Monday, March 4, 2013

Pendaftaran sekolah rendah bagi kemasukan 2014 & 2015..

I just got this info from one of  my blog rolls friend, thanks babe for heads up! I already noted that I need to register for Adam primary school by this year, as we really hope to get the school which nearby and within our daily routes. Rase susah sgt bila rumah tersekat ditengah2 kawasan jammed. And the only route yg selamat adalah high way, and mana ada school dalam highway kan?

I pun dah call school tu, the steps that we need to do are:

1.  To register online, ikut negeri. So far Negeri Selangor dah bukak untuk kemasukam 2014 & 2015 bagi anak yg lahir 2007 & 2008. Be sure, dah tahu sekolah tu daerah mane, tak tahu plak kawasan Subang Jaya ni masuk Daerah Petaling Perdana. Sigh!!

Check it out here!
{for Selangor}

2. After register, print out the particular sekali dengan surat beranak asal bawak pergi sekolah yg kita nak register tu. Kat sane nanti sekolah akan register balik. Meantime, results akan dikeluarkan oleh Jabatan Pendidikan Negeri samada berjaya atau tak.*at the same website* Kalau gagal, at least still have time untuk buat rayuan. 

3. Kalau berjaya, kena bawak balik results tu kat sekolah pilihan tadi, untuk penempatan kata kakak kat sekolah yg I call tadi =)

And for your info, this morning dah 3 kali I dah try masuk, bila dah last nak print out results tu server down. Marah betul lah mak enchek yg tengah semangat ni. Takpe cuba lagik. Lagipun ada masa nk buat lawatan sekolah dulu kan. *kena buat visit macam  nak pilih tadika dulu jugak ker??mmmmm* Kalau tak berajaya terpaksa lah pilih school yg paling dekat dengan rumah which is SRJK (T) Ladang Ebor. Yes, u read it right dear!! And Adam dah redha dah dgn sekolah tu, setiap kali lalu dia cakap, "Mommy!! Adam's school!!!" - mommy and papa gelak kan aje LOL!! Jom, mari kita mendaftar!..

ps: cepatnye masa berlalu, lagi setahun lebih, Adam dah nak masuk darjah 1, owh besar dah anak aku!! *sebakrase*

5 comments:

zahira said...

Hahahaha...kitorg kalo terdesak anta sek cina kat subang jaya.

D Yatie said...

We've another 5 years for Arissa to enter primary school. Hihi. Long way to go...

RuZaNNa said...

Nadia,
Anne pun dah daftar, tp bila check result, and click on the green icon, tak jadi pape..mmg kena cetakkot situ je ke? sbb i ada print the registration summary at the end of the registration.. same ke idak yea? sbb ada 14 days aje kan to go the school..

mommyNadia said...

Anne,
Yeap kena cetak, and print out tu kena bawak pergi school. And used selangor punya jugak kan, same kut rasenye. Or u mean registration online tu ada tempoh dia ek? Ada setengah school dia dah dedicated day for registration new students, tapi school nadia call tu dia kata any days, datang je. So, tak risau sgt.

mommyNadia said...

Anne,
haha I know what u mean, sb baru je lepas register. Yeap 14 days after register, so nak kena pergi school now! nadia just print yg last summary tu je. Bulan 7 baru dpt results kan, punya lah lama.

Post a Comment

It might take me a while to reply, but I do read all comments received! Tq =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...