;)

so hows ur stock progress??
banyak dah??
Zahra dah consume bnyk skarang??
mek still using swing??
ape lagik..minta Fariz upgrade ke FS!!dah balik modal dah kan..
wink wink ;)

miss Que said...

thanks dear mommynadya!

Yes, you are my ever lacto consultant, find me if you want to make it full time, can open up one consultant firm!!he he he

sy still buat stock enough for a day or two.cant keep up with no-routine schedule in the office.

So, working hrs sy pump 2 kali je.noon and late afternoon i.e. 6/7 pm..then 8 malam bf zahra to put her to sleep.

so far, zahra ok with more or less 15oz during day time.petang dlm pkul 4, sy start feed her yogurt.

how is preggy coming along?excitednyerr...sy tunggu je..ade rezeki ade la..tpi gap mcm mek , just nice la :)

MOMMY NADIA said...

hahaha..cetek lagik ilmu nak jadik lacto consltnt..

btw..I just got new info about pumping n stock from lacto cons, Pn Farah Sarakids...
rupnye dia kata,baby 0-6mnth consume around 15oz je susu..
after 6mnth, baby will consume lesser sb dia dah weaning...

and watever that we pump on morning mase katoffice..actaully tuje yg diorang perlu..that amount only!!

so bila baby overdose taking susu, diorang passive sb bnyk tenaga to digest..end up baby tido aje..

skrang ambe tak risau dah..dulu duk bawak bekal ke Adam smp 22oz lebih..
so caregiver kena pndai la..kalau baby nangis, kena pujuk..attract attention with other things...
bukan sb tak ckp susu tu..!!

preggy mommy penat lenni...sakit pinggang mek..this time baby beso..lenguh sgt!!
mek kena tgu Aimy dulu..tokleh pitah...murka nati..hehehehe ;)

m@Ri@ said...

bila leh beli FS ntah..hehe

Post a Comment

It might take me a while to reply, but I do read all comments received! Tq =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...