Saturday, April 9, 2011

update on his 7th day..


Dah masuk hari ke 8 today..
Semalam on his 7th day, kitorang duk berkampung kat UMSC..
Baby admitted for 2 nights due to jaundice..
Me decided to stay in with the baby, so that I can fully incharged and bf him as well..
Not like Adam, we just leaved him alone with the nurses..sgt b'salah ketika itu..
And the gud thing, Adam just only stayed for 1 night..
While his bro, sb mommy yg asyik ngelat letak bawah UV..dah kena duduk 2 nights kat sane...
We went for his 5th day check up on Wed..
The 1st result show the bilirubin level at 262..so the paed, prof CT Lim suggested for the UV therapy..
And the 2nd results still at 220 and paed suggested for another 1 night stay to avoid the reading bounced back if we go back home..
And yesterday, the results shows the bilirubin level at 205 and we were given green light to go back home..Alhamdulillah..

On Thurs night, after solat Maghrib, we had a doa selamat and small makan2 at our apartment's surau sempena genap seminggu kelahiran baby..
I should thank to all my family and family in law for helping me to arrange everything while I was in UMSC taking care of the baby..and not to forget to my dearest hubby yg ke hulu hilir settled the things..
Alhamdulillah, niat mommy terlaksana..

And after 7th days also, we had decided the name for our lil baby..
Its quite difficult to get the name..
Whether to maintain the A and M or..prophet's name..and etc etc..
Walaupun dah lama tahu gender..even the name yg selalu kami sebut time preggy dulu semua kena cancel..
Gara2 nama tak sesuai..so nak kena pikir balik..
So finally we decided to name the lil boy as...


MUHAMMAD ADRYAN NUFAEL



and we loved to call him as baby Ryan...




on his 7th day..




Baby Ryan on photo therapy..




Baby Ryan tgh berehat after the "sunbathing" session..


Btw, just to share some info pasal jaundice and UV light therapy ni..
Sb rsnye common baby kat Malaysia ni, after delivery and specially at her/his 5th to 6th day mesti ada jaundice..
Same goes to my 2 boys..both kena jaundice..
Cuma yg beza ada baby yg prolonged jaundice and ada yg just a normal one..
Tapi apa2 pun, tak boleh amik mudah..me too get to know in detail from Farah's Sarakids entry pasal jaundice..baca sgt informative tau!!

And thru BW kat hospital, I just found I blog yg cerita pasal jaundice and phototherapy..
I just dapat tahu yg kat KL ni ada good invention pasal photo therapy ni..
The company called as Bluelite..they provided rental for photo therapy treatment at home..
So tak payah susah2 nak kena tidur hospital while u are in pantang..and the most important thing,  it helps to reduce the jaundice faster while we can fully monitored our baby at home..thumbs up the inventor!
But somehow we still need to monitor the baby by seeing the paed for blood test to ensure the jaundice tak prolonged due to liver or kidney problem..or maybe other problem yg kita pun tak tahu kan...
Nak cakap lebih2 pun, I'm not the expert..

Talking about pantang..yeap..I'm currently to enjoy my pantang period..
Selalu doa jgn cepat masa  berlalu..ya lah now pun dah abis 1 wk...
My mom pun dah balik arini..so my MIL will take charge plak starting from tomorrow...hehehehe..
And petang tadi, baby Ryan dah start nak uji mommy dia...
While tukar baju untuk mandi petang..after changed diaper...prrrtttttttt!!!
owh baby Ryan pooped!Clean again...
Dah siap breastfeed...then another prrttttt!!!!...
owh change again..while changing his diaper..mommy kena siram dgn air pancut...masyaAllah...
Saje nak bg mommy extra job...hehehehe;)




Enjoyed my pantang meal...




Breastfeeding every 2-3 hours..




and pumping as well...


Owh my 1st time pumping was on my 3rd day delivery..
Ya Allah..sakitnye..dah lama tak pump mcm nak nangis...
Alhamdulillah..as of now I've produced around 10 bottles I guessed even  I planned to start my stock project after Wk2..
Tapi sb dah bengkak sgt..terpaksa pump and keep on pumping..
Will update more on next entry...



And I have started my confinement treatment since Tues..tp kn tangguh on final treatment by next week..
So far, I'm fully satisfied with the IREE treatment..
Will update more on next entry...




