Wednesday, February 23, 2011

Under the Weather

As my previous entry, I promised to update entry about Adam's health..
Skrang ni tengah musim, ramai yg tak sihat..
Alhamdulillah, Adam dah fully recovered, tinggal mommy dia plak yg having bad cough dah nak masuk 1 week...
Suffernye batuk time pregnant ni..hanya Allah yg tahu..
I never faced this problem during my 1st pregnancy..
Dah masuk berapa hari ni, nampaknye tak sembuh2...kurang pun takde..
Night time paling worst..dah berapa hari tak boleh tidur..
Sakit batuk time pregnancy ni macam nk tercabut urat perut..everytime batuk, rase muscle strain kat bahagian perut..
Perut mengeras and plus dah masuk 3rd trimester ni with baby dah kepala kat bawah.. pushing the bladder, everytime batuk siap terkencing2...
Ulang alik gie toilet tak usah cakap...
The first 3,4 days, I decided not to take any cough medications, instead I preferred natural remedies..
Honey lemon juice,honey..semua lah...tapi tak jalan...
Gynae also suggested to take lozenges, malam tu lagi tak boleh tidur tekak gatal yg amat...
Yesterday time bawak Adam follow up check, I met the GP again..
The doc suggested to take expectorant at small doses..
Untuk cairkan kahak..if prolong excessive cough, kena jumpe gynae balik..
At final trimester ni,kalau batk teruk sgt, boleh lead to prematured delivery..Nauzubillah..
So last night I took cough medc, still tak jalan jgak.since the doc dah bagi mc for today..
I decided to have rest at home and drink a lot of water to reduce the pain..
Malam baru makan ubat balik..
Ya Allah..sembuhkan lah penyakit hambamu ini...

Back to Adam story...
Adam was down with flu and mild fever 2,3 days before he got admitted..
Returned from nursery on Thurs, he started to get running nose..
I thot it was a normal flu..and next day,balik nursery nampak dia dah passive aje..
So that night we brought him to nearest panel clinic at TTDI Shah Alam..
The chest was cleared and fever pun ada..tp sb dia active berlari2..the doc said not to worry..

The next day, we went back to Banting..
On the way back, his temperature started to increase..
And masa tu tengok nafas dia pun makin rough, so we decided to drive back to Shah Alam after just 2 hrs at Banting..
From Banting we straight away heading to DEMC..
We met Dr Gulam, the GP at DEMC and he suggested for nebulizer..
Started from that time, kami ulang alik 3-4 times for the neb!
On Sunday evening, we met Dr Gulam again..
He said the infection still there and he suggested for admission to ensure regular neb and antibiotic..
We agreed and it was the 1st time Adam being admitted to hospital..



DEMC 13th - 16th February 2011



The first time Adam took neb was about a year ago..
And this time, awal2 tu mmg menangis lah...
Macam2 kami pujuk nak suruh dia cool down..
Siap kena janji bawak pergi feeding fish, buy Chunggington..macam2 la..
Tapi bila dah every 2 hrs kena neb, dia sendiri yang offered everytime the nurse came for neb session...



Sian anak mommy...
Please dont trust the picture...
The picture taken time dia penat sgt...
Adam actually sangat active walaupun kena admitted...



Tgk ni hah...activity Adam time admitted..
Alhamdulillah..kalau dia passive karang, risau plak mommmy and papa...



Lucky, ward kanak2 kat level 4 dah full..
Kalau tak mau Adam tak duduk bilik..
Asyik main kat playground aje



DEMC children ward mmg nice..
Siap ada reading room and playgorund lagik..



Selain drp explore bilik, keje Adam apa lgik, tgk cartoon lah..
Since 7am dia dah start tgk Bob Builders continue plak kat Cartoon Network...
Pengsan!



Ni pelawat Adam yang enjoyed golek2 atas katil..
Sampai boleh tertidur tu..
Nuh, Nuh...

