Friday, February 18, 2011

PART II CNY HOL : Happy Spring Cleaning Mommy!!

Hi everyone..
After a week, baru boleh update part 2 entry..
Too many things happened in between..
On Sun, Adam was admitted to DEMC and discharged after 3 nights stay..
Thurs and today, me and my hubby terpaksa amik AL lagi sb paed suggested not to send to nursery since he still under recovering process..plus myself also started to have cough..
Owh dont worry, Adam just having a bad flu and cough, lead to minor lung infections..
Alhamdulillah..everythings dah ok..
Will be update the entry soon..
Since this entry dah berkurun duk dalam draft, better to shoot first..;)



Looking at his happy face..
Takde lah risau sangat hati mommy and papa..

********************

Ikut calculations, currently I'm in 31 weeks..
Tapi kalau ikut 2,3 kali scan lately ni..the fetus size is almost 2 weeks bigger..
I shud take the average since my last period given pun main taram aje..
The baby size dah masuk 2kg and I started to have back pain..
Not so comfortable specially night time..wuhh!!

Back to story pasal spring cleaning..
During that long holiday, I had prepared a long list of "What to Do" to occupy that free time..
Lagipun dah nak masuk 8 bulan time tu..bnyk lagi barang baby yang belum terusik..
Baju2 recycle time Adam newborn and plus new one yg masih cantik duduk dalam paper bag..
Since I've been planing for confinement here in Shah Alam, bnyk lah menda nak kena clear up kat rumah banglow sempit I ni...



See..

Bayang kan..setiap ada ruang rata, mesti ada bungkusan2 yg kurang menarik..
Tak tahu nak sumbat mane dah actually..
So nak tak nak, mane dah tak pakai, kena clear out!!
Ikutkan perangai, mmg suka keep everythings..sb semua ada sweet memory behind..
Tapi kalau dah banglow sizenye 1008sf aje..hentikan la!!
* wait for next entry...nak bukak garage sale for preloved stuff!!*wink


Spring cleaning list started by taking out all Adam's new born clothes..
Bungkusan 0 to 3 months nye..sort out mane yang elok and still boleh pakai...Wash!


Tadaa..
* abaikan baju Adam yg ada kat jemuran skali tu yer..




Dapat jugaklah satu bakul..
Jimat tak payah spend beli baju newborn..
Time Adam dulu pun, banyak baju tak dan nak pakai..
Asyik rotate baju yg suitable pakai aje..
Lesson learnt, newborn cloth tak payah beli bnyk2!!


Tak termasuk lagik, sort baju2 Adam dalam wardrobe yang dah tak muat..
Pack properly and ape lagi..campak atas almari ku yang masih ada small space tu la..
Mane tak penuh almari tu...hish!!


Settle urusan baju-bajuan..
Nak kena clear up Adam playing room plak..
Sb temporary nak jadik  changing room for baby..
Bilik daku dah tak muat nak masuk pape dah..compact!!
* hancus harapan nak beli wardrobe for baby..proposal rejected sb space wise..
Syukur ada helping hand from En Hubby..kalau tak mahu pengsan nak kena pack toys Adam yang dah tk sesuai for his age..



Budak kecik yang sebbok nak tolong mommy..
Tak sampai 5min susun..dia sepah kan plak buku2 dia..adoii!!!


Abis settle Adam's playing room..
Nak kn settle ebm storage yang dah lama simpan dalam almari kitchen..
Seronok jugak sorting ebm bottles..
Disamping kira berapa botol masih elok for next stock..
Pending nak kn clean botol2 ni aje..



Kira punye kira..ada 50 bottles aje..
wawawa...macamne ni...stock botol baru kena tambah!!
Pening ;(
Wait for mothercare next sale lah!!

Check balik list...ingat dah settle..
Skali...


Adoiii..baju dalam paperbag belum sentuh lagik..
Tak termasuk cot bumper,bedspread..mak aiii..bila nak buat ni...
Time cuti aritu,air plak slow..kdg2 takde air..
Tension..so aktiviti membasuh kena la dikurangkan..


Bila nak settle ni...weekend lepas dah duduk ward..
Hopefully weekend ni boleh slow2 start balik..
* badan sakit tidur katil hospital pun tak abis lagik..huhuhuhu...
Ni baru spring cleaning part 1..part 2 list dah ada..
Bila nak launch???..yg ni nak kn panggil bibik tolong..mak buyung nehi nehi!!!
Karang ada plak terberanak awal.. hehehe...

Dalam spring cleaning aktiviti ni..ada plak incident berlaku..
Gara anak teruna yang sebbok duk nak tolong mommy and papa dia..
Main2 dalam bakul baju...skali tertonggeng ke belakang..
Bakul hempap kat Adam..tinggal scar kat muka..siannn!!




His 1st scar..