Until today...the big bro Adam still in the stage of accepting his brother in his life... 
Kadang buat2 tak nampak aje adik dia..kadang2 rindu baru pergi kiss..
Sian Adam..banyak hari kena tinggal kat rumah with my mom and siblings during my delivery and photo therapy session..
Takpe..papa dah bagi upah kan dear ..for behaved well..;)
* kecik2 dah kena bribes ;)


Till then..



8 comments:

K-Addicts said...

oh nadia, u reminds me psl jaundice ni...my boy dulu pun lama gak jaundice tp mmg dia kena tahan 40 hari pun kan utk tggu berat dia reaching 2kg. memang sangat menduga keimanan bila baby kena jaundice. plg x tahan tgk dia kena ambik darah kan nak cek level kuning tu...oh noooo!!! sangat takut time my turn nanti...

so good to hear that you're doing well in confinement. enjoy it while u can ;p

ReYNa said...

kak long..sukaa la nama baby ryan..teringin jugak.huhuhu

Thara said...

mashaallah banyaknyaaa susu uuuuu! sukaaaa i tengok u! mudah-mudahan baby ryan will get to be breastfed until 2 years lah hendaknya, amin :) speaking of baby ryan, what a beautiful name! where did u get the name babe, and what does it mean?

also, about the phototherapy session at home, i knew abt that dah lama dah jugak sbb my nephew dulu jaundice terok jugak, so my SIL mmg sewa that machine for his son. if im not mistaken Irin pon penah sewa jugak utk Raees dulu. as for me, alhamdulillah Aydein punye jaundice level was very low, so I pon tak banyak experience in this. but thanks for the website, very informative and definitely will help for my 2nd baby nanti insyaallah :) anyway, hope everything goes well, babe!

Farah said...

tahniah nadia!!! cutenyee ryan!!

selamat berpantang yer

Mama said...

nad...memang asian baby common with to get jaundice...anak2 ct both kena...haris admited 3 hari and aisyah masa di coventry tu...memang dah dalam nicu...so diorang monitor aje..kat sana tak e uv light..diorang put bawah lampu mentol biasa..then suruh suruh kena sun sikit...oh2..winter..mana ade sun!...ces...

ada juag dgr pasal alat tu boleh sewa...kat private hospital selalu ade offer..but not sure lah semua ke...ct harap2 baby no 2 ni tak de lah..but since ct darah O...erm...more likely akan kena..sama ada tinggi rendah aje...

seronok baca u suka berpantang...and baby ryan pun sgt2 hensem...memang kena2 sgt nama dia dgn dia...:)

take care darl...kiss for adam n ryan...:)

miss Que said...

nadiah, bila tgk botol breastmilk tuh, teringat betapa seronoknye pump susu dlm pantang and susu time tuh banyak sgt and we keep pumping like endless flow of breastmilk! and now susu pun dah makin kurang sebab cant keep routine for pumping.:(
anyway, enjoy ur pantang..will see you next week. Last week bz wif bday zahra and minggu nih already in seremban.Next week baru free..:)

ishamizu said...

Alhamdulillah, u n bby dh slmt blk rumah..:) Wah, bby Ryan? sedap nama Ryan, i like..;)Congrats!

Nway, my girls dlu pun slightly jaundice, Nad. once misi bgtau izu derg ada tnda2 kuning, i mcm nk gler bf derg 24-7 sbb takut kene admit punye psl. hihi..so far i tk de experience kene admit n phototheraphy tu, but TQ for sharing the info..bley la i refer nti. Hrp2 bby boy ni kalu jaundice pun slight je la mcm kakak2 dia..sini tk de sape nk tlg2 klu kene admit..huhu...

Byknya susu u, best2! Slmt berpantang n tk care k! :)

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

rafiq dulu pon camtu
ari ke 5 baru ade kuning
tapi tak g spital pon..mak sy mandikan dengan daun ape ntah ...kat kg ade byk daun/pokok tu..then jemur kat matahari..alhamdulillah tak teruk..

adam wat tak nmapk aje ye adik dia..dalam proses nak biasakan diri la tu..eheheh ape2 pon nice name! rafiq dulu pon hampir2 kasi nama rayyan..eheheh ejan je lain kan..:-)

Post a Comment

It might take me a while to reply, but I do read all comments received! Tq =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...