Alhamdulillah, we were so happy to see Adam enjoyed the food at hospital..
Takde lah risau sangat..
Everytime foods arrived aje, seronok dia..walaupun makan takdelah banyak sangat pun..
Most of the foods I ordered pun, all kiddy foods..
Enjoy lah dia bila ada nuggets, hashbrown, spaghetti..yumyum!!



2nd day..



3rd day..
Adam and his iron man hand..
He was so happy to have hand wrapped like that..
Habis semua orang kena fire ngan Adam...



4th day breakfast..

Alhamdulillah, even Adam has to admit for 4D3N, the paed, Dr Roliza said Adam just had minor infection at his lung..or also known as bronchpneumonia..
Syukur, with consistent antibiotic and other medications, in less than 1 week, flu and cough dia dah clear..
No more wheezing ..Alhamdulillah..
Kalau tak, mau 2-3 weeks baru boleh hilang flu..



Hari Rabu petang, Adam dah boleh balik..
Adam was so sad bila nurse came to remove his iron man hand...
and that evening jgak, kami bawak Adam ke Laman Seri to feed the fish..
kena tuntut janji...
Adam, Adam...

p/s: sakit badan sebab duk tidur atas tilam hospital yang keras...;(

12 comments:

Nadine said...

Awwwh, pity you. Haritu lepas Faaz baik demam, I pun menjangkit. It took me almost two weeks jugaklah nak recover. Yes dear, paling seksa bab batuk tu. Tido tak dpt, tahan sakit kerongkong tu lagik..T_T

Siannya tgk Adam kena warded n pakai nebulizer. And sian you, sarat2 pun kena duk hospital. Salute you for being strong. Tp seronok tgk Adam xla terbaring je kat hospital. Sakit2 pun selera makan ok, muka pun ceria je. strong boy lah Adam :)

Hanis MY said...

alhamdulillah adam dah sihat... adam good boy lah... tak lama lg dah nk jadi big bro... mesti adik adam comel mcm adam jugak.. sian gak kat nadia, u take care k...

ishamizu said...

Alahai kesiannya u..lain eh pregnant skrg dgn pregnant Adam..?tah2 u ni nk dpt bby girl, tak? hihi..sbb Izu pun sama, pregnant kali ni lain sgt ngan previous pregnancies..tgk2 rupanya nk dpt bby boy plak! Alhamdulillah. Hihi..

Wah Adam mmg tough boy la! sakit2 smpi kne thn ward pun stay active kn. Zahin masa kne thn ward 3d2n dulu mmg lembik hbs, ssh hati btul tgk dia..huhu.

Okla dear, get well soon..byk2 berehat.. n minum plain n warm water byk2 k. :)

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

sian nad..mmg seksa kan batuk2 time pregnant..rasa nak terkeluor je bb..nak2 lagi ujung pregnant..
tapi dulukan, sy mmg amek ubat sbb tak tahan sgt. eheheh..

rafiq pon ari tu pernah hampir2 admit kat DEMC..tapi ward dah penuh. so sy kene ulang alik ke DEMC byk kali jugakla dalam sehari sampai kene amek cuti sbb nak amek neb..

mmg sian kan tgk anak camtu. tapi still aktif! ahahaha..

ok..get well soon ya!

RuZaNNa said...

Nampak dalam gambar pun tahu yg adam doesn't look like org sakit.. happy aje.. mungkin with the positive modd die cpt recover kot.. Alhamdulillah dah ok.. imran dulu masa masuk hospital pun camtuh.. gembira aje..
And bestnya tgk DEMC.. kalau imran nampak playground camtuh.. mesti i dah mintakkan hospital letak tilam semua kat playground aje sbb confirm die main berjam2.. heheh
Take care nadia..sebulan setgh aje lagi the lil baby dah nak keluar kan.. :)

MOMMY NADIA said...

Nadine,
ye kan..sakitnye bila gatal kerongkong..mcm nak garu2 je..
so far skrang dah ok sket..
kurang tu takde, tp at least boleh tidur..Alhamdulillah dah..

Ikutkan rsnye,kalau tak warded pun takpe kut..
tp kitorang malas nak argue ngan doc specially pasal kid's health kan..
tp as I said,bila warded ni, ubat semua consistent consume, cepat aje sembuh..