Lega 75% dah settle ...for 1st list la..
Next week hasilnye..mommy sakit pinggang..huhuhu!!
Till then...wait for my garage sale entry...!!!yeha..;)

*******
Latest update for my great bargain today!


Avent via cup storage 8oz (w/out lid) for only RM33.50
10 cups..yes!yes!!!
Parkson sale for Bonuslink card member..20% discount!


Susah betul nak dapat yang 8oz punye..
Time sorting aritu,ada 10 lids without cups..
Sb semua cup tu dah over use..
Now I know why Avent sell the cups without lids..
bestbest!!!

10 comments:

Nadine said...

You, I feel u. I lagila duk dlm bilik je tau yg entah bape ft nye...hihi. cubala u bygkan betapa cramped up nye our room. Nk jalan pun xde space T_T

Nasibla a week b4 I knew I am preggy I dh clear most my clothes yg dh xmo pakai plus fadzil's. Boleh breathe la sket kitaorgnye closet. Tp skang dh penuh ngan maternity baju org bagi plak. Haha..

I pun plan nak letgo some of the stuff. u buat dulu la ur pre-loved sale. nnti i folo ;) kalau ade stuff yg menarik leh i beli dr u gak..heeee :D (tk insaf2 tul I nie :P)

Ala sian Adam, dpt scar pulak. Tp Faaz pun last week dpt jugak tepi mulut. His elder cousin tolak dpn mata I..sadis tul T_T

mamasuri said...

salam kenal..
ala comeinyer adam...
suka tgk persiapan nak menyambut baby...tetiba je rasa nak baby jugak..

ishamizu said...

Aduh, mcm i sorg je yg tk ready lg..padahal dh 32mgu dh ni ha..:D tk smpt la dgn my current routine, since Zahin dh start nursery lg tkejar2 i, mujur hubby ada je most of the time. i hope smpt la i nk ready kn brg2 bby nti. ;)

Nway, good job, mommy! ;) tp tu la next round u mtk tlg bibik la..i pun risau kn u..hihi..tk care k dear!

p.s alahai cian si lil hencem tu..

MOMMY NADIA said...

Nadine,
hehehe..macam tau2 nk preggy ek buat closet clearance..;)

I dah post my 1st preloved stuff..
tapi tak bnyk sgt nak let go..bnyk ygmasih sayang..
so yang mane, mmg jarang sangat pakai n plan notto use anymore je, I decided to let go..
lagipun yg dah kerap pakai,segan jgak u nak "preloved" kan nye ek..

cant wait for ur preloved stuff too..
bg hint before post tau, nanti takut tak dan nak grab!


ala sian faaz..itulah..sedih tgk scar diorang ek,nk bawak jalan pun malu..takut org kata makbapak dia dera..huhuhuhu

MOMMY NADIA said...

Salam mamasuri..

ha'ah..ape lagik..
plan for next dear..
perisapan ala kadar je u..
dah tak larat!

****
Izu,
sempat lagi dear..
dont worry..
u pun take care..mintak kakak Zahin n Iris tolong ek..

lagipun, u shopping sane..mesti best gile..
silau mata ek!

yeap, I mmg nak kena panggil bibik come for 1 weekend, bnyk sgt nak kena clear..adoooiii!!!

zahira said...

hahaha...ingatkan k long sorang jer yg sumbat barang kat tmpt yg kosong. rupanya nadia pon sama! maklum la...umah kite sempitkan...selagi ada ruang...selagi tu sumbat!

cuba try carik Indon tlg kemas umah. RM60 for 4 hours at least takde la penat sgt.

MOMMY NADIA said...

hahaha..paham2, lagilah ek,store kecik kita kan berpenghuni, kalau tak mau 3rd room kita tu dah penuh ngan barang2 longgokan kan?

Itulah mmg plan nak cr Indon dtg..
Nadia selalu amik mbak cleaner kat ofice..
RM50 satu hari dia boleh ddk umah..smp settle semua benda..siap tolong iron baju lagik!
tp malas nak amik hntr, tu yg jarang2 sgt call..

zahira said...

wah...lagi best...siap boleh ironkan baju! murah lagi!

RuZaNNa said...

Oh dear.. kesiannya ada masuk hospital.. nasib can still see the big smile of his face.. this time the cough and flu was really terrible.. sampai i yg dah tua ni pun takes time nak heal..

Take it slow masa mengemas.. jgn sampai kepenatan pulak.. but a good improvement sbb dah basuh baju baby.. rasa adik adam ni sama gender aje.. hehehe

take care mommy!

MOMMY NADIA said...

Anne,
Its true..me too suffer sgt batuk kali ni..

a'a, bab basuh semua dah settle!Alhamdulillah..tak risau dah..tinggal saki baki lain aje..
dont worry,hero2 ada membantu ;)

Itulah..most baju Adam color blue..nak tak nak..sb recyle punye pasal, boy or gal,nadia pakaikan aje..hhehehehe ;)

Post a Comment

It might take me a while to reply, but I do read all comments received! Tq =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...