Thursday, August 22, 2013

Our cookies baking mission for Eid 2013..

You'olls perasan tak iklan Planta kat tv sempena Ramadhan and raya tahun ni? Tag line "Seikhlas Kasih Ibu,  Setulus Sentuhan Planta" tu..Ada sekali tu, Adam datang kat I, sebab lepas tengok iklan tu la, requested me to bake cake and cookies for him. Alolo siannya. Memang I tak pernah baking kat rumah, sb peralatan takde, mommy takde oven nak..huhuhu. *pastu mommy tengah menabung nak beli my dream mixer kitchenaid tu, yg belang comel betul lah kahkah* But I promised him, we will do baking together at Omma house k. Selalunya bila balik raya, kalau sempat mmg I buat cookies lah at my parents house. Senang semua complete. Mmg fun kalau dapat buat cookies for raya, selalu tolong my mom buat biskut raya since kecil. I know the enjoyment to bake with my mom, so I would love to share experience with my kiddos too. *although dah dapat rase macamane haru nye bila nak siapkan cookies with small kids hihihi*


Tak sangka, a week before we all balik Terengganu, dapat invitation for Bengkel Amal Kuih Raya dengan Planta kat Mydin Mall USJ. Happy sgt. There were few more bloggers with their kids as well, were invited to make cookies to distribute for anak yatim at Rumah Anak-anak Yatim Al- Nasuha. It was a fun event indeed, sambil buat amal *walaupun tak seberapa* and paling penting dpt baking with my kids! Tercapai cita2 Adam..

Our chef cilik..Adam Mikael..


Lucky we have assistant, mahu tak duk berebut mixer dengan Adam je..
Hahaha!


We made Semperit that day..
Semua bahan dah sedia. Tinggal masukkan aje. Sonang aje keje ya!


Activity semasa tgu biskut dalam oven..
Si kecil Ryan pun sama naik sibuk dia. Nak pakai apron jugak!


Taraaa..
Walaupun rupa tak seberapa, tapi sedap jgak hahah..
Tengok si Adam tabur choc chip, main suka dia letak..


One for anak yatim and one for us..


Hopefully kanak2 kat Al Nasuha enjoyed cookies we baked..
*walaupun tak berapa nak semenggah iteww hew hew*


Bloggers with kiddos!


We had so much fun..
Should do it more in future ya Adam!


Met new fren also name Adam..
Hi!

Guess what, this year mommy and Omma berjaya bake 5 type of cookies..
4 jenis tu yg I fully in-charged hihi. Owh sangat bersemangat ya tahun ni..
*tu pun sb balik puasa lama, dapat lah everyday bake 2 type biskut*

Yup, we used Planta on most of of our cookies..
The yellow texture using planta sgt cantik. Love it!


Some of my master piece yg tak seberapa..

Our family traditional cookies..
Biskut Shell..


First time try for German Cookies..
Not bad..


Choc chip cookies with M&M..


3rd raya buat lagik sb dah habis ..
This time around, Adam helped me to put the M&M. Sambil letak sambil makan, asyik tak cukup M&M tu..Tak masuk si bambam asyik pow M&M mommy je keje dia..


And paling simple..
Cornflakes Madu..


Brought back to Shah Alam for kiddos' aunties at BBIM as well..
Hope they like it =)

Had great time baking. I missed baking tho I'm not that expert..
It was a good feeling when ur kids specially enjoyed your cookies..
Ok, I know. Kena menabung lebih sket, boleh beli oven and mixer idaman cepat sket =) 
Can't wait to have more baking session with kids in future!

11 comments:

Cik Puan Rara said...

vahhhh meriahnya.mst seronok budak2 kan.bukan budak je seronok.mak budak pon.hehehe

Mummydearie said...

Seronoknya tengok. I pun ada dua boys tapi x pernah fikir lak nak buta aktiviti baking membaking cam ni.

Qashmere said...

Cutenyaaaaaaaaaaaaaa

mommyNadia said...

Cik Puan Rara,
Mmg sakan sket raya tahun ni hihi..=)

mommyNadia said...

Should try Qashmere, fun things to do..Sebab diorang sb beria nak tlg mommy dia..Knea bnyk sabar =)

mommyNadia said...

Yeahh you too mummydearie..kena try jgak with ur boys!

Liz said...

mmg rugi sape yg tak pegi.saya salah seorang yg tak pegi. hehehe... terbayang dpt sama2 bakar cookies dengan anak. sudahnya buat kat rumah je dgn dia. tu pun dia punya bangga sampai bgtau teachers kat kindy. siap promise kat teachers yang dia nak hadiahkan sebalang untuk setiap teacher.pandai2 je

famyGirl said...

Serunutnya!!! Ni yg buat I terasa nak baking ni. Tapi bila memikirkan nak mengemas selepas baking tu yg jadi tak sanggup tu huhuhu
Good job nadiah! Kot lps ni boleh jual cookies pulak ;)

Mama Haraz said...

Terbaik la you! I'm excited for Haraz to be bigger so that he can do more than just stirring and scopping. Balik2 buat brownie, cupcake, chocolate chip cookies LOL

Jumria Alimuddin said...

Salam...
really enjoy tgk pic2 baking with kid...
& rajinnya, time raya pn sempat buat kuih lg..

Nadine said...

Haaa, ini dia entry yg i tunggu2! well done babe, sambil have fun, sambil beramal :) rumah Al-Nasuha tu kt Sri Gombak eh, dkt rumah mak I tu

Anyway, Adam nampak handsome sgt with the chef's outfit. aunty like!

p.s: adaaaaam, nak cookies sket!! :D

Post a Comment

It might take me a while to reply, but I do read all comments received! Tq =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...