Nak tak nak kena lah temankan anak ek, sakit badan tak usah cakap u..most of the time, I yg duk golek2 atas katil tu..pesakit duk main kat bawah..malu kat nurse/doc...heheheh ;)

MOMMY NADIA said...

Hanis,
thanks..
bdak mmg mcam tu Hanis..selagi dia ada tenaga,sakit sket2 ni tak heran..
main mcm biasa aje..kita plak yg risau!


***
Izu,
hahaha..lain sb this time ngade2 aje..skrang kat sini tgk tukar cuaca,ramai yg ak sihat..
so kita yg mmg dah kurang imunization ni lagik cepat kena sakit..

Itulah izu, Adam ni kalau tgk mmg buka mcm sakit..active sangat..
agak sb demam dia dah takde..
flu aje n cough..so ape lagik,main je lah keje dia..

u too dear take care!

MOMMY NADIA said...

Rose,
tq..
betul..mula2 risau sgt..bila batuk kuat sgt,mcm dah contraction..
siap tanya doc takut nanti karang terberanak ..sape susah..
Amik ubat lega sket..tu pun bila time nak tidur aje..

Iye, DEMC ward mmg full, specially kt kanak2..
ramai bdak tgh sakit skrang..
mak bapak pula berjangkit sb duk jaga anak sakit..hehehe ;)

MOMMY NADIA said...

Anne,
My sister datang melawat pun, confuse..sakit ke tak si Adam?

We tried to avoid Adam main kat sane since most of the kids yg tgh main pun semua tak sihat..and with cough n flu..
nanti lagi lambat nak sembuh..
plus bila dia duduk kejar2 kat situ, lagilah cepat mengah2, batuk balik..
so next time,in case pergi demc, avoid Imran drp nmpk playground tu ek..kalau tak doc kena dtg check Imran kat sane plak!

but seriously, any private hosp yg I pergi, jrng tgk hosp yg betul focus at paedtric..
mmg cantek Anne..
dekat clinic paed pun ada playground..tak masuk lagik bilik dr dia (paed la)..penuh mainan..sgt colorful..
Adam tak boleh focus sb duk syok main macam2 kat bilik Dr Roliza tu..
hehehe ;)

RuZaNNa said...

Yeke.. nak checklah whether company cover tak hospital tuh.. at least ada hosital dekat dgn rumah skit..btw paeds die ok tak?

MOMMY NADIA said...

a'a..after demc dah moved to their own building, the deco n service dia better..

and the paeds pun not bad..
specially Dr Roliza tu yg selalu kuar kat majalah..PaMa tak silap nadia..sgt cheerful n friendly..
ada sorang lagik paed,Dr Fadzillah pun baik,sgt motherly gtu..
overall dia ada 4-5 paeds tak silap..
but the price for consultancy dia quite expensive..around RM100..(sb I jumpe Prof CT Lim UMSC murah sket heheheh;)..
ala company cover tak payah risau kan..
have a try..lupa plak nak snap picture clinic paeds kat demc tu..sgt cheerful!

Thara said...

omg i terlepas train lagiiii! first of all, im so glad adam has fully recovered! i can understand what u felt masa kene admit masa tu sbb i've been at the very situation too! aydein kene admit sbb kene close monitoring for his mild asthma case tu.. eh tapi bagus eh DEMC ni u. sbb ada katil disediakan for parents to rest as well (eventho keras mcm u ckp :P). masa dkt sjmc dulu, aien kene tido atas kerusi and i share satu katil dgn aydein tau. dah la they admitted us in normal ward, bukan children ward so takde langsung rasa "cheerful" ke apa. kitroang everyday misti amik timeout and jalan2 dkt luar sbb bosan gila dok dlm ward, apetah lagi aydein! tapi i tgk ward adam mcm bestttt je! siap ada playground tu! :) maybe we should check DEMC out next time kalau terpaksa admit.. :) take care now mommy! :)

Post a Comment

It might take me a while to reply, but I do read all comments received! Tq =